Yandex Metrica
SON DAKİKA
Srebrenitsa Anneleri, Bosna Kasabı Mladiç'e verilecek cezayı bekliyor

Srebrenitsa Anneleri, Bosna Kasabı Mladiç'e verilecek cezayı bekliyor

Srebrenitsa katliamında çocuklarını kaybeden Anneler, bugün ICTY'nin Bosna Kasabı Ratko Mladiç hakkında vereceği nihai kararı heyecanla bekliyor.

Dünya

23.01.2024, 17:32

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te yaşanan soykırımda sevdiklerini kaybeden Srebrenitsa anneleri, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasının (IRMCT) "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladic hakkındaki nihai kararın açıklamasını bekliyor.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) 2017'de hakkında ömür boyu hapis cezası verdiği Mladic, "soykırım" suçundan suçlu bulunmuştu.

Soykırımda 3 oğlu ile eşini kaybeden Nura Mustafic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IRMCT'de görülen temyiz davasından bugün çıkacak nihai kararı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Savaşta birçok insanın yakınlarını kaybettiğini vurgulayan Mustafic, "Bosna'nın dört bir yanı beyaz mezar taşlarıyla kaplı. Srebrenitsa 'güvenli bölgeydi' ama bu, başımıza gelenlere engel olamadı. Önemli olan onun (Ratko Mladic'in), Bosna Hersek'in tamamında soykırım suçu işlediğinin bilinmesidir." diye konuştu.

Refija Hadzibulic de Srebrenitsa anneleri olarak tek istediklerinin adaletin yerini bulması olduğunu belirterek "Onun soykırımdan hüküm giymesini istiyoruz, soykırımın olmadığını savunmak mümkün değildir." dedi.

"Çocuklarımız geri gelmeyecek"

Hadzibulic, Mladic'e verilecek cezanın süresinin bir önem arz etmediğini vurgulayarak "Karar ne olursa olsun çocuklarımızı geri getiremezler. Onun yakınları onu ziyaret edip görebilirler ama biz bunu yapamayız." ifadelerini kullandı.

Kararı Lahey kentinden takip eden Munira Subasic de Mladic'in temyiz davasında beraat edeceğine inanmadığını belirterek "Mahkeme şimdiye kadar adil kararlar aldı. Böyle bir karar alacak olursa utanç verici bir duruma düşer." dedi.

Temyiz davasında en azından daha önce aldığı ömür boyu hapis cezasının onanmasını beklediğine işaret eden Subasic, "Sırp komutan Mladic ile askerlerinin girdiği, bastığı her köy, şehir ve ormanda soykırım yapılmıştır." diye konuştu.

ICTY'nin 2017'de hakkında ömür boyu hapis cezası verdiği "Bosna Kasabı" lakaplı Mladic'in davasında nihai karar bugün duyurulacak.

Bosnalı Sırpların eski lideri hakkında Lahey'de açıklanacak karar, Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta sevdiklerini kaybeden kurban yakınları tarafından yakından takip edilecek.

Karar, IRMCT hakimleri Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N'gum, Seymour Panton, Elizabeth İbanda-Nahamya ve Mustapha El Baaj tarafından açıklanacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading