Yandex Metrica

Sudan'daki Türkler ne durumda? ABD ve İngiltere sadece elçilik personelini çıkarabildi

İç savaşın pençesine düşen Sudan'dan yabancıların tahliyesi sürüyor. Bu ülkedeki Türk vatandaşlarının güvenliğine ilişkin sosyal medyada ortaya atılan iddiların aksine, tahliye işlimlerinin sorunsuz şekilde devam ettiği öğrenildi.

Dünya

22.03.2024, 13:59

15 Nisan'da Sudan'da iki ordu arasında başlayan çatışmalar kısa sürede bitecek gibi görünmüyor. Pek çok ülke, Sudan'daki vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. Amerikan ve Avrupalıların elçiliklerini kapattığı süreçte Türk vatandaşlarının durumu merak konusu oldu. 

Oradaki Türklerin tahliye edilemediklerine ilişkin sosyal medyada yayılan iddiaların aksine Türk vatandaşlarını kriz bölgesinden çıkarma işlemleri sorunsuz biçimde sürüyor. 

Alınan bilgiye göre onlarca ülke, kendi vatandaşlarını tahliye etmek için Türkiye'den yardım talep etti. Sudan'dan çıkışları komşu Etiyopya üzerinden gerçekleştiren Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarla temas kurmak için Konsolosluk Çağrı Merkezi'ni (KÇM) aktif biçimde kullanıyor. 

Çatışan taraflar arasında uzlaşı ortamı oluşturulması niyetiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Nisan'da Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ile Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 22 Nisan günü Sudan Dışişleri Bakanı Ali Al Sadık ile bir telefon görüşmesi yaptı. İlgili diğer ülkelerle sürekli temas halinde bulunan Çavuşoğlu'na başka ülkelerden kendi vatandaşlarının tahliyesi konusunda yardım talebi geliyor. 

Şeytan Tapınağı'na bomba atıldı: İlk göze çarpan o bayrak oldu Şeytan Tapınağı'na bomba atıldı: İlk göze çarpan o bayrak oldu Haberi Görüntüle

Azerbaycan-Ermenistan sınırında ilk: Koordinatlar belirlendi Azerbaycan-Ermenistan sınırında ilk: Koordinatlar belirlendi Haberi Görüntüle

İLK KAFİLE ETİYOPYA'YA ULAŞTI

Hartum’daki 140 kişiden oluşan ilk grup Türk vatandaşı 23 Nisan günü karayoluyla Etiyopya üzerinden tahliye ediliyor. Komşu ülke topraklarına geçen vatandaşların Etiyopya başkenti Addis Ababa'ya varmak üzere oldukları bildirildi. Vatandaşlar başkente ulaşır ulaşmaz havayoluyla Türkiye'ye getirilecek.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğince belirlenmiş iki ayrı toplanma alanına gelen diğer Türk vatandaşları ise sahadaki güvenlik koşulları da dikkate alarak mümkün olan ek kısa süre içinde tahliye edilecek.

Darfur eyaletinin Nyala şehrinde bulunan Türkiye-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Türk çalışanlarına yönelik tedbirler ayrıca değerlendirilirken, zor koşullar altında da olsa hastanenin hizmet vermeye devam ettiği belirtiliyor.

Alınan bilgiye göre ABD, İngiltere ve diğer birkaç ülke daha yalnızca kendi büyükelçilik personelini Sudan’dan çıkartabildi. Bu ülkeler kendi vatandaşlarının tahliyesini henüz gerçekleştiremedi.

Türk vatandaşların tahliyesi konusunda Hartum Büyükelçiliği faaliyetlerine kesintisiz devam ediyor. Türk Büyükelçiliğinin tahliye edilmesinin şu aşamada sözkonusu olmadığı açıklandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading