Trump'ın baskısına boyun eğmediler: Güney Afrika İsrail'e yönelik açtığı soykırım davasından vazgeçmeyecek

Güney Afrika, ABD Başkanı Trump'ın tehditlerine rağmen geri adım atılmayacağını ve Gazze'deki katliamları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açtıkları soykırım davasından vazgeçilmeyeceğini duyurdu.
Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in Gazze'deki katliamları nedeniyle soykırım davası açmış, ABD bu davadan en az İsrail kadar rahatsız olmuştu. Joe Biden yönetimi davadan duyduğu rahatsızlığı defalarca dile getirmiş, Trump da aynı tavrı sürdürmüştü.
Donald Trump yönetimi bir de Güney Afrika için adım attı. ABD yönetimi yakın zamanda Güney Afrika Cumhuriyetine yönelik yardımları ABD dış politikasını zayıflattığı ve müttefiklerine yönelik güvenlik tehdidi oluşturması nedeniyle sonlandırma kararı aldığını duyurmuştu. Yapılan açıklamada Güney Afrika'nın "2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası", İsrail aleyhine UAD'de açtığı "soykırım" davası ve İran'la "yakın ilişkileri" karara gerekçe gösterilmişti.
BASKILARA BOYUN EĞMEDİ
Güney Afrika ise bu baskılara boyun eğmedi ve Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açtığı soykırım davasından vazgeçmeyeceğini bildirdi. Güney Afrika Dışişleri Bakanı Ronald Lamola, Trump'ın tehditlerine rağmen Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhindeki davasını sürdüreceğini belirtti ve "İlkelerimize bağlı kalmanın bazen sonuçları olur, ancak bunun dünya ve hukukun üstünlüğü için önemli olduğuna inanıyoruz ve bu duruşumuzda kararlıyız." ifadelerini kullandı.
GÜNEY AFRİKA NEDEN HEDEFTE?
Güney Afrika sadece İsrail aleyhine açtığı soykırım davasından dolayı ABD'nin hedefinde değil. Güney Afirka'da Aparheid rejiminden kalma eşitsizlikler devam ediyor. Ülkede nüfusun sadece yüzde 7'sini oluşturan beyazlar toprakların yüzde 70'ine sahip. Güney Afirka son yıllarda bu statükoyu değiştirmek için önemli adımlar attı ancak henüz tam anlamıyla sonuç alabilmiş değil. Bunun için de kamulaştırma yoluna başvurmaya hazırlanıyor. Fakat karşısında beyaz adamlar var. Donald Trump ve aslen Güney Afrikalı olan Elon Musk'ın etkisiyle bu üşlkeye yapılan yardımlar askıya alındı. Öte yandan Güney Afrika, Çin ve Rusya ile ortak tatbşkatlar da gerçekleştiriyor. Bu da ABD hegemonyasına zarar veren bir diğer unsur. BRICS de bir başla etken. Güney Afrika'nın BRICS'in etkili üyelerinden biri olması da Trump'ı rahatsız eden bir başka sebep.
Kaynak: TRHABER
TRHABER