Trump bilerek mi hedef alıyor? IMF açıkça uyardı: Meksika ve Kanada ekonomileri ABD kıskacında

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika ve Kanada'ya yönelik uyguladığı tarifeler, bu ülkeleri ekonomik bir çöküşe sürüklemek üzere. IMF Sözcüsü Julie Kozack, ABD'nin Kanada, Meksika ve Çin'e uyguladığı tarifelere ilişkin açıklamada bulundu. Karardan geri adım atılmaması durumunda Meksika ve Kanada ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini söyleyen Kozack, küresel belirsizliği yansıtan göstergelerde artış görüldüğünü de sözlerine ekledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın dış politikada görüş ayrılığı yaşadığı Meksika ve Kanada'ya uyguladığı ilave gümrük vergileri iki ülke ekonomilerini etkilerken Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD'nin Kanada ve Meksika'ya uyguladığı tarifelerin devam etmesi halinde bu ülkelerin ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.
Kozack, düzenlediği basın toplantısında küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ABD'NİN ÜÇ ÜLKEYE YÖNELİK 'TARİFE' KARARI
ABD'nin Kanada, Meksika ve Çin'e uyguladığı tarifelere ilişkin sorular üzerine Kozack, gümrük vergilerinin ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki tam etkisinin değerlendirilmesinin birçok faktöre bağlı olacağını söyledi.
Kozack, nisan ayında yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda bu konuda bir analiz sunmayı umduklarını, ilgili ülkelerin 4. madde konsültasyonları kapsamında hazırlanan raporlarda da konunun ele alınacağını ifade etti.
MEKSİKA VE KANADA EKONOMİLERİ KISKAÇTA
IMF Sözcüsü Kozack, "Eğer devam ederse, ABD'nin Kanada ve Meksika'ya uyguladığı tarifelerin etkisinin, bu ülkelerin ABD pazarına olan güçlü entegrasyonu ve bağımlılığı göz önüne alındığında, bu ülkeler üzerinde önemli bir olumsuz ekonomik etkisi olması beklenebilir." dedi.
Finansal piyasalarda artan volatiliteye de değinen Kozack, küresel belirsizliği yansıtan göstergelerde artış görüldüğünü, bu eğilimlerin kısa ömürlü mü yoksa sürekli mi olacağını değerlendirmenin önemli olduğunu kaydetti.
Kozack, genel olarak araştırmalarının, tarihsel olarak uzun süreli yüksek belirsizlik dönemlerinin hanehalkları ve işletmelerin tüketim ve yatırım kararlarında geri adım atmasıyla ilişkilendirilebileceğini gösterdiğini aktardı.
