Yandex Metrica

Taliban Kandahar'a dayandı herkes kaçmayı düşünüyor

Taliban Kandahar'a dayandı herkes kaçmayı düşünüyor

ABD'nin 20 yıllık işgaliyle istikrarı unutan Afgan halkı şimdi Taliban'la başbaşa kaldı. Her cephede ilerleyen örgüt, ülkenin ikinci büyük kenti Kandahar'a dayandı. Halk panik halinde kaçmayı düşünüyor.

Dünya

31.03.2024, 08:17

Afganistan'da barış süreci belirsizliğini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Taliban, haziranın son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. 
Özbekistan'a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı'nı iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda Gazne vilayetine yoğunlaştı.

Afganistan'da ilerleyişine devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale ve 14 Temmuz'da da Pakistan sınırındaki Spin Boldak Sınır kapılarını ele geçirmişti. Taliban; Badahşan, Tahar, Gazne, Herat, Kandahar ve Badgis vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.

ABD yine katile güveniyor: Gazze'deki toplu mezarlar da etkili olmadı ABD yine katile güveniyor: Gazze'deki toplu mezarlar da etkili olmadı Haberi Görüntüle

HALK BÜYÜK PANİK YAŞIYOR

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre Taliban 407 ilçenin 150'den fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş bulunuyor. Örgüt yönetimi ise kontrolündeki ilçe merkezi sayısının 260'ı geçtiğini savunuyor.

Ülkede 34 vilayet merkezi hükümet güçlerinin kontrolünde bulunuyor. Taliban militanlarının ilerleyişi başta ülkenin ikinci büyük kenti Kandahar olmak üzere pek çok bölgede paniği artırmış durumda. Güvenlik endişesi taşıyan binlerce kişi ilk etapta başkent Kabil'e varmanın yollarını arıyor. Bunun yanında yüzbinlerce Afgan da 'başka ülkelere' göç yolculuğu hazırlık yapıyor.

Yunanlı başkandan akıllara durgunluk veren çağrı: İstanbul'da acil deprem olmalı! Yunanlı başkandan akıllara durgunluk veren çağrı: İstanbul'da acil deprem olmalı! Haberi Görüntüle

ÇİN'LE TEMAS KURDULAR

Katar'daki temsiliciliği aracılığıyla uluslararası aktörlerle temas kuran Taliban, ABD ve Türkiye'nin ardından Çin'le görüşüyor. Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader liderliğindeki bir heyetin Çin'i ziyaret ettiği bildirildi.

Pekin medyasına göre Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Birader ile Tiencin kentinde görüştü. Görüşmede Vang, Afganistan'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını, bu ülkenin iç işlerine karışılmaması konusunda ısrarcı olduklarını vurguladı. 

Bakan Vang Yi, Washington yönetiminin Afganistan politikasının başarısızlığa uğradığını belirterek, ülkedeki tüm tarafların, "Afganistan'ı Afganlar yönetmeli" ilkesi temelinde bir an önce barışı tesis etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Vang, "Afganistan, Afgan halkına aittir, Afganistan'ın geleceği ve kaderi Afgan halkının elinde olmalıdır" ifadesini kullandı.

Görüşmeye dair Taliban tarafından yapılan açıklamada ise örgüt heyetinin Çin'e, Afgan topraklarının hiçbir yabancı ülkeye karşı kullanılmasına izin vermeyeceklerine dair güvence verdiği vurgulandı. 

Çinli generalden dünyayı endişelendiren açıklama: Pasifik'te savaş çanları bangır bangır çalıyor Çinli generalden dünyayı endişelendiren açıklama: Pasifik'te savaş çanları bangır bangır... Haberi Görüntüle

TEK YOL SİYASİ UZLAŞI

Ülkesindeki kaosa ilişkin bir açıklama yapan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise Taliban'ın yönetimi ele geçirmek için şiddeti artırdığına dikkat çekerek, sorunları çözüme kavuşturmak için tek yolun siyasi anlaşmanın sağlanması olduğuna işaret etti. Gani, Taliban'ın sürdürdüğü savaşın dini ve mezhebi boyutunun olmadığını vurguladı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Afganistan'daki kaosun baş sorumlusunun ABD olduğunu söyledi.

Soykırım ortağı ABD'de İsrail'e 'savunma yardımı' onaylandı! Kesenin ağzı sonuna kadar açıldı Soykırım ortağı ABD'de İsrail'e 'savunma yardımı' onaylandı! Kesenin ağzı sonuna... Haberi Görüntüle

ABD İŞLERİ BERBAT ETTİ

Afganistan meselesinin çözümü yolunda en önemli ülkelerden Pakistan'da da gündem, Taliban'ın ilerleyişi oldu. Pakistan Başbakanı İmran Han, ABD’nin Afganistan'da önce askeri bir çözüm aradığını, ardından zayıf bir pozisyondayken Taliban ile siyasi uzlaşma sağlamaya çalıştığını belirterek Washington yönetiminin Afganistan’da işleri 'gerçekten berbat ettiğini' söyledi.

ABD medyasına verdiği demeçte Han, Afganistan’da uzun süreli iç savaşın, Pakistan için daha fazla mülteci anlamına geldiğini belirterek, ülkesinin ekonomik durumunun başka bir mülteci akınını kaldıramayacağını vurguladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading