Yandex Metrica

Türk Dışişleri'nden son dakika duyurusu: Moskova buluşması ertelendi

Türk Dışişleri'nden son dakika duyurusu: Moskova buluşması ertelendi

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarını Moskova'da buluşturacak toplantının 'teknik nedenlerle ertelendiği' duyuruldu. Açıklama, Putin'le görüşen Beşşar Esed'in "Türk askerleri Suriye'den tamamen çekilmeden normalleşme olmaz" sözlerinin ardından geldi.

Dünya

23.01.2024, 20:35

Rusya'nın devreye girmesiyle Türkiye ile Suriye rejimi arasında planlanan normalleşme süreci sık sık kesintiye uğruyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz günlerde duyurduğu önemli toplantı teknik nedenlerle ertelendi. Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dış işleri bakan yardımcılarının bu hafta Moskova'da bir araya geleceğini söylemişti.

Türk Dışişleri'nden bir yetkili, planlanan toplantının teknik nedenlerle ileri bir tarihe ertelendiği bilgisini verdi. Sözkonusu iptalin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Beşşar Esed'i çarşamba günü Moskova'da ağırlamasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. 

Savunma Bakanı Hulusi Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan geçtiğimiz aralık ayında Moskova'ya giderek Suriyeli mevkidaşlarıyla bir görüşme gerçekleştirmişti. 

Karşılıklı normalleşme adımlarının nasıl yürüyeceğinin tartışıldığı toplantılar sonrası Beşşar Esed'den ardı ardına açıklamalar gelmiş ve Esed görüşmeler için ilk şartının 'Türk askerlerinin Suriye topraklarından koşulsuz olarak çekilmesi' olduğunu dile getirmişti. 

Beşşar Esed ve Vladimir Putin

Esed'in benzer şartları birkaç gün önce Putin'le görüşmesinde de dile getirdi. Suriye topraklarının 3'te 1'i ABD ve PKK/YPG işgalinde bulunan Esed, egemenliğine temel sorun olarak Amerikan askerlerini değil, Türkleri görüyor. 

Türkiye'yi vurmayı planlayan o gemiler cayır cayır yandı: ABD üssünün bulunduğu adada yangın paniği Türkiye'yi vurmayı planlayan o gemiler cayır cayır yandı: ABD üssünün... Haberi Görüntüle

ESED AÇIK KONUŞTU: NİYE GÖRÜŞELİM Kİ?

Ria Novosti ve Sputnik'e röportajlar veren Suriye rejimi lideri Esed, "Ankara'nın Suriye topraklarında sürdürdüğü yasadışı işgal sona erene kadar Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeyeceğim" dedi. Esed şöyle devam etti:

"Türkiye, Suriye topraklarından tamamen çıkarsa, teröre verdiği desteği sona erdirirse, Suriye savaşı başlamadan önceki durumuna geri dönerse bu (normalleşme) mümkün olabilir. Erdoğan ile benim görüşmemi mümkün kılacak tek durum budur. Bunun dışında Suriye'deki savaş için nihai sonuçlara ulaşılamayacaksa böyle bir görüşmenin ne değeri var ve neden yapalım ki?"

Esed ayrıca Moskova'daki görüşmede Putin'den Suriye'ye daha çok Rus askeri getirmesini ve ülkede daha çok Rus üssü bulunmasını istedi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçak ve SİHA'lar Şubat-Mart 2020 döneminde Lübnan Hizbullahı ile İran destekli Suriye rejim ordusundan binlerce kişiyi böyle imha etmişti.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading