Yandex Metrica

Trump dönüyor mu? ABD seçime gidiyor, Biden topal ördek olabilir

Trump dönüyor mu? ABD seçime gidiyor, Biden topal ördek olabilir

ABD en kritik seçimlerinden biri için bugün sandık başında. Sert siyasal kutuplaşmalara sahne olan Temsilciler Meclisi ve Senato seçimleri için kıyasıya bir yarış var. Anketler mevcut Başkan Joe Biden ve Demokratların şansının düşük olduğunu gösterirken, eski Başkan Donald Trump dönüş sinyalleri veriyor. Olası bir kırmızı dalgayla Cumhuriyetçiler seçimi kazanırsa 2024 için Trump’a adaylık yolu da açılmış olacak.

Dünya

05.03.2024, 16:48

ABD kritik ara seçimler için sandık başında. Ara seçim ABD Kongresi’nin iki kanadındaki dengeleri belirleyecek. Delegeler Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 sandalyeli Senato’nun 35 sandalyesi için yarışıyor. 

Suçlamalar düştü: Fransa'daki Müslümanlara ait okul kapanmayacak Suçlamalar düştü: Fransa'daki Müslümanlara ait okul kapanmayacak Haberi Görüntüle

DERİN KUTUPLAŞMA VE AYRIŞMANIN SEÇİMİ

Amerika'da halihazırda yoğulaşan ayrışma, seçim süreciyle birlikte sert kutuplaşmaları daha da artırdı. Amerikan hakının büyük bölümü ülkenin yanlış yolda olduğu görüşünde. Tam da bu nedenle ara seçim Biden yönetimi için bir referandum niteliğinde. Sıklıkla zaafiyet imajı veren görüntülerle dünya medyasında yer bulan Biden, olumsuz imajın önüne geçebilmek için eski başkanlardan Barack Obama ile halkın karşısına çıkmış olsa da sonuç pek parlak görünmüyor. 

Ara seçimin Cumhuriyetçilerin zaferiyle sonuçlanması durumunda, ocak ayında göreve başlayacak Kongre’nin Biden’ı bundan sonraki iki yılında 'topal ördek' haline getirmesi yani işlevsizleştirmesi söz konusu. Kongre'de kırmızı bir zafer olması halinde, Biden'ın kendi politikalarına uygun yasaları çıkartması imkansızlaşacak. 

ABD'de yasama ve yürütme farklı zamanlarda yenileniyor. Tam da bu nedenle yönetim ile Kongre çoğunluğu aynı partiden olmayabiliyor. Başkan'ın partisi Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluk olamazsa yasa çıkarma süreçleri zorlaşıyor.  Kongre hakimiyeti olmayan Başkan için "topal ördek" ifadesi kullanılıyor. 

Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki...  Türkiye'yi lider konumuna yükseltti Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki... Türkiye'yi lider... Haberi Görüntüle

CUMHURİYETÇİLER İNTİKAM ALIR MI?

Cumhuriyetçilerin, bir anlamda eski Başkan Trump’ı iki kez azil girişiminde bulunan Demokratlardan intikam alabileceği ve Biden ile ilgili benzer bir süreci devreye sokacağı da konuşulanlar arasında. Seçim sonuçlarına göre 6 Ocak Kongre Baskını’na benzer şiddet olaylarının başkent Washington ve diğer eyaletlerde de yaşanabileceği yorumları yapılıyor. 

Soykırımcı İsrail Nuseyrat Kampı'nı vurdu: Ölü ve yaralılar var Soykırımcı İsrail Nuseyrat Kampı'nı vurdu: Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

CUMHURİYETÇİLERİN OYU NASIL YÜKSELDİ?

Anketlere göre Demokratlar, Temsilciler Meclisi'ndeki koltuklarının çoğunu kaybetmesi, Cumuhriyetçilerin ise en azından 50-50 denkliği yakalaması bekleniyor. Yükselen enflasyon, resesyon ihtimali ve ayrıca, suç oranında artış ve göçmen meselelerinin Cumhuriyetçilerin oyunu artırdığı düşünülüyor. 

Ancak ara seçimde olası bir mağlubiyet Demokratlara desteği daha da azaltabilir. Çünkü Cumhuriyetçilerin ara seçimleri kazanmasının Biden'ın önümüzde süreçte karşı karşıya kalacağı ekonomik ve finansal şoklar karşısında hareket alanını daraltabilir. Bununla birlikte, Biden yönetiminin Ukrayna'ya koşulsuz desteklerinin karşısına daha güçlü Kongre muhalefeti de çıkabilir. 

Umuda yolculuk! Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen Filistinliler sahil bölgesinde toplandı Umuda yolculuk! Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen Filistinliler sahil bölgesinde toplandı Haberi Görüntüle

TRUMP 15 KASIM'A İŞARET ETTİ: 'BÜYÜK BİR DUYURU YAPACAĞIM'

Cumhuriyetçi kanatta 2024 motivasyonunu yükselten ara seçim sürecinin son gününde eski ABD Başkanı Donald Trump’dan da dikkat çekici bir açıkla ageldi.  Ara seçimlerden önceki son mitingini Ohio'da yapan Trump Kasım'da 2024'te yapılacak olan Başkanlık seçimlerine ilişkin "büyük bir duyuru" yapacağını söyledi.

Ara seçimlerin hayati bir önem sahip olduğunun altını çizen Trump, "Bugün, bu güzel seçimlerin önüne geçmek istemiyorum. 15 Kasım'da Florida Palm Beach'de büyük bir duyuru yapacağım.

Bugünkü ara seçimden alınacak sonuç, Donald Trump'In 2024’teki başkanlık seçimlerine aday olup olmayacağını da belirleyebilir.

İspanya Başbakanı Sanchez tek tek arayarak bilgilendirdi: 'Filistin devletini tanıyacağız' İspanya Başbakanı Sanchez tek tek arayarak bilgilendirdi: 'Filistin devletini tanıyacağız' Haberi Görüntüle

ELON MUSK'TAN CUMHURİYETÇİLERE DESTEK

Twitter'ı satın almasının ardından son günlerde sürekli gündemde olan Elon Musk da ara seçimler için çağrı yaptı. Cumhuriyetçilere oy verilmesi için çağrı yaptı. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading