Yandex Metrica
SON DAKİKA
The Economist'ten dolar ve FED şifresi: Benjamin Franklin daha çok utanacak

The Economist'ten dolar ve FED şifresi: Benjamin Franklin daha çok utanacak

Kapağına koyduğu görsellerle analizlere konu olan The Economist, faiz artışına rağmen enflasyonu dizginleyemeyen ABD Merkez Bankası'nı alaya aldı.

Dünya

23.01.2024, 19:10

Amerika Birleşik Devletleri son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Şubattan marta bir ayda yüzde 1,2 oranında yükselen enflasyon, geçtiğimiz yıl mart ayına göre yıllık yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. ABD Çalışma Bakanlığı verileri gıda, benzin, konut ve diğer ihtiyaç maddelerine gelen peşpeşe zamlardan ötürü çalışanların maaşlarına yapılan zammın hızla eridiğini gösteriyor. 

Benzin fiyatı bir yıl içerisinde yüzde 43 oranında artarak galonu 4,10 dolara yükseldi. Bir galon 3,78 litreyi ifade ediyor. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte enerji fiyatlarındaki tırmanış diğer pek çok sektörü doğrudan etkiliyor. 

Rus istihbaratı Moskova'daki terör saldırısıyla ilgili ABD, İngiltere ve Ukrayna'yı... Haberi Görüntüle

FED TOPLANTISI NE ZAMAN?

Enflasyon bir türlü dizginlenemeyince ABD Merkez Bankası (FED) 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitmiş ve mart ayında politika faizini 25 baz puan yükselterek faizleri 0,25-0,50 aralığına çekmişti. Bir sonraki FED toplantısı 3-4 Mayıs 2022 tarihlerinde yapılacak ve yeni faiz oranlarının 4 Mayıs'ta açıklanması bekleniyor. 

Ekonomistlere göre FED kesinlikle faiz artıracak. Bu da ABD Doları'nın küresel ölçekte değerlenmesiyle sonuçlanacak. ABD Merkez Bankası'nın mart ayındaki karardan daha radikal bir şekilde bu kez 50 baz puan artırıma gitmesi şaşırtıcı görülmüyor. 

Gıda, enerji ve tedarik zincirindeki sorunlar insanların hayatını giderek zorlaştırırken IMF de enflasyonla mücadele için ülkelerin faiz silahını devreye sokması ve para politikalarını sıkılaştırması çağrısında bulundu. 

Güney Kıbrıs'tan yola çıkmıştı: Gazze’ye açılan deniz koridorunu kullanan ilk... Haberi Görüntüle

THE ECONOMIST KAPAĞINDA DOLAR VAR

ABD'nin enflasyonla savaşta karşı karşıya kaldığı hezimet, dünyanın en ünlü ekonomi dergisi The Economist'e de kapak konusu oldu. Yayınladığı görseller ve illustrasyonlara geleceğe dair birtakım şifreler gizlediği iddia edilen haftalık dergi, 23-29 Nisan 2022 sayısının kapağında 100 dolarlık banknot üzerindeki Benjamin Franklin sembolünü kullandı. 

Manşetinde 'THE FED THAT FAILED' (FED'in çöküşü/Çöken FED) ifadesini kullanan The Economist, manşetin altına "Enflasyon Amerikan Merkez Bankası'nı nasıl alçalttı" diye yazdı. 

100 dolarlık banknotlardaki Benjamin Franklin'i utangaç halde gösteren dergi, Amerikan kurumlarının önümüzdeki aylarda da enflasyonu ve fiyat artışlarını dizginleyemeyeceğini belirtmiş oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading