TB2'yi çaldılar! Asya ülkesi milli İHA'mızın birebir kopyasını tanıttı: Bu ilk hırsızlıkları değil
Daha önce F-35'in birebir kopyası olan J-35A savaş uçağını tanıtan Çin şimdi de yerli ve milli üretimimiz olan Bayraktar TB2'nin birebir çakması "XY-I" insansız hava aracını tanıttı.
BAYKAR ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen Türkiye'nin gururu TB2'nin birebir kopyası üretildi.
Uzun zamandır savunma sanayi ürünlerine ağırlık veren Çin TB2'nin neredeyse doğrudan bir kopyası olan "XY-I" adlı İHA'sını dünyaya servis etti.
TB2'NİN KOPYASINI YAPTILAR
Türkiye'nin Libya'dan Karadağ'a Karadağ'dan Afrika ülkerine ihraç ettiği TB2 Çinli firmanın radarına girdi. TB2'nin birerbir kopyasını olan "XY-I" İHA'yı dünyaya tanıtan Çinli şirket Türkiye'de tepkilere neden oldu. Çin'deki Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda sergilenen CETC yapımı "XY-I", ilk olarak 2022'de tanıtılmıştı.
TSK'nın elinde bir ölüm makinesine dönüşen TB2 sınır ötesi operasyonlarında PKK hedeflerini yerle bir ederken, Karabağ savaşı ve Ukrayna savaşı'nda damga vurdu. Ukrayna askerlerinin adına şarkılar yazdığı TB2 ayrıca Etiyopya, Fas, Tunus, Nijer, Togo gibi Afrika ülkelerinin terörle mücadelesine de dev katkı verdi. Dünyanın birçok ülkesinden talep yağmuru gelen TB2 teknoloji hırsızlığı ile gündeme gelen Çin'in de dikkatini çetki.
BU İLK HIRSIZLIKLARI DEĞİL
Öte yandan bu Çin'in ilk proje hırsızlığı değil hatırlacağı üzere Çin, F-35'in birebir kopyası olarak nitelendirilen Çin'in J-35A savaş uçağını de geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Airshow China 2024 kapsamında J-35A savaş uçağı dünyaya tanıtan Çin tepkileri de beraberinde getirmişti.
Çin'in yeni 5. Nesil savaş uçağı J-35A, ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin geliştirdiği F-35A Lightning II'ye benzerliği ile dikkatleri çekmişti.
ABD ve Çin arasında büyüyen teknoloji hırsızlığı Türkiye'ye sıçrarken, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’a ait bilgiler gündeme bomba gibi düşmüştü.
Çinli hackerların F-35 Lightning II savaş uçağına dair çok gizli verilere ulaşabildiğine dair bilgilerin yer aldığı belgelerde, veri ihlali olduğu iddia edilmişti. Kaynaklara göre veri ihlali, 2007 yılında F-35’in ana alt yüklenicisi Lockheed Martin’de gerçekleşti. Snowden belgeleri, Çin’in F-35 casusluk çalışmalarının; radar tasarımı (modüllerin sayısı ve türleri), motor şemaları (gaz soğutma yöntemleri, ön ve arka kenar işlemleri, ve arka güverte ısı haritaları) gibi konulara odaklandığını gösterdi.