Yandex Metrica

Toprağından zenginlik fışkıran Afrika sömürge kurbanı! 9 milyara yetecek gıda üreten kıtada 200 milyondan fazla insan aç

Toprağından zenginlik fışkıran Afrika sömürge kurbanı! 9 milyara yetecek gıda üreten kıtada 200 milyondan fazla insan aç

Coğrafi keşiflerden sonra Batılı devletlerin açgözlülüğü sebebiyle milyonlarca Afrikalı katliamlara kurban giderken bir o kadarı da köleleştirildi. Fakat Afrika dünyanın en zengin kıtalarından biri olarak öne çıkıyor. Afrika 2050 yılına kadar 9 milyar kişiyi besleyecek potansiyele sahipken 278 milyon Afrikalı açlıkla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Dünya

23.01.2024, 20:23

Afrika kıtası, 2050'ye kadar 9 milyar kişiyi besleyebilecek gıda potansiyeline sahip bir kıta olarak öne çıkarken, Batılı ülkelerin sömürgeci geçmişi ve insanlık dışı faaliyetleri Afrika'da engellenemez bir buhrana sebep oldu. 

Umuda yolculuk! Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen Filistinliler sahil bölgesinde toplandı Umuda yolculuk! Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen Filistinliler sahil bölgesinde toplandı Haberi Görüntüle

9 MİLYAR KİŞİYİ BESLEME POTANSİYELİNE SAHİP ZENGİN KITA 

Afrika kıtası, 2050'ye kadar 9 milyar kişiyi besleyecek potansiyele sahip olsa da iklim değişikliği, tarım sektöründeki yatırım azlığı, terör ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi unsurlar nedeniyle 278 milyon Afrikalının karnını doyuramıyor.

Geçtiğimiz hafta Senegal'in başkenti Dakar'da yapılan Feed Africa Summit (Afrika'yı Besle Zirvesi) kıtanın zengin kaynaklarına rağmen gıda konusunda dışa bağımlılığını bir kez daha ortaya koydu. 

Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Barzani'den Erdoğan mesajı: Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Haberi Görüntüle

30 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN SÖZÜ VERİLMİŞTİ 

Söz konusu zirvede, kıtanın kalkınma ortakları Afrika'da gıda egemenliğinin sağlanabilmesi için gelecek 5 yıl için toplam 30 milyar dolar finansman sözü vermişti. 

AfDB verilerine göre, Afrika 2015'te 35 milyar dolarlık gıda ithalatı yaparken bu rakam 7 yıl içinde 2 katına çıkarak 70 milyar dolara ulaştı.

ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi vururuz ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi... Haberi Görüntüle

TEMEL GIDA MADDELERİNİN TAMAMI AFRİKA'DA ÜRETİLEBİLİYOR 

Afrika en çok tahıl, sıvıyağ, şeker, et ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinde dışa bağımlıyken kakao, kahve, çay ve baharat gibi ürünleri ihraç ediyor.

Uzmanlar ise, Afrika'nın ithal ettiği temel gıda maddelerinin neredeyse hepsini kıtada üretebileceğini ve tarımsal üretimin önemli bir istihdam oluşturabileceğini belirtiyor. 

Diğer yandan, Afrika'nın gıda talebini kendi kendine karşılaması için tarım sektörüne yatırım önem arz ederken, ithal ürünlerin yerel alternatifleriyle de ithalat rakamlarının düşebileceğine dikkat çekiliyor. 

Örneğin 2021'de 55 milyon ton tahıl ithalatı yapan Afrika, bunun yerine fonio, amarant, teff gibi yerel hububat ürünleri kullanabilir.

Uçağı vurmak için bir hafta pusuda beklediler: 308 kilometreden Tu-22 avı Uçağı vurmak için bir hafta pusuda beklediler: 308 kilometreden Tu-22... Haberi Görüntüle

278 MİLYON AFRİKALI AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR 

Afrika Kalkınma Bankası'nın 2022 verilerine göre, dünyada açlık çeken 828 milyon kişinin 278 milyonu Afrika'da yaşıyor.

Afrika, dünyada el değmemiş tarım arazilerinin yüzde 65'ine ev sahipliği yapıyor. Kıta 2050'ye kadar 9 milyar insanı beslemeye yetecek ekilebilir araziye sahip olmasına karşın 100 milyon tondan fazla gıda ithal ediyor.

Aliyev Ermenistan'ı silahlandıran 3 ülkeyi işaret etti: 'Oturup bekleyemeyiz, ciddi önlemler almak zorundayız' Aliyev Ermenistan'ı silahlandıran 3 ülkeyi işaret etti: 'Oturup bekleyemeyiz, ciddi... Haberi Görüntüle

SÖMÜRGE DÖNEMİNDEN KALMA ALIŞKANLIKLAR TARIMI KÖTÜ ETKİLİYOR 

Ayrıca Afrika'da ekilebilir araziler ve verimli topraklara karşın yaşanan gıda sorununun temel nedenlerinden birisini, sömürge döneminden kalma alışkanlıkla devamlı aynı ve tek ürün üzerinden tarım yapılması oluşturuyor.

Sömürgeci devletlerin, bağımsızlık öncesi Afrikalı çiftçilere kendi ihtiyaçları doğrultusunda tek ürün dayatması ve bu alışkanlığın bugün hala sürdürülüyor olması kıtanın tarım alanında kalkınmasını engelleyen başlıca unsur olarak öne çıkıyor. 

Küle dönüşen S-400'ün uydu fotoğrafları ortaya çıktı: Bataryanın yanındaki füzeler de patladı Küle dönüşen S-400'ün uydu fotoğrafları ortaya çıktı: Bataryanın yanındaki füzeler... Haberi Görüntüle

TERÖR FAALİYETLERİ TARIM İSTİHDAMINI ENGELLİYOR 

Afrika'da tarımın gelişememiş olmasının bir diğer etkeni ise kıtada etkili olan terör örgütleri. Kıtada 30'dan fazla silahlı terörist grubun varlığı da tarım ve hayvancılığı olumsuz etkiliyor.

Özellikle Sahel bölgesi ve Çad Gölü havzasında milyonlarca kişinin terör ve güvenlik riski nedeniyle açlık ve gıda güvensizliği yaşadığı biliniyor.

BM, Sahel'de terör örgütleri nedeniyle artan gıda güvensizliği konusunda önlem alınmazsa 18 milyon kişinin açlık riski altında olduğu konusunda uyarıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading