Yandex Metrica

Taliban, ABD ile görüşmesine ilişkin açıklama yaptı

Taliban, ABD ile görüşmesine ilişkin açıklama yaptı

Taliban, Afganistan'da yönetimi devraldıktan sonra Katar'ın başkenti Doha'da ABD ile gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze temasın iyi geçtiğini açıkladı.

Dünya

23.01.2024, 18:06

Taliban, ABD ile gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada temasların iyi geçtiğini açıkladı.

9-10 Ekim'de ABD ile ilk yüz yüze görüşmelerini Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştiren Taliban, temasların samimi bir ortamda geçtiğini belirtti. Bu görüşmelerin, mevcut sorunların çözümüne ilişkin iyi bir fırsat olduğu ve ihtiyaç duyulması durumunda devam ettirilmesi konusunda iki taraf arasında mutabakata varıldığı ifade edildi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide "Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında" temasların samimi bir atmosferde geçtiğini, bunun da problemlerin çözümüne ilişkin iyi bir fırsat olduğunu ve ihtiyaç duyulması durumunda devam ettirilmesi konusunda her iki tarafın mutabık kaldığını belirtti.

Taliban-ABD görüşmesinde siyasi konuların detaylı olarak değerlendirildiği ve Taliban'ın problemlerin çözümü amacıyla Şubat 2020'de her iki taraf arasında imza atılan Doha Anlaşması'nı noksansız şekilde uygulanmanın en iyi yol olduğunun altını çizdiği ifade edildi.

Dieğr taraftan Taliban'ın Afganistan'a ulaştırılacak insani yardımın siyasi sorunlarla bağlantılı olmaması gerektiğini vurguladığı kaydedildi.

İsrail bayram günü 3 oğlunu ve torunlarını öldürmüştü! Hamas lideri Heniyye'nin bir torunu daha hayatını kaybetti! İsrail bayram günü 3 oğlunu ve torunlarını öldürmüştü! Hamas lideri... Haberi Görüntüle

ABD'DEN YARDIM SÖZÜ

Söz konusu açıklamada, ABD'li temsilcilerin, Washington yönetimi tarafından Afgan halkına insani yardım ulaştırılacağı ve diğer insani yardım kuruluşlarının işlerini kolaylaştıracağını söylediği belirtildi.

Taliban'ın, ABD'nin tavrını memnuniyet duyarak karşıladığı, yardım kuruluşlarıyla ise şeffaf şekilde iş birliği yapacağı hatta ülkedeki yabancı uyrukluların işlerini kolaylaştıracağı kaydedildi. Diğer taraftan taraflar arasında diplomatik ilişkilerin daha iyi duruma getirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğiifade edildi.

ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar Haberi Görüntüle

ABD TALİBAN'IN EYLEMLERİNE BAKACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ikili görüşmelere yönelik yaptığı yazılı açıklamada, Afganistan'dan ayrılmak isteyen Amerikalıların ve diğer ülke vatandaşlarının güvenli şekilde çıkışlarının sağlanması konusunun öncelikli olarak ele alındığını belirtmişti.

Açıklamada ayrıca kadınların yeterli şekilde temsili konusu da dahil ülkedeki insan hakları meselelerinin görüşüldüğü ve ABD'nin Afgan halkına doğrudan yardım yapacağı aktarılmıştı.

Görüşmelerde ABD tarafının, Taliban'ın sözlerinden ziyade eylemlerine bakarak yol haritasını belirleyeceği vurgulanmıştı.

Taliban geçici hükümetinin "Dışişleri Bakan Vekili" Emirhan Muttaki ise ABD ile yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerde "yeni bir sayfa açma" konusunun ele alındığını belirtmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading