Suda yüzen uçak gibi: Denizdeki gizli proje açığa çıktı! Ağır silahlı bir trimaran...

Suda yüzen uçak gibi: Denizdeki gizli proje açığa çıktı! Ağır silahlı bir trimaran...

Çinliler bir süredir gizli tutulan insansız deniz aracı projesini kamuoyuna duyurdu. Trimaran tasarımlı 300 tonluk JARI-A, dikine füze ateşlemeye imkan tanıyan VLS hücreleri, insansız helikopter için mini pisti, ÇAFRAD benzeri radarı ve hayalet tasarımıyla dikkat çekti. 

Çin mavi sulardaki bir gizli projesini daha dünya kamuoyuna açıkladı.

Trimaran tasarımlı insansız deniz aracı JARI-A, hayalet tasarımı, ÇAFRAD tipi radarı, insansız helikopter konuşlandırabilmesi ve dikey hücreli füze atış lançeriyle (VLS) dikkat çekiyor. 

300 tonluk SİDA, bir deniz robotu için devasa boyutta olmanın ötesinde modern savaş araçlarının gittiği yönü göstermesi bakımından önem taşıyor. JARI-A, tıpkı Türk savunma sanayii üretimi bazı SİDA'larda olduğu gibi farklı görev yükleriyle teçhiz edilerek pek çok kimliğe bürünebiliyor. 

VLS hücrelerine hava savunma füzesi konulan JARI-A, deniz üzerindeki hava araçları için tehdit oluştururken, VLS'de konuşlu gemisavar füzeleri ise yüzey platformlarını avlayabiliyor. 

JARI-A'nın farklı silah sistemlerinin entegre edilebilmesine olanak tanıyan geniş yüzey alanı, denizaltı avcısı hafif torpido ya da sonar konulmasına da olanak sağlıyor. 

Trimaran konseptli hayalet SİDA'nın görüntüleri 2024 başlarında sadece uydu fotoğrafıyla elde edilebilmişti. Guangzhou şehrinin güneydoğusundaki Longxuee Adası'nda bulunan Guangzhou Tersanesi'nde bu aracın varlığı görülüyordu. 

JARI'yi yüzerken her açıdan gösteren görüntüler ise son birkaç gündür sosyal medyada dolaşıma girdi. ÇAFRAD tipi radarla donatılmış görünen düşük görünürlük tasarımlı hayalet SİDA'nın elektronik harp aygıtlarına da sahip olduğu ileri sürülüyor. 

Amerikan savunma portalı TWZ'ye göre, JARI'nin adı daha küçük ölçekte SİDA'lar inşa eden Jingsu Otomasyon Araştırma Enstitüsü'nden geliyor. 

Füzeler, torpidolar ve radar sistemleriyle donatılmış 300 tonluk JARI-A, üzerindeki insansız helikopter sayesinde düşman denizaltılarına ilişkin açık denizlerde sürekli bilgi toplama imkânına sahip görünüyor. 

DENİZ SAVAŞI ÇOK FARKLI BİR NOKTAYA EVRİLİYOR

Mavi sularda insansız deniz araçlarının kullanımı Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte sık sık gündeme oturuyor.

Rus gemileriyle limanları kamikaze insansız deniz araçlarıyla tahrip eden Ukrayna birlikleri geçtiğimiz aylarda oldukça yenilikçi bir çalışmaya imza atmış ve İDA'nın üzerine R-73 hava savunma füzesi yerleştirmişti. 

R-73 füzeli Ukrayna SİDA'larının Karadeniz ve Azak semalarında Rus uçaklarını avlaması savaş tarihinde bir ilki temsil ediyordu. Çin'in trimaran tasarımlı deniz aracında dikey hücreli lançerler yerleştirmesi, bu araçların hava savunma ağırlıklı çalışacağına ilişkin en önemli işaret oldu. 

Karadeniz'de Su-30SM tipi Rus uçağı, Ukrayna SİDA'sından ateşlenen hava savunma füzesiyle düşürülmüştü.