Yandex Metrica
SON DAKİKA
Srebrenitsa şehitleri soykırımın 26. yıl dönümünde törenlerle anıldı

Srebrenitsa şehitleri soykırımın 26. yıl dönümünde törenlerle anıldı

Avrupa'nın seyirci kaldığı Srebrenitsa soykırımının 26. yıl dönümünde soykırımda hayatını kaybedenler için anma töreni, cenaze defin işlemleri yeni gerçekleşen kurbanlar için de cenaze töreni düzenlendi.

Dünya

23.01.2024, 17:38

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tarihe geçen Srebrenitsa soykırımının 26. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anma törenine video mesajla katılarak, Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in yanında olduğunu dile getirdi.

Bosna Hersek'teki savaşta Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında düzenlenirken, anma törenine katılan heyetler soykırım kurbanları anıtına çiçek bıraktı.

Srebrenitsa soykırımının 26. yıl dönümü dolayısıyla anma ve cenaze töreni düzenlendi. Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Husein Kavazovic, cenaze namazı kılınmadan önces bu yıl toprağa verilecek 19 kurbanın tabutları başında dua edip, kurban yakınlarını teselli etti.

The Economist'ten İstanbul seçimleri analizi: Kurum-İmamoğlu kıyası yapıldı Haberi Görüntüle

"OLUP BİTENLERİ, EVLATLARINI KAYBEDEN ANNELERİN GÖZYAŞLARI ANLATIYOR"

Anma töreninde konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Srebrenitsa'da sözcüklerin kifayetsiz kaldığını söylerken, "Burada olup bitenleri, kurbanların beyaz mezar taşları ve evlatlarını kaybeden annelerin gözyaşları anlatıyor." dedi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic: "Soykırımın hedefi, bu insanların soylarının kurutulması, ailelerinin kimsesiz ve savunmasız bırakılması, sürgün edilmesi ve bu bölgede yaşayan Boşnakların asla toparlanamamasıydı."

AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi:"AB, soykırımın durdurulması noktasındaki sorumluluğunu unutmadı. Her yıl soykırımın tekrarlanmaması mesajını göndermeye devam ediyoruz."

Körfez hamlesi dünyayı böyle salladı: Yardım için Türkiye'ye bakıyorlar Haberi Görüntüle

"SEVDİKLERİMİZDEN SONSUZA KADAR AYRILDIK"

Srebrenitsalı anne Kada Hotic:"11 Temmuz 1995'te de en sevdiklerimizden sonsuza kadar ayrıldık."

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic:"Avrupa bu masum insanları görmek istemedi, bugün de kurbanları göremiyor, zira soykırımın inkar edilmesi, savaş suçlularının yüceltilmesi ve ödüllendirilmesi gibi eyl emler karşısında sessiz kalıyor."

Yunan kazıklandı! ABD'den komşuya F-35 şoku: 5. nesil değil türünün... Haberi Görüntüle

CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ

Anma töreninin sonrasında katılımcılar eski fabrikanın karşısında bulunan ve soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'na geçti.

Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra 19 soykırım kurbanı daha ebedi huzura kavuştu.

Potoçari Anıt Mezarlığı'na bugüne kadar 6 bin 652 soykırım kurbanı defnedilirken, bugünkü cenaze töreninin ardından bu sayı 6 bin 671'e yükseldi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading