Yandex Metrica

Tayvan neresi? Tayvan hangi ülkede? Tayvan nüfusu kaçtır?

Tayvan neresi? Tayvan hangi ülkede? Tayvan nüfusu kaçtır?

Rusya Ukrayna geriliminden sonra Çin'den açıklama geldi. Pekin'den, ABD'nin Tayvan'ı kullanarak Çin'i kontrol altına alma düşüncelerinin bir hata olduğu konusunda uyardı. Washington tarafından zorlanan mevcut rekabetin bir çatışmaya dönüşebileceğinin altı çizilirken internette "Tayvan neresi?", "Tayvan hangi ülkede?", "Tayvan nüfusu kaçtır?" aramaları yapılmaya başlandı. Peki Tayvan neresi? Tayvan hangi ülkede? Tayvan nüfusu kaçtır?

Dünya

07.04.2024, 23:01

Rusya Ukrayna gerilimi devam ederken Çin'den bir açıklama geldi. Pekin'den, ABD'nin Tayvan'ı kullanarak Çin'i kontrol altına alma düşüncelerinin bir hata olduğu konusunda uyardı. Washington tarafından zorlanan mevcut rekabetin bir çatışmaya dönüşebileceğinin altı çizilirken internette "Tayvan neresi?", "Tayvan hangi ülkede?", "Tayvan nüfusu kaçtır?" aramaları yapılmaya başlandı. Peki Tayvan neresi? Tayvan hangi ülkede? Tayvan nüfusu kaçtır?

ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi vururuz ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi... Haberi Görüntüle

TAYVAN NERESİ?

Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik bir Doğu Asya ada ülkesidir. Tayvan, Çin'in 23. eyaleti olarak kabul ettiği bir alandır.  1912'de bugünkü Çin topraklarında kurulan ülke Birleşmiş Milletler kurucu üyesiydi. Tayvan da dahil olmak üzere çevre adaları II. Dünya Savaşı sonrasında sınırları içerisine almıştı. 1949 yılındaki Çin İç Savaşı'nı Çin Milliyetçi Partisi'nin (Kuomintang) kaybetmesiyle ülke Çin Komünist Partisi yönetimine girdi ve Komünist parti tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) kuruldu. Çin Milliyetçi Partisi lideri Çan Kay Şek, Tayvan adasına kaçtı ve Çin Cumhuriyeti'nin burada devam ettiğini tüm dünyaya ilan etti.

Ukrayna'da kritik tasarı onaylandı: Ülkede sıkılaştırılmış seferberlik uygulanacak Ukrayna'da kritik tasarı onaylandı: Ülkede sıkılaştırılmış seferberlik uygulanacak Haberi Görüntüle

TAYVAN HANGİ ÜLKEDE? TAYVAN NÜÜFUSU KAÇTIR?

1949 yılındaki bu yeniden kuruluş başta Batılı ülkeler olmak üzere dünya devletlerinin çoğunluğu tarafından kabul edildi. 1971 yılına gelindiğinde değişen Dünya dengeleri nedeniyle Çin Cumhuriyeti (Tayvan) Birleşmiş Milletler'den çıkarıldı. Onun yerine yerine ÇHC dahil edildi. Günümüzde Çin Cumhuriyeti 23 ülke tarafından tanınmaktadır; ancak birçok ülke gayriresmî olarak ekonomik ve kültürel ilişkiler gerçekleştirir. Günümüzde Çin ifadesi genellikle Çin Halk Cumhuriyeti'ni anlatmak için kullanılırken Çin Cumhuriyeti'ne ise Tayvan denmektedir. Bunun yanında Tayvan, uluslararası kuruluşlara Çin Taypesi (Chinese Taipei) adıyla üye olmuştur. Nüfusunun %90'ından fazlası Han Çinlisi olan bu ada, Çin ile yoğun ticari ilişkilerde bulunmaktadır. Kıta devleti ile karşılıklı silahlanma durumu da söz konusudur. Tayvan'ın en çok mal ihraç ettiği ülke ÇHC olmasına rağmen bağımsızlık ve tanınma çabaları ile BM üyeliği istekleri ÇHC'nin veto ve tehditleri ile karşılaşmaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti hiçbir zaman Tayvan Adası'nı kontrol etmeyip günümüzde Çin Cumhuriyeti tarafından idaresi yürütülmektedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading