Yandex Metrica
SON DAKİKA
Taliban 'intihar tugayı' kurdu: Afgan ordusuna bağlı olarak çalışacak

Taliban 'intihar tugayı' kurdu: Afgan ordusuna bağlı olarak çalışacak

Afganistan'da Taliban yönetimi, orduya bağlı olarak faaliyet gösterecek bir intihar biriminin kurulduğunu duyurdu.

Dünya

23.01.2024, 18:38

Taliban hükümeti, Afganistan ordusunun resmi bir parçası olarak intihar tugayı kurdu. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid'in 'şehit tugayları' olarak adlandırdığı birim, savunma bakanlığının kontrolünde olacak ve özel operasyonlar için kullanılacak. 

Sözkonusu gelişme, şimdiye dek çoğunlukla terör örgütlerinde rastlanan 'kamikaze biriminin' bir devletin resmi ordusu tarafından desteklendiğini göstermesi bakımından önemli görülüyor. 

Taliban, Amerikan işgalinden sonra Afganistan'da sık sık intihar saldırılarıyla gündeme gelmişti. Afgan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Şaharzad Ekber tarafından 'korkunç ve dehşet verici' ifadeleriyle eleştirilen 'intihar tugayı' kararının devletler düzeyinde ne gibi etkilere yol açabileceği tartışılıyor. 

Devlet destekli kamikaze biriminin aslılnda uzun bir geçmişi bulunuyor. İkinci Dünya Savaşı'nda Japon ordusu, ABD savaş gemilerine saldırılar için kamikaze pilotlardan yararlanmıştı. 

Japonların intihar saldırısı yöntemi aynı yıllarda Almanlar tarafından da 'fedakarlık misyonu' adı altında benimsendi. Vietnam yerlileri de 1954'teki savaş sırasında 'ölüm gönüllüleri'ni kullanmıştı. 

2000'lerden itibaren özellikle Ortadoğu'da devlet dışı örgütlerin güç kazanmasıyla birlikte intihar eylemleri çoğunlukla terör örgütlerinin kullandığı bir  saldırı yöntemi haline geldi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading