banner2

Srebrenitsa yaraları kabuk bağlamıyor!

Balkanlarda yaşanan Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla müslüman Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı, üzerinden 26 yıl geçti. Bu yıl da soykırımda yaşamını yitiren 19 kurbanın tabutları, 26 senedir bulunmalarını bekleyen sevdiklerinin feryatları ve gözyaşları arasında getirildi.

Dünya 10.07.2021, 13:00 10.07.2021, 14:52
Abone ol
Srebrenitsa yaraları kabuk bağlamıyor!

Srebrenitsa katliamı üzerinden 26 yıl geçti. İnsanlık trajedisinin yaşandığı Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te başlayan, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü katliam, sadece Bosna Hersek'te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldi.
Cenazeler 26 yıl sonra bile Potoçari'ye gelmeye devam ediyor
En az 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerleri tarafından öldürüldüğü soykırım sonrası bu seneki anma törenlerinde defnedilecek kurbanların Potaçari'ye gelen cenazeleri Birleşmiş Milletler bünyesinde savaşta görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına getirildi 


Feryatlar yıllara rağmen dinmiyor
Kurban yakınlarınca, gözyaşları ve dualarla yeşil çuhaya sarılı olan tabutların başında sevdiklerine son defa veda ediliken, eşlerini, evlatlarını, kardeşlerini, babalarını kaybeden Srebrenitsalı kadınların feryatları eski akümülatör fabrikasında yankılandı.
Bu yılki düzenlenen törende öldürüldüğü zaman 19 yaşında olan kardeşi Muamer Mujic'i toprağa verecek olan Muamera Turcalo, kardeşinin cesedenin sadece bir kısmına ulaşıldığını söyledi.
Her yıl ulaşılan yeni cansız bedenler törenle defnediliyor
Katliam sonrası kayıpları bulmak amacıyla başlatılmış olan çalışmalarda, kurbanların toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılarak, kimlik tespiti sonrası her sene 11 Temmuz tarihinde Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenmiş olan törenle toprağa veriliyor.
Bu seneki tören sonrası anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 671'e çıkacak.

AVRUPA’NIN GÖBEĞİNDE ACIMASIZ KATLİAM!

Peki neydi bu Srebrenitsa Katliamı yahut Srebrenitsa Soykırımı? 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. 
Halkın elinden silahları alıp katlettiler!
Yugoslavya'nın yıkılışının ardından 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge arasında Srebrenitsa da yer almaktaydı.Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.
Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa'ya olan saldırılarını sıklaştırdıklarında müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yaptıkları başvuru, sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından haince reddedildi. Bu bile katliamın organize bir suç olduğunu göstermekteydi.


Soykırım için Avrupa, kapalı kapılar arkasında kararlar almıştı
Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşalttılar. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.
Daha sonra orataya çıkan bir video kasedinde Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri çekilecekti.Bir hafta süren katliam II. Dünya Savaşı'ından sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak arşivlerde yer aldı.
Kalleş soykırım hakkında ortaya çıkan hukuki kararlar
Hollanda’nın Lahey kentideki Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında, ICTY’den gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları “soykırım” olarak değerlendirdi.
Farklı mahkemelerde görülen Srebrenitsa davalarında bugüne kadar 45 Sırp, toplam 699 yıl hapis cezası aldı.
Ancak bu cezalar ne acıları dindirdi, ne de zulme engel olabildi. Binlerce müslüman kardeşimiz kalleşçe Avrupa'nın göbeğinde haince katledildi. Kadın demeden çocuk demeden sırp ordusunun katlimana Avrupa seyirci kaldı. Aynı zulüm müslümanlar yerine Hristiyan dünyasına yapılsaydı batının tavrı ne olurdu yorum sizin.

Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.

Aliya İzzetbegoviç

Srebrenitsa şehitlerine, saygı ve rahmetle...

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!