Yandex Metrica
SON DAKİKA
Taliban'ın teçhizat planı deşifre oldu ABD'yi korku sardı

Taliban'ın teçhizat planı deşifre oldu ABD'yi korku sardı

ABD’nin eğittiği ve teçhizat sağladığı Afgan güvenlik güçlerinin çekilmesiyle Taliban’a kalan milyarlarca dolar değerindeki teçhizatlar meğer Pakistan'a satılıyormuş.

Dünya

23.01.2024, 17:52

Taliban, Afganistan'ı ele geçirdikten sonra ülkede yaşaşn kaos tüm dünyanın gündeminde. Birçok insan Kabil'i terk etmeye çalışırken ABD askerlerinin açtığı ateş sonrası siviller hayatını kaybetti.

Kabil'deki tahliye faaliyetleri sürerken, ABD’nin eğittiği ve teçhizat sağladığı Afgan güvenlik güçlerinin çekilmesiyle Taliban’ın milyarlarca dolar değerindeki Amerikan askeri teçhizatını ele geçirdiği tahmin ediliyordu.Taliban'ın bu silahlar ile ne yapacağı günlerdir tartışılıyor, konu ile ilgili pek çok senaryo üzerinde duruluyordu. Bölgeden gelen son görüntüler ile Taliban'ın planı deşifre oldu. Söz konusu görüntülerde onlarca ABD zırhlısının satılmak üzere Pakistan'a nakledildiği görülüyor.

Kuzey Kore'den gerilimi tırmandıracak füze hamlesi! Blinken detayına dikkat Haberi Görüntüle

İHRAÇ EDİYORLAR

Uzmanlar Taliban'ın maddi kaynak yaratmak için bu adımı attığının altını çizerken, bu hamlenin pek çok terör örgütünün ABD silahlarına erişim sağlaması anlamına gelebileceği konusunda da uyarıyor. Konu ile ilgili The Mirror gazetesine açıklamalarda bulunan adı açıklanmayan bir kaynak 'Taliban'ın artık kaçan Afgan Ordusu'ndan arta kalan ve Amerikalılar tarafından kendilerine bağışlanan o kadar çok silahı var ki, şimdi onları ihraç ediyorlar' dedi.

Gazete haberinde 'Humvee'ler ve zırhlı savaş araçları teröristlere satılmak üzere kaçırılıyor' yorumu da yer aldı.

ABD'li dergiden itiraf niteliğinde analiz: Türkleri kısıtlamak için destek veriyoruz Haberi Görüntüle

TALİBAN'IN ELİNDE HANGİ SİLAHLAR VAR?

ABD basınında yer alan haberlere göre, 4 yıl önce ABD, Afgan kuvvetlerine 208 uçak ve 4,700 Humvee de dahil olmak üzere 75.000 araç verdi, bunların çoğu şu anda Taliban'ın elinde.

Taliban’ın eline geçen teçhizat arasında Black Hawk helikopterleri ve A-29 Super Tucano saldırı uçağı bulunuyor.Uzmanlar, gelişmiş hava araçlarının eğitim olmadan kullanılmasının mümkün olmadığını belirtirken, Taliban’ın Amerikan teçhizatını ele geçirmesinin önemli bir propaganda aracı olduğuna dikkati çekiyor.

Kayıp Prenses Kate Middleton ortaya çıktı! İşte dünyanın konuştuğu o... Haberi Görüntüle

BÜYÜK ENDİŞE

Öte yandan Taliban’ın eline geçen küçük silahlar daha büyük endişe doğuruyor. ABD, geçen 20 yıl içinde Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve teçhizatına 83 milyar dolar harcadı.

Afgan güçlerinin geçen hafta sonu Kabil’den kaçmak için kullandığı en az 46 hava aracının Özbekistan’da olduğu bildirildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading