Yandex Metrica

Türk bankalarının Rus ödeme sisteminden çıktığı iddia ediliyor

Türk bankalarının Rus ödeme sisteminden çıktığı iddia ediliyor

İş Bankası ve Denizbank'ın Rus ödeme sistemi MIR kullanımını askıya aldığı iddia ediliyor. Reuters'ın iddiasına göre iki bankanın açıklaması ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları engelleyen kişi ve kurumlara baskıyı artıracağını belirtmesinin ardından geldi.

Dünya

23.01.2024, 22:13

Türkiye’deki özel bankalardan İş Bankası ve Denizbank'ın Rus ödeme sistemi MIR'in kullanımını askıya aldığı iddia ediliyor. Reuters'ın iddiasına göre iki bankanın açıklaması, geçen hafta ABD'nin geçtiğimiz hafta, MIR sistemini işleten Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi Bankası’nın (NSPK) genel müdürünü yaptırım listesine almasının ardından geldi.

İngiltere'den bugüne kadar ki en büyük savunma desteği Ukrayna'ya: Dron tedarik edilecek İngiltere'den bugüne kadar ki en büyük savunma desteği Ukrayna'ya: Dron... Haberi Görüntüle

'YAPTIRIM RİSKİNDEN KORUNMANIN EN İYİ YOLU'


VOA Türkçe'ye konuşan ABD'li üst düzey yönetim yetkilisi, İş Bankası ve Denizbank’ın Rus ödeme sistemi MIR kullanımını askıya almaları konusunda açıklama yaptı. ABD'li yetkili, bankaların attığı adımların çok mantıklı olduğunu belirtirken "MIR kullanımını kesmek bir bankayı Rusya ile iş yapmaktan kaynaklanan yaptırım riskinden korumanın en iyi yollarından biri" dedi. 

Daha fazla bankanın MIR kullanımını kesmesini beklediklerini söyleyen yetkili, “bankalar koalisyonun uyguladığı yaptırımların yanlış tarafında olma riskini almak istemiyor” dedi.


'BANKALAR ÇAPRAZ ATEŞTE KALMAK İSTEMİYOR'


Reuters'a göre Mir'i kullanan beş Türk bankasından ikisinin askıya alınması, Türk hükümeti dengeli bir diplomatik duruş sergilediği için bankaların Batı ile Rusya arasındaki mali çapraz ateşten kaçınma çabalarını yansıtıyor. ABD Maliye Bakanlığı bu ödeme sisteminin yaptırım listesinde yer alan kişilere ait para transferleri ve benzer işlemlerde kullanılabileceği uyarısında bulunmuş ve bu ödeme sistemi aracılığıyla yaptırımların delinmesi çabalarına dikkat çekmişti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Rusya'yı kızdıracak çağrı: Ukrayna daha fazla bekleyemez NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Rusya'yı kızdıracak çağrı: Ukrayna daha fazla... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'YE GELEN ON BİNLERCE TURİST KULLANIYOR

Rus ödeme sistemi MIR bu yıl içinde Türkiye'ye giden on binlerce Rus turist tarafından sıklıkla kullanılıyor. Türkiye'de iki özel bankanın şu an için Rus ödeme sistemi MIR'i kullanımını askıya aldığı, devlet bankaları Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın ise MIR'İ hâlâ kullandığı iddia ediliyor..

VISA ve Mastercard gibi uluslararası ödeme sistemleri, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlamasının ardından Moskova’ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rus bankalarıyla faaliyetlerine son vermişti. Bunun üzerine Rusya kendi bankalararası ödeme sistemi olan MIR’i genişletme çabalarını hızlandırmıştı.

AP dünyaya duyurdu! Hamas silah bırakma şartlarını açıkladı AP dünyaya duyurdu! Hamas silah bırakma şartlarını açıkladı Haberi Görüntüle

ERDOĞAN PUTİN GÖRÜŞMESİ BATI'YI ENDİŞELENDİRDİ

Reuters'ın haberine göre Batılı diplomatlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin'in Özbekistan'da yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki artan ekonomik bağlardan endişe duyuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading