Suni sevinç gösterilerinin ardından... Tunus siyaseti darbeye karşı
Tunus'ta yaşanan darbenin ardından dünyaya servis edilen sevinç gösterilerine dair görüntülerle, darbenin ülkede genel bir kabulle karşılandığı mesajı verilmeye çalışıldı. Ancak Tunus siyasetinde durum pek öyle değil. Parlamentodaki partilerin çoğu darbenin anayasanın ihlali olduğu görüşünde.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in darbesi sonrası tepkiler sürüyor. 15 Temmuz gecesi bekledikleri sonucu alamayan Türkiye'deki muhalifler Tunus'taki darbeyi sahiplenip darbeciye alkış tutarken, Tunus sokaklarındaki sevinç gösterşilerini örnek gösterdi. Oysa Tunus'un gerçekliği biraz daha farklı.
Ülkede dış destekliği olduğu ifade edilen sokak hareketleri darbe gecesi suni sevinç gösterilerine dönüştü. Dünyaya sanki ülkenin tamamı darbeyi destekliyormuşçasına bir fotoğraf servis edilmeye çalışıldı. Ancak Tunus siyasetinde darbeye bakış dünyaya gösterilen kutlama fotoğraflarındaki gibi değil. Darbeye karşı çıkan siyasi partiler çoğunlukta.
NAHDA EN ÖNEMLİ KARŞI DURUŞU SERGİLEDİ
Darbenin yaşandığı gece Tunus Meclisi demokrasinin alaşı edilmesinde başlıca direnç noktalarından biriydi. Tunus Meclisi'nde 53 milletvekiliyle temsil edilen parlamentonun birinci partisi olan Nahda Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada yaşananları "devrime ve anayasaya karşı bir darbe" olarak nitelendirdi.
'ANAYASANIN CİDDİ ŞEKİLDE İHLALİ'
Parlamentoda 29 milletvekili bulunan ve hükümeti destekleyen koalisyonun ortaklarından Tunus'un Kalbi Partisi de darbeye tepkili. Cumhurbaşkanı'nın aldığı kararları, "anayasanın ciddi şekilde ihlali" ve "ülkenin tek adam yönetimine dönüşü" olarak yorumluyor.
Partinin açıklamasında, seçimlerin meşruiyetine saygı duydukları ve yasalara aykırı hiçbir kararı kabul etmeyecekleri ifade edildi.
DEMOKRATİK AKIM PARTİSİ VE İŞÇİ PARTİSİ DE KARŞI
Tunus Meclisinde 22 milletvekili bulunan Demokratik Akım Partisi'nin politbürosu da Tunus Cumhurbaşkanı'na tepki gösterdi. Said'in kararları görüşmek üzere olağanüstü bir toplantı düzenleyen Demokratik Akım Partisi, anayasa dışındaki kararları ve uygulamaları da kabul etmediğini açıkladı.
Tunus İşçi Partisi de yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Said'in anayasayı "açıkça ihlal" ettiğini ve 80. maddeye ilişkin uygulamanın da yasaya aykırı olduğuna dikkati çekti.
'HALKIN MECLİSİ DONDURULAMAZ'
Tunus Cumhuriyet Partisi de yazılı bir açıklamayla karara tepki gösterdi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Said'in aldığı kararların "anayasaya darbe" olduğu ifade edildi. Kararın reddedildiğinin altı çizildi.
Mecliste 18 milletvekili bulunan Tunus Onur Koalisyonu ise halkı özgürlükleri ve devrimi savunmaya çağırdı. Açıklamada "Halkın temsilciler meclisi dondurulmamıştır ve dondurulamaz." ifadeleriyle Cumhurbaşkanı'na tepki gösterildi.
İKİ PARTİ DESTEK VERDİ
Parlamentoda 15 milletvekili bulunan Halk Hareketi Partisi, ise Cumhurbaşkanı Said'e destek verdi. Kararların anayasaya uygun olduğunu, ülkenin bütünlüğünü, ülke güvenliğini ve bağımsızlığını korumak için anayasa çerçevesinde sorumluluğunun gerektirdiği üzere hareket ettiğini söyledi.
Halk Akımı Partisi de yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Said'in kararına "Halkımızın vatanını geri kazanması ve devlet kurumlarının iktidar koalisyonunun krizlerinden kurtarılması için siyasi ufuk açan önemli bir adım." ifadeleriyle destek verdi.
Tunus'ta Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musa, Cumhurbaşkanı Kays Said'in meclis, milletvekilleri ve başbakan ile ilgili aldığı kararları memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Tunus’ta Nahda Hareketi karşıtı olan Özgür Anayasa Partisi ve lideri Abir Musa, devrim karşıtı ve devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali yönetimi yanlısı tutumu ile biliniyor.