Yandex Metrica

Sudan'da darbecilere darbe! Başbakan Abdullah Hamduk istifa etti

Sudan'da darbecilere darbe! Başbakan Abdullah Hamduk istifa etti

Sudan'da darbeci yönetimle 21 Kasım'da anlaşma imzalayıp başbakanlık koltuğuna oturan Abdullah Hamduk, cuntaya karşı protestoların sürdüğü ülkede görevinden istifa etti.

Dünya

23.01.2024, 22:03

Sudan'da Başbakan Abdullah Hamduk görevinden istifa etti. Hamduk'un başbakanlığına rağmen fiilen darbeci askerlerin kontrolündeki ülkede bir süredir devam eden protestoların artarak sürmesi bekleniyor. 

Ordunun 25 Ekim'de olağanüstü halle hükümeti feshedip Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk dahil onlarca siyasetçiyi gözaltına almasıyla sonuçlanan askeri müdahale sonrasındaki yönetim krizini sona erdirmek amacıyla 21 Kasım'da Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile teknokrat hükümeti kurması için görevine iade edilen Hamduk arasında siyasi anlaşma imzalanmıştı.

Askeri darbe ve siyasi anlaşmaya tepki gösterenler, hükümetin tamamen sivillere devredilmesi talebiyle ülke genelinde süresiz gösteriler başlatmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıkladı: Filistin'in BM'ye tam üyeliğine ne diyecekler? ABD Dışişleri Bakanlığı açıkladı: Filistin'in BM'ye tam üyeliğine ne diyecekler? Haberi Görüntüle

SUDAN HALKINA YOL AÇMAK İÇİN...

Devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Hamduk, "Sudan halkına yol açmak için emaneti teslim ederek istifamı sunmaya karar verdim" dedi.

Ülkenin felakete sürüklenmemesi için elinden geleni yaptığını savunan Hamduk, "Sudan devrimi hedeflerine doğru ilerliyor" diye konuştu.

Ülkenin, kısa sürede düzeltilmezse varlığını tehdit eden tehlikeli bir dönüm noktasından geçtiğini belirten Hamduk, tüm çabalarına rağmen ülkede bir uzlaşıya varılamadığını ileri sürdü.

Hamduk, siyasi krize bir çözüm bulmak için siyasi, askeri tüm taraflarla görüştüğünü ancak netice alamadığını ifade etti.

Myammar'da Cunta karşıtları kurşuna dizildi: İşte ölümcül pusudan görüntüler Myammar'da Cunta karşıtları kurşuna dizildi: İşte ölümcül pusudan görüntüler Haberi Görüntüle

ASKERLER '2023' DİYOR

Sivil yönetim yanlıları, 25 Ekim'deki müdahaleyi askeri darbe olarak tanımlayıp askerin kışlaya dönmesini talep ederken, ordu ise Aralık Devrimi'nin gidişatının düzeltilmesi ve ülkenin bölünmesini önlemek için kanunların verdiği yetkiyi kullandıklarını ve Temmuz 2023'te seçimle iş başına gelecek hükümet kurulana kadar iktidar ortağı olmayı sürdüreceğini bildiriyor.

Sudan'daki askeri yönetimin lideri Abdulfettah el-Burhan

Cuntacı askerlerle derin fikir ayrılığı yaşayan Başbakan Hamduk'un istifa edeceği haberleri bir süredir ulusal basında yer alıyordu. Yoğun baskı altındaki Hamduk'un görevini sürdürmesi yönündeki talepleri reddettiği istifaya karar verdiği belirtiliyordu. Beklenen istifa birkaç saat önce geldi. Sudan'da Abdulfettah el-Burhan yönetimindeki askerlerin bundan sonra nasıl hareket edecekleri merakla bekleniyor. 

İsrail basını duyurdu: İran'a 'açık ve etkili' cevap verilecek İsrail basını duyurdu: İran'a 'açık ve etkili' cevap verilecek Haberi Görüntüle

54 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ülkede tam sivil yönetim talebiyle sokağa dökülen halk 25 Ekim'den buyana yoğun gösteriler yapıyor. Bu gösterilere şiddetle karşılık veren Sudan güvenlik güçleri, şimdiye dek 54 kişinin ölümüne neden oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading