Trump neden Grönland'ı istiyor? İşte dünyanın en büyük adasını cazip kılan gerekçeler
20 Ocak'ta göreve başlayacak olan ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın gözünü Grönland'a çevirmesi dikkat çekti. Trump'ın oğlu ABD'nin Grönland'ı satın alma ihtimalini görüşmek üzere Nuuk'a indi. Pek, Trump, dünyanın en büyük adasını neden istiyor? İşte dünyanın en büyük adasını cazip kılan gerekçeler...
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump ve ailesi dünyayı ciddi biçimde “yeni ABD jeostratejisi” fikrine hazırlıyor.
20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump, Oğlu Grönland’a çıkarma yaptı bile. Trump'ın oğlu ABD'nin Grönland'ı satın alma ihtimalini görüşmek üzere Nuuk'a indi.
ABD'nin seçilmiş başkanı Trump, Florida'daki yerleşkesi Mar-a-Lago'da düzenlediği basın toplantısında son dönemde tartışmalara neden olan Panama Kanalı ile ilgili sözlerini bir kez daha gündeme taşıdı.
TRUMP: ASKER KULLANABİLİRİZ
Panama Kanalı ile Grönland'ı kontrol edebilmek için gerekirse asker kullanabileceğini ima eden Donald Trump, şunları kaydetti;
"Bu ikisi hakkında size güvence veremem. Belki bir şeyler yapmamız gerekebilir. Ekonomik güvenliğimiz için bunlara ihtiyacımız var. Danimarka, özgür dünyayı korumak için Grönland'ı ABD'ye devretmeli. Kanada'yı ilhak etmek için ABD'nin askeri gücünü dikkate almıyorum. Ekonomik gücü tercih ederim.''
Trump'ın oğlu ABD'nin Grönland'ı satın alma ihtimalini görüşmek üzere Nuuk'a indi.
TRUMP, GRÖNLAND'I NEDEN İSTİYOR?
Donald Trump'ın sözleri dünya medyasında geniş yankı uyandırırken ABD'nin seçilmiş başkanının yüzde 80'i buzlarla kaplı bir adayı neden istediği merak konusu oldu.
Aslında Trump'ın Grönland'a ilgisi yeni değil. İlk kez 2019 yılında, gazetecilere verdiği demeçte, adanın ABD topraklarına katılmasının "stratejik ve ilginç" olacağını belirtmiş ve bundan, "Büyük bir gayrimenkul anlaşması" diye bahsetmişti.
Aynı dönemde, Danimarka'nın Grönland'a her yıl 700 milyon dolar (24,7 milyar Türk Lirası) harcadığını belirten Trump'ın, adanın Kopenhag'a zarar verdiğini öne sürmüştü.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ABD'den gelen talebi "absürt" diye cevaplandırmıştı. Frederiksen'e yanıt veren Trump da söz konusu tabir için "çirkin ve uygunsuz" demişti.
GRÖNLAND ADASI ASKERİ TESİSE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Toprakların yüzde 80'i buzlarla kaplı olan Grönland adası aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyanın en kuzeyindeki askeri tesisine, Pituffik Uzay Üssü'ne ev sahipliği yapıyor.
Burası nükleer ve konvansiyonel savunmada önemli bir üs olup Rusya'nın Kuzey Kutbu üzerinden başlatacağı olası bir saldırıya karşı erken uyarı sağlıyor.
Yine, Soğuk Savaş yıllarında Kuzey Amerika'dan gelen balistik füzelerin izlenmesine olanak tanıyan radar sistemleri bulunuyordu. Üs, Soğuk Savaş'ın ilk yıllarında inşa edildi.
SOĞUK SAVAŞ YILLARI
Hatırlanacağı üzere soğuk savaş, 1947 ile 1991 yılları arasında, özellikle ABD ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında süren, ideolojik, siyasi, askeri ve ekonomik bir çatışma dönemini kapsıyor. Soğuk savaş, SSCB'nin dağılmasıyla sona erdi.
Öte yandan, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki buzulların erimesi ve yeni nakliye güzergahlarının ortaya çıkmasıyla beraber Çin ve Rusya'nın ilgisini çeken Kuzey Atlantik rotası, Grönland'ın jeopolitik ölçekte önemini giderek artırıyor.
YERLATI KAYNAKLARI AÇISINDAN ZENGİN
Grönland'ı asıl önemli kılan faktörün yeraltı kaynakları ve deniz yetki alanları. 2.400.000 kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan Grönland adası, petrol ve neodimyum ve disprozyum gibi nadir toprak mineralleri de dahil olmak üzere doğal kaynaklar açısından zengin. Ayrıca, Grönland'ın kömür, çinko, bakır, demir, elmas ve petrol gibi çok sayıda keşfedilmemiş madene ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Bölgede uranyum, nikel veya titanyum gibi birçok doğal kaynağın henüz rezerv olarak durduğu biliniyor.
GRÖLAND, DANİMARKA'YA AİT?
2.400.000 kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan Grönland adası, Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge. Ada, 18. yüzyılın başlarından 1979'a kadar Danimarka tarafından yönetildi ve Danimarka ulusal hükümetinin açıklamalarına göre, yerel konularda büyük ölçüde kendi kendini yönetiyor.
ADA SATIN ALINABİLİR Mİ?
Adanın endüstrileri ve doğal kaynakları göz önüne alındığında 1,7 trilyon dolara kadar mal olabileceği tahmin ediliyor.