Özel olarak inşa edilmiş sahalarda top oyunları ile bilinen Mayaların top sahası, arkeolojik araştırmaların merkezi haline geldi. Slovenya'daki Antropolojik ve Mekânsal Çalışmalar Enstitüsü'nde arkeolog olan kazı başkanı Ivan Šprajc, yaptığı açıklamada, “Top sahaları normalde yalnızca bölgesel siyasi örgütlenmenin merkezleri olan büyük Maya sitelerinde bulunur. Sahanın altındaki gizemli yapının açıkça çok önemli bir yapı olduğunu" ifade etti.
Gizemli keşfi araştırmacılar top sahasını kazarken rastladılar. Duvarları boyalı sıva kalıntılarıyla kaplıydı. Ekibe göre, yapı muhtemelen Erken Klasik dönemde, MS 200 ila 600 yılları arasına tarihleniyor. Yine de pek çok soru işareti var. Šprajc'ın söylediği gibi, “Sadece daha ileri kazılar alttaki binanın şeklini ve işlevinin ne olduğunu ortaya çıkarabilir.”
36 tonluk balistik füze tanıtıldı! Komşu ülke için kabus olacak!GİZEMLİ ŞEHİR ORTAYA ÇIKTI
Aynı bölgede araştırmacılar, duvarları 40 metreuzun bir tören merkezi buldular, bu da binaların sosyopolitik açıdan önemli olabileceiğini düşündürüyor. INAH'a göre, araştırmacılar son yıllarda sulak alanlar, ovalar, akarsular ve kayalık alanlarla karakterize edilen Balam Kú Biyosfer Rezervi'nde çok sayıda heyecan verici keşif yaptı.
Geçen yıl havadan görüntüleme araştırmaları bölgede gizlenmiş daha bir bir şehri ortaya çıkardı. Araştırmacılar Ocomtún olarak adlandırdıkları antik alan, Klasik döneme (yaklaşık MS 200 ila 900) tarihlenen çok sayıda piramit içeriyordu.
F-16'lardan sonra şimdi de Mirage 2000 hamlesi! Dev sevkiyat için...52 METRELİK PİRAMİT BULUNDU
Bölgede yeni keşfedilen diğer alanlardan birinde bir zamanlar dikdörtgen bir su deposu ve 52 metrelik bir piramit bulunuyordu. Ekip piramidin tepesinde bir sunu buldu. Sivri uçlu bir çakmaktaşı bıçak ve seramik parçaları. Araştırmacılar parçalardan birinin seramik bir hayvanın bacağı olduğunu tespit etti; bu hayvan bir armadillo ya da büyük bir kemirgen olabilir.
Söz konusu sunular 1250'den 1524'e kadar süren Geç Postklasik döneme ait olduğu düşünülüyor. Šprajc, yaptığı açıklamada, bu zamana kadar bölgedeki Maya toplumunun “aşırı nüfus, toprağın tükenmesi, iklim değişikliği (uzun süreli kuraklıklar) ve yıkıcı savaşlar” nedeniyle gerilediğini söylüyor.
Sözlerine devam eden Šprajc, "Bu sunu, Klasik dönem Maya yerleşimlerinin çoğu terk edildikten sonra bile, küçük ve yoksul insan gruplarının hâlâ etrafta dolaştığını ve atalarının binalarının üzerine ya da yakınına sunular koyduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz