Trump, Ukrayna'dan istediğini aldı ortalık fena karıştı: Bunun adı haraca bağlama

ABD, Rusya savaşından dolayı Ukrayna'ya yardımının bir karşılığı olarak istediği değerli madenler konusunda anlaşmaya vardı. ABD ile Ukrayna arasındaki anlaşmanın yankıları devam ederken uzman isimler ve uluslararası basın kuruluşları söz konusu mutabakatı 'sömürge' olarak yorumladı.
ABD Başkanı Donald Trump, üç yıl önce başlayan ve ne zaman sona ereceği belli olmayan Rusya savaşından dolayı Ukrayna'ya şimdiye kadar ABD'nin yaptığı milyarlarca dolarlık yardım karşılığında, Ukrayna topraklarındaki nadir mineralleri istiyor. Ukraynalı yetkililere göre taraflar arasında anlaşmaya varıldı. ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Lideri Zelenski'nin cuma günü Beyaz Saray'da olacağını açıkladı. Anlaşmanın bu ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor.
ABD ile Ukrayna arasındaki anlaşmanın yankıları devam ederken uzman isimler ve uluslararası basın kuruluşları söz konusu mutabakatı 'sömürge' olarak yorumladı.
''ABD HARAÇÇI MAFYA LİDERİ''
Ukrayna Maden Anlaşması'nı "Koruma şantajı' olarak değerlendiren ABD merkezli New York Times gazetesi, konuya ilişkin analizinde "Amerika Birleşik Devletleri bir zamanlar dünyanın polisi olarak görülüyordu, ancak birçok analiste göre artık daha çok haraççı bir mafya lideri gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.
Adı açıklanmaması koşuluyla gazeteye konuşan Ukraynalı üst düzey bir yetkili, Ukrayna'nın gelecekte maden, petrol ve gaz çıkarımından elde edeceği gelirlerin yüzde 50'sinin tahsis edileceği Ukrayna ve ABD arasında oluşturulan ortak bir fona aktarılacağını belirtirken şu ifadeleri kullandı;
"Şu anda hükümet yetkilileri ayrıntılar üzerinde çalışıyor. Şu an itibariyle anlaşmayı imzalamak üzere cuma günü Washington DC'ye bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyoruz"
ANLAŞMADA HANGİ MADDELER VAR?
Anlaşma taslağında güvenlik konusunun yer almadığının ancak ABD'nin rolünün açıkça belirtilmediğini aktaran Ukraynalı yetkili, "ABD'nin istikrarlı ve müreffeh egemen bir Ukrayna'ya yatırım yapacağını, kalıcı bir barış için çalışacağını ve ABD'nin güvenliği garanti altına alma çabalarını destekleyeceğini belirten genel bir madde var" dedi.
ABD'nin Ukrayna'nın aleyhine olabilecek maddeleri anlaşma taslağından çıkardığını belirten üst düzey yetkili, çıkarılan maddeler arasında 500 milyar dolar değerinde kaynak sağlama şartının da bulunduğunu söyledi.
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bu anlaşmanın imzalanması kritik önem taşıyor. Başkan Trump, Zelenski'nin bu anlaşmayı imzalamasını bekliyor. Bu anlaşma, Ukrayna'nın savunmasını finanse eden Amerikan vergilerini telafi edecek ve aynı zamanda savaş nedeniyle cehennemi yaşayan Ukrayna ile kalıcı bir ekonomik ortaklık yaratacaktır." dedi.
Trump'ın üç yıl önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşının sona erdiğini görme konusunda kararlı olduğunu ifade eden Leavitt, şunları kaydetti;
"Kendisi kan dökülmesinin ve ölümlerin durduğunu görmek istiyor. Başkan, önceki yönetimin beceriksizliği nedeniyle bu karmaşayı miras aldı ve bunu düzeltmeye kararlı. Rusya ve Ukrayna'da ve ayrıca Orta Doğu'da bir barış anlaşması yapmaya çok kararlı."
''BUNUN ADI HARACA BAĞLAMA''
Söz konusu anlaşma, mevcut haliyle herhangi bir açık güvenlik garantisi içermiyor ancak ABD'li yetkililer Ukrayna için ABD ile ekonomik ortaklıktan daha iyi bir şey olamayacağını düşünüyor. NYT'ye konuşan uzmanlar ise Trump yönetimine sert eleştirilerde bulundu.
Columbia Üniversitesi'nden siyaset bilimci Virginia Page Fortna bunun bir tür haraç hissi yarattığını belirtirken, Dış İlişkiler Konseyi'nden kıdemli üye Steven A. Cook, "Yeni güvenlik garantisi esasen bir haraca bağlamadır" dedi.
