Trump'ın tarife skandalı! Hatalı formül vergileri katladı

Trump yönetiminin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifeleri, ciddi bir hesaplama hatasıyla gündeme oturdu. Saygın muhafazakâr düşünce kuruluşu AEI’ye göre, Beyaz Saray’ın kullandığı yanlış ekonomik formül, vergilerin dört kat fazla hesaplanmasına yol açtı. Skandal, dünya piyasalarında sert dalgalanmalara neden olurken, Beyaz Saray geri adım atmamakta kararlı.
Amerikan Enterprise Institute (AEI) ekonomistleri Kevin Corinth ve Stan Veuger, Beyaz Saray’ın ithalat yerine perakende fiyat esnekliğini baz alarak yanlış bir formül kullandığını ortaya koydu. Fortune’a konuşan uzmanlar, bu yöntemin ekonomik temelden yoksun olduğunu ve uygulanan tarifelerin normalden yaklaşık dört kat daha yüksek hesaplandığını ifade etti.
Veuger, “Bu kadar büyük bir politika için çok daha profesyonel bir yaklaşım beklerdik,” diyerek yapılan hatayı “amatörce” olarak nitelendirdi. AEI’nin bir diğer ekonomisti Derek Scissors ise daha sert bir tutum sergileyerek, bu hatanın kasıtlı bir manipülasyon olduğunu ve “işin baştan ayarlandığını” öne sürdü.
EKONOMİ TEORİSİNİ SARSAN HATALAR
Beyaz Saray, tarifeleri belirlerken ticaret açığını ihracata bölerek oluşturduğu son derece basit bir formül kullandı. Ancak bu yaklaşım, ekonomik gerçeklikle örtüşmediği gibi, dünya piyasalarını da derinden sarstı. Dow Jones, NASDAQ ve S&P 500 başta olmak üzere ABD borsaları büyük kayıplar yaşarken, Asya ve Avrupa’da da panik havası hâkim oldu.
Örneğin, Kamboçya için açıklanan yüzde 49’luk verginin doğru hesaplama yapılmış olsaydı sadece yüzde 13 civarında olması gerektiği belirtiliyor. Vietnam için de yüzde 46 olarak açıklanan tarife oranı, gerçekte yüzde 12,2 düzeyinde kalmalıydı.
BEYAZ SARAY ISRARLI, AKADEMİ TEPKİLİ
Beyaz Saray’dan gelen açıklamalarda, tüketici davranışlarının perakende fiyatlara göre şekillendiği ve bu nedenle uygulanan yöntemin doğru olduğu savunuldu. Dahası, tarifelerin aslında daha da yüksek olması gerektiği belirtildi.
Ancak Harvard Business School’dan Prof. Alberto Cavallo, çalışmasının yanlış yorumlandığını vurgulayarak ithalat fiyatlarının esnekliğinin “1” değerine yakın olduğunu belirtti. Bu da, Beyaz Saray’ın vergi hesaplamalarının dörtte bir oranına düşürülmesi gerektiği anlamına geliyor.
Diğer