Suriye'de seçim ne zaman yapılacak? Esad rejimini deviren Ahmed Şera tarih verdi
Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara, ülkede 4 yıl sonra seçim yapılabileceği mesajını verdi. Esad rejimini deviren Şara, "Rejimin yıkılması bölgenin güvenliğini 50 yıllığına sağladı. Türkiye'nin ve Körfez ülkelerinin milli güvenliği temin edildi. Ülkede yeni bir anayasanın hazırlanması ve yazılması yaklaşık 3 yıl sürebilir. O yüzden seçimlerin de yaklaşık 4 yıl sonra düzenlenebilir.'' ifadelerini kullandı.
Suriye'de HTŞ, Suriye Milli Ordusu ve muhaliflerin 27 Kasım'da başlattığı operasyon mutlu sonla biterken 61 yıllık Baas rejimi yıkıldı.
Esad zulmü sona ererken PKK-YPG'nin işgalinden kurtarılan bölgelere sivil halk geri dönmeye başladı.
Muhalif grupların zaferi ile sonuçlanan savaşta Esad ve ailesi çareyi Rusya'ya kaçmakta buldu.
Suriye'de yeni bir döneme girilirken Esad rejimini deviren Ahmed Şera, Suudi Arabistan'ın Al Arabiya televizyonuna verdiği mülakatta, ülkedeki gelişmelere, anayasal düzene, gelecekteki seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tek başına bir başarı elde etmediğinin altını çizen Ahmed Şara, Suriye halkının sabrı ve fedakarlığı sayesinde rejimi yıktıklarını anlattı.
SURİYE'DE SEÇİM NE ZAMAN YAPILACAK?
Suriye'de seçimlerin ne zaman yapılacağı konusuna değinen Şara, şunları kaydetti;
"Rejimin yıkılması bölgenin güvenliğini 50 yıllığına sağladı. Türkiye'nin ve Körfez ülkelerinin milli güvenliği temin edildi. Ülkede yeni bir anayasanın hazırlanması ve yazılması yaklaşık 3 yıl sürebilir. O yüzden seçimlerin de yaklaşık 4 yıl sonra düzenlenebilir.''
Seçimlerin sağlıklı bir ortamda yapılabilmesi için kapsamlı bir nüfus sayımının yapılması gerektiğini ve bunun zaman alacağını belirten Ahmed Şara, ''Ülkede hukuk yeniden inşa aşamasında. Her vatandaş görüşünü ifade etmekte özgür ancak kurumlara zarar verilmemesi şartı ile.'' dedi.
''ALTYAPI SEÇİMLER İÇİN UYGUN DEĞİL''
Halkın beklentilerini karşılayacak, uzman ekiplerce dikkatlice hazırlanacak bir anayasa yazılacağının altını çizen Şara, şunöları kaydetti;
"Şu an ki altyapı seçimler için maalesef uygun değil. Şu an 15 milyon insanın yerinden edildiğinden bahsediyoruz. Bunların nüfus kayıtları dahi yok. Şu an Suriye'nin nüfusunun sayısını sorsak kimse bilmez. Ülke içindeki ve dışındaki Suriyelilerin sayımı zaman alacak. Bunlar yapılmadıkça seçimler doğru olmaz."
Ülkenin yeni bir ekonomi altyapısına ihtiyaç duyduğunu kaydeden Şara, bu sürecin biraz zaman alacağını ve ekonomi uzmanlarıyla uygun altyapının hazırlanacağını söyledi.