Yandex Metrica
SON DAKİKA
Sudan'da barış için ümit ışığı: Taraflar Cidde'de doğrudan görüşmelere başlıyor!

Sudan'da barış için ümit ışığı: Taraflar Cidde'de doğrudan görüşmelere başlıyor!

Mısır merkezli El-Kahire News televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Sudan Egemenlik Konseyi üyesi Orgeneral Şemseddin el-Kebbaşi, iki gün içinde Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde, ülkede ateşkes sağlanmasını görüşmek üzere ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) temsilcilerinin katılımıyla doğrudan görüşmelerin başlayabileceğini söyledi.

Dünya

23.01.2024, 20:49

Orgeneral Şemseddin el-Kebbaşi, ülkedeki çatışmaların durdurulması için ABD ve Suudi Arabistan'dan ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) olmak üzere iki girişimin sunulduğunu belirtti. Kebbaşi, her girişimi memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek bu girişimlerin HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile müzakere amaçlı olmadığını vurguladı şöyle dedi:

Kur'an-ı Kerim yakan provokatör Momika'yı korku sardı: İsveç'ten sınır dışı... Haberi Görüntüle

İKİ GÜN İÇİNDE CİDDE'DE GÖRÜŞECEĞİZ

"Amerikan-Suudi girişimini memnuniyetle karşıladık çünkü ateşkesten bahsediyor ve birden fazla kez gerçekleşti ancak Hımidti'nin (Muhammed Hamdan Dagalu) milisleri bunu ihlal ediyordu. Şimdi girişimin başlatıcıları olan Amerika ve Suudi Arabistan ile tek bir noktada konuşuyoruz, o da ateşkes ve insani yardımın gereklilikleridir. Girişim uzun bir yol kat etti ve girişim sahiplerinin düzenlemesine göre belki de temsilcilerimiz önümüzdeki iki gün içinde Cidde'ye gidecek."

Kuzey Kore televizyonunda kot pantolona sansür uygulandı! İlginç yasağın nedeni... Haberi Görüntüle

IGAD GİRİŞİMİNİ KARŞI TARAF KABUL ETMEDİ

IGAD girişimiyle ilgili de konuşan Kebbaşi, "Girişim iki noktadan bahsediyor. Ateşkes ve iki tarafın birer temsilcisinin Güney Sudan'ın başkenti Cuba'ya gönderilmesi. Biz onu da memnuniyetle karşıladık ama karşı taraf kabul etmedi." ifadelerini kullandı.

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi! Haberi Görüntüle

ÇATIŞMALAR 15 NİSAN SABAHI BAŞLADI

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve "devlete karşı isyancı güç" ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda 528 kişinin öldüğünü, 4 bin 599 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading