• G.ALTIN

    4.344,36

  • DOLAR

    39,4614

  • EURO

    45,6706

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $106.570

Ticari savaş fitili yakılıyor: Çin'den ABD'ye ihracat yasağı! Ambargo koyulmuştu!

Ticari savaş fitili yakılıyor: Çin'den ABD'ye ihracat yasağı! Ambargo koyulmuştu!

Çin'den ABD'nin kendisine yapmış olduğu yarı iletken sektörde kullanılabilecek malzemelere ambargo koymasına yanıt verdi. Asya devleti, ABD'nin askeri sanayi ürünlerinde kullanabilecek süper sert malzemelerin ülkeye ihracatı yasaklandığını duyurdu.

 

Çin, ABD’nin yarı iletken sektörüne yönelik yeni kısıtlamalarının ardından karşı hamle olarak, askeri sanayi alanında kullanılan süper sert malzemelerin ülkeye ihracatını yasakladı. Çin Ticaret Bakanlığı, galyum, germanyum ve antimuan gibi stratejik ürünlerin ABD'ye satışının engellendiğini duyurdu. Karar, ulusal güvenlik ve çıkarların korunması amacıyla alındığı belirtildi ve derhal uygulanmaya başlandı.

GAYLUM VE GERMANYUM YARIM YÜZYILDAN FAZLA BİR SÜREDİR STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR

Çin'in aldığı bu önlem, ABD’nin son yıllarda uyguladığı teknoloji kısıtlamalarının hemen ardından geldi. Özellikle galyum ve germanyum, sadece yarı iletkenlerde değil, aynı zamanda kızılötesi teknolojiler, fiber optik kablolar, güneş panelleri ve diğer yüksek teknoloji uygulamalarında da kritik öneme sahip. Bu malzemelerin, ABD’nin savunma sanayinde de kullanıldığı biliniyor. ABD, bir yıl önce, Çin’den yapılan galyum ve germanyum alımlarında önemli bir pazar payına sahipti. Ancak, Çin'in bu yılki ihracat verilerine göre, Ekim ayında ABD’ye bu minerallerin sevkiyatı sıfırlanmış durumda.

ÇİN’İN ANTIMUAN KESİNTİSİ SAVUNMA SANAYİNE DARBE VURABİLİR

Çin'in bir diğer stratejik adımı ise antimuanın ihracatını sınırlandırmak oldu. Antimuan, mühimmat, kızılötesi füzeler, nükleer silahlar, gece görüş gözlükleri ve fotovoltaik ekipmanlar gibi yüksek teknolojili askeri ve sivil ürünlerde kullanılıyor. Çin’in bu malzeme ihracatını sıkı denetim altına alması, ABD'nin savunma endüstrisi ve enerji sektörünü doğrudan etkileyebilir. Geçen yıl, dünya çapında üretilen antimuanın yüzde 48’inin Çin’den tedarik edildiği bilgisi, Çin'in bu sektördeki küresel hakimiyetini ispatladı. 

ABD’NİN YENİ KISITLAMALARI ÇİN’İ SERT TEPKİYE SEVK ETTİ

ABD'nin, Çinli 140’den fazla teknoloji şirketine uyguladığı ihracat kısıtlamaları, son üç yılda Çin’in yarı iletken sektörüne yönelik üçüncü büyük kısıtlama olarak kayda geçti. Çin ise, bu hamleye karşı olarak süper sert malzemelerin ihracatını yasaklayarak, ABD’ye güçlü bir karşılık verdi. 

İHRACAT KISITLAMALARININ DÜNYA EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Çin’in bu tür kısıtlamaları, yalnızca ABD ile sınırlı kalmayıp, küresel teknoloji tedarik zincirlerini de etkileyebilir. Özellikle yarı iletkenler ve süper sert malzemelerin üretiminde kullanılan bu kritik minerallerin azalması, dünya çapında teknolojik gelişmelerin hızını yavaşlatabilir. Bunun yanı sıra, Çin’in uyguladığı kısıtlamalar, yüksek teknoloji ürünleriyle ilgili maliyet artışlarına yol açarak, uluslararası pazarlarda tedarik zinciri darboğazlarına neden olabilir.

Avatar
Berşan Taşkaya