Yandex Metrica
SON DAKİKA
Taliban nasıl bir yapı? Hangi ülkenin örgütü? Nasıl bu kadar güçlendi?

Taliban nasıl bir yapı? Hangi ülkenin örgütü? Nasıl bu kadar güçlendi?

Afganistan'ı ele geçiren Taliban güçleri hangi kaynaklardan beslendi? Nasıl bir yapı? Taliban hangi ülkenin örgütü? İşte Taliban ve Afganistan hakkında tüm bilinmeyenler...

Dünya

29.01.2024, 03:16

Taliban güçleri dün sabah saatlerinde Kabil kuşattı. Binlerce militanın Kabil'in kapısına dayanmasıyla Afganistan ve ABD güçleri karşılık vermeden çekilmek zorunda kaldı. Taliban örgütü ise bir süre sonra Afganistan'ın başkenti Kabil'in içine girerek tamamen kontrolü ele geçirdi.

Çin, Rusya ve İran'ın hızla silahlanması ABD'yi endişelendiriyor: 'Karmaşık bir... Haberi Görüntüle

TALİBAN MÜSLÜMAN MI?

Taliban yani (öğrenciler) adını benimseyen örgüt ülkenin güneyinde Molla Ahund önderliğinde 50 öğrenci ile birlikte 1994 yılında kuruldu. Taliban örgütünün amacı SSCB ve sonrasında başlayan iç savaştan kurtulmak olarak öne çıktı. Kuruluş isimlerini ise İslam'a dayalı bir yöntem olarak benimsediler. Taliban örgütü ilk çıktığından itibaren kendilerini Müslüman olarak tanımladı.

Moskova'daki terör saldırısı sonrası Putin'den ilk açıklama: Bu suçun arkasındaki... Haberi Görüntüle

TALİBAN HANGİ ÜLKENİN ÖRGÜTÜ?

Taliban ülkenin güneyinde 50 kişi ile kurulmuş Müslüman bir örgüttür. Bünyesinde çok sayıda Pakistanlı ve Suudi Arabistanlı savaşçılar bulunmaktadır. Militanların çoğu para asker olarak geçmektedir. 

G7 ülkelerinden İran ve Rusya'ya tehdit: Karşılık vermeye hazırız Haberi Görüntüle

20 YIL BEKLEDİLER

Taliban ABD'nin kontrolü altında yer alan Afganistan'dan uzaklaştırılmış hatta bitirilmesine ramak kalmıştı. Geçen bunca yılın ardından ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararı almasıyla Taliban güçleri hızla ilerleyerek Kabil'in kapılarına kadar dayandı. Dün öğle saatlerinde Kabil'in içine giren milisler önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ardından Meclisi hızla ele geçirdi.

Teröristin kulağı neden kesik? Rusların ilginç sorgu yöntemi Haberi Görüntüle

AFGANİSTAN'IN YENİ LİDERİ KİM OLDU?

Taliban örgütü birçok kolda ayrım gösteriyor. Bu sebepten dolayı Afganistan'ın yeni lideri politik vekil olarak bilinen Abdulgani Barader oldu.

Soykırım ortağı ABD'den Gazze'de yürüyen sivilleri bombalayan İsrail'e çağrı: Sorumluları... Haberi Görüntüle

AFGANİSTAN'IN İSMİ DEĞİŞTİ Mİ?

Afganistan Taliban'ın kontrolü altına geçmesinin ardından ilk olarak isim değişikliğine uğradı. Taliban'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirmesinin ardından Afganistan'ın yeni ismi Afganistan İslam Emirliği olarak değiştirildi.

TikTok yasası The Godfather filmi gibi: Amerika'nın büyük kısmı ölmüş... Haberi Görüntüle

BİNLERCE AFGAN VATANDAŞI ÜLKEYİ TERK EDİYOR

Taliban'ın hızla ilerleyişini devam ettirmesi ve Kabil'i birkaç saat içinde ele geçirmesinin ardından on binlerce Afgan vatandaşı ülkeyi terk etme kararı aldı. Şehirde dün öğlen saatlerinde yoğun trafik meydana gelirken binlerce vatandaş ise Kabil Havalimanı'na akın etti. Uçağın tekerlek kısmına bile girmeye çalışan birkaç vatandaş uçağın havalanmasının ardından yere düşürek hayatını kaybetti.

Kate Middleton intihar mı etti? William'ın aldatma hikayesi Kral Charles'ın... Haberi Görüntüle

TALİBAN'DAN KAÇAN VATANDAŞLAR NEREYE GİDİYOR?

Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından on binlerce vatandaşın sınırdan çıkarak İran, Pakistan gibi ülkelere gittiği görüldü. Türkiye'ye sınırda büyük güvenlik önlemleri oluşturdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da göç akımının hızlı bir şekilde sınırlarımıza geldiğini açıkladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading