Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sudan'da her yandan alevler yükseliyor! İç savaş ülkeyi bataklığa sürüklüyor

2019'da Ömer el-Beşir'i kanlı bir darbeyle deviren güçler ikiye bölünerek iç savaş başlattı. Bir tarafta meşrû Sudan ordusu, karşı tarafta ise Cancavid milislerinden oluşan RSF var. İlk 24 saatte her iki taraftan yüzlerce ölü, bine yakın yaralının bulunduğu bildiriliyor.

Dünya

03.03.2024, 23:33

Ömer el-Beşir'in 2019'da kanlı bir darbeyle devrildiği Sudan, 3 yıl sonra yeni bir darbeye daha uyandı. Önceki darbede başrol oynayan isimlerden Hızlı Müdahale Gücü (RSF) Komutanı Korgeneral Muhammed Dagalo, bir süredir gerilim yaşadığı cunta lideri Orgeneral Abdülfettah el-Burhan'a karşı darbe yapmaya girişti. 

Dagalo yönetimindeki tanklar sokakta boy gösteriyor. Hartum Havaalanı çevresine intikal eden zırhlı araçlara Sudan Silahlı Kuvvetleri Komutanı Burhan'ın talimatıyla müdahale ediliyor. Kaos yaşayan ülkede iç savaş manzaraları görülmeye başladı. 

'Hemeti' lakabıyla bilinen generel Dagalo, birkaç ay önce yaptığı açıklamada 2019'da darbe yapmakla hata ettiklerini belirtmiş ve Burhan yönetimini eleştirerek "Darbe Ömer el-Beşir destekçilerine fayda sağladı. Maalesef darbe, eski rejimin dönüşü için bir kapı haline geldi" demişti. Dagalo bir süre önceki Moskova ziyaretinde Kremlin yönetimince adeta el üstünde tutulmuştu. 

'Hemeti' lakaplı Muhammed Dagalo

Sudan merkezî ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) adındaki paramiliter güçler arasında gerilim bir yılı aşkın süredir devam ediyordu. RSF'yi meşrû silahlı güçlere katılmaya çağıran ve ülkede iki ayrı ordunun kabul edilemeyeceğini belirten Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, özellikle RSF'yi yöneten 'Hemeti' Dagalo'yu uyarıyordu. 

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan 

Dün sabahdan buyana bir darbe ve iç savaş için harekete geçen Dagalo güçlerine özellikle Sudan Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar bomba yağdırıyor. Sudan ordusundan yapılan açıklamada RSF, 'asi güç' ilan edildi ve paramiliterlerin açıklamalarına itibar edilmemesi istendi. Ordu güçleri aynı zamanda RSF'nin kullandığı birçok kampın yerlebir edildiğini duyurdu. 

RSF güçlerinin ele geçirmeye çalıştığı Hartum Havaalanı'ndan ise alevler yükseldi. Burada Suudi Arabistan ve Sudan Havayolları'na ait iki uçak yakıldı. İsyanın patlak vermesinden 24 saat sonra Hartum Havaalanı'nın RSF güçlerinden temizlendiği açıklandı. Ülkedeki iç savaş hali sürüyor. 

İç savaşın ilk gününde bilanço ağır. Yüzlerce ölü ve bine yakın yaralının bulunduğu bildiriliyor.

RSF güçlerinin lideri Dagalo, Abdulfettah el-Burhan teslim olmadan mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ve tüm ordu üslerini ele geçireceklerini savunurken, ordu sözcüsü Tuğgeneral Nabil Abdallah ise "RSF Hartum ve ülkenin başka yerlerindeki askeri üslere saldırıyor. Çatışmalar devam ediyor. Güçlerimiz ülkeyi korumak için görevini yapıyor" açıklamasında bulundu. 

İşgalci İsrail'den skandal karar: Filistinli ailenin elinde kalan son 14... Haberi Görüntüle

İsrail esir takasıyla serbest bıraktığı Filistinlileri yeniden gözaltına alıyor Haberi Görüntüle

İKİ GRUP DA YAPTIKLARINDAN UTANMALI

Sudanlılar ise yaşananlar ötürü gayet tedirgin ve evlerinden çıkamıyor. El-Cezire'ye konuşan Sudan eski Dışişleri Bakanı Mariam el-Mehdi, Hartum'da bombardıman seslerinden ötürü çok üzgün, kızgın ve öfkeli olduğunu belirterek "Hem ordu hem de RSF bu yaşananlardan utanmalı. Bu devrim size emanet edilmişti; zaten darbe yapmıştınız, iktidarı sivillere teslim etme sözü verdiniz ama şimdi bu anlamsız savaş patlak veriyor. Yaşananlar bu iki silahlı adamın Sudan halkını nasıl hiçe saydığını gösteriyor" dedi. 

Hartum'dan bilgi veren aktivist Dallia Muhammed Abdelmunyem ise bir RSF üssünün çevresinde bulunan evinin ağır top sesleriyle inlediğini anlatarak şunları söyledi: 

"Evimiz sallanıyor. Tek görebildiğim duman bulutları. Dışarı çıkmayı göze alamıyoruz çünkü gerçekte ne olduğunu bilmiyoruz. Bu çok korkutucu. Geri dönülmez bir noktaya geldiler. Daha düne kadar bizlere RSF ile ordu arasında bir anlaşmaya varıldığı söylenmişti. Ancak sabahleyin bu seslerle uyanmak korkunç. Savaş onların arasında ama biz siviller ortada kalmış durumdayız."

RSF güçlerini ağırlıklı olarak Darfur'da savaş suçlarına karışan Cancavid milisleri oluşturuyor. Bu milisler 2020 yılındaki Libya savaşı sırasında da darbeci Halife Hafter'in başarısı için kan dökmüştü. 

Kassam Tugayları duyurdu: 'İsrailli esir ilaç ve gıda eksikliği nedeniyle... Haberi Görüntüle

MISIR UÇAKLARINA EL KOYDULAR 

RSF güçleri başkent Hartum kuzeyindeki Merowe Havaalanı'nda varlık gösteriyor. Bölgenin kontrolünü ele alan darbeciler, burada Mısır Hava Kuvvetleri'ne ait 3 adet Mig-29 savaş uçağına el koydu.

Sudan ordusuna ait uçaklarla taarruz helikopterleri RSF milislerinin bulunduğu noktaları ateş altına alırken darbecilerin Mısır uçaklarını havalandırması beklenmiyor. RSF milisleri Merowe'de aynı zamanda Mısır özel kuvvet askerlerinden oluşan El-Saka birliği mensuplarını da gözaltına aldı. 

Son dakika... İsrail Gazze'de yardım bekleyenlere ateş açtı: 6 ölü! Haberi Görüntüle

Prenses Kate ortadan kaybolmuştu! Fotoğraftaki Kate mi, yoksa dublör mü?... Haberi Görüntüle

TÜRK DIŞİŞLERİ: SUDAN'IN YANINDAYIZ 

Dışişleri Bakanlığı, Sudan'da iç savaşı andıran görüntülere ilişkin bir açıklama yayınladı. Meşrû ordu ile paramiliter kuvvetler arasındaki çatışmalardan endişe duyulduğunu bildiren Ankara, Sudan'daki tüm kesimleri geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükûnet ve diyaloğa davet etti. 

Sudan'ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla çözüm bulunabileceği belirtilen açıklamada "Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edecektir" denildi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği Afrika'nın en büyük üçüncü ülkesinde yaşananların ardından yayınladığı açıklamada, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmalarını ve gerekmedikçe seyahat etmemelerini istemişti.

Sudan'da RSF milisleri Cebel Evliya Hava Üssü'nde de kontrolü sağladı. Buradaki çok sayıda helikopter milislerin eline geçti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading