Sözde özgürlükler ülkesi Fransa'da Müslümanlara yönelik baskı artıyor: Laiklik bahanesiyle okullarda yeni bir yasak daha!
Sözde özgürlükler ülkesi Fransa’da başörtüsü ve burkini tartışmalarından sonra Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın Müslüman öğrencilerin giydiği abayayı laikliği tehdit ettiği gerekçesiyle okullarda giyilmesi yasaklandı. Ülkede okulların açılmasıyla birlikte okulların girişlerinde uzun bir elbise olan abayaların giyip giyilmediği kontrol edildi. Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması tepkilere yol açtı.

Fransa,'laikliğe aykırı' bahenesiyle okullarda abaya tarzı uzun elbiseler giyilmesini yasaklaadı. Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın Müslüman kadınların tercih ettiği uzun ve bol bir üst giysisi olan abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması tepkilere yol açtı.
DERSLERDE ARTIK UZUN ELBİSE GİYİLMEYECEK KARARI
Ülkede bugünden itibaren okullar, yeni eğitim öğretim dönemine başladı. Bakan Attal’ın okulların açılışı öncesi TF1 televizyon yayınında yaptığı açıklamada, derslerde artık abaya (uzun elbise) giyilmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti. “Laiklik kişinin okul aracılığıyla özgürleşme özgürlüğü anlamına gelir” diyen Attal, yasağı uygulamaları için okul yönetimleriyle konuşacaklarını açıkladı.
"HANGİ DİNDEN OLDUĞU BELLİ OLMAMALI"
Bakan, Temmuz ayı sonunda göreve geldikten sonra okula abaya ile gitmenin “dinî bir eylem” olduğunu ve buna karşı harekete geçeceğini belirtmişti. Bakan Attal’a göre sınıfa girerken öğrencilerin hangi dinden olduğunun belli olmaması gerekiyor.
CFCM: BAKANLIĞIN KARARI YASALARA AYKIRI
Milli Eğitim Bakanın skandal açıklamasından ülkede yaşayan Müslüman toplum tepki gösterdi. Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Abdallah Zekri, Bakan Attal’ın böyle bir karardan önce dinî otoritelerden görüş aldığını umduğunu belirtti. “Abaya, dinî bir kıyafet değil, bir moda biçimidir. Mağazalara gittiğinizde uzun ve bol bir elbise olan abayayı görürsünüz. Dinle ilgisi olan bir kıyafet değil.” diyen Zekri, abayanın dinî simge olarak kabul edilemeyeceğini, Bakanlıktan bu yasağın gerekçelerine ilişkin bir metin yayımlamasını beklediklerini ifade etti. Zekri, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu ülkelerde bu durumun absürt kaçacağına işaret ederek, bakanın bu talebinin yasalara aykırı olduğunu vurguladı.
LAİKLİK YASASINA AYKIRI BULUNDU
Fransa’da Eğitim Bakanlığı, okullarda laiklik ihlallerinin arttığına ilişkin raporun basın bültenini geçen hafta paylaşmıştı. Metinde son yıllarda kız ve erkek öğrencilerin okullarda abaya, tunik ve entariye benzer kıyafetler giymesiyle “laiklik ihlallerinin yüzde 150 arttığı” iddia edilmişti. Bakanlık, bu durumu okullarda dinî sembolleri yasaklayan, 2004’te yürürlüğe giren laiklik yasasına aykırı bulmuştu.
MACRON ÖZGÜRLÜĞÜN ÖNÜNE GEÇECEK TALİMATI VERDİ
Fransa’da yayın yapan l’Opinion gazetesi, geçen yıl yayımladığı makalede öğrencilerin “İslami kıyafet” tercihindeki artışı bir çeşit “salgın hastalık” olarak nitelemişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, herhangi bir “salgın hastalık” durumunun “önlem almayı” gerektirdiğine işaret ederek, eski Eğitim Bakanı Pap Ndiaye’ye “Cumhuriyet yasalarına saygı gösterilmeyen tüm durumlara büyük bir açıklıkla karşılık verilmesi” talimatını iletmişti.