Yandex Metrica

'Soykırım' tartışmasını geçtik, gündemde sadece normalleşme var

'Soykırım' tartışmasını geçtik, gündemde sadece normalleşme var

Ankara ile Erivan arasındaki normalleşme sürecinde yakında somut adımlar atılabilir. Türk Dışişleri yetkilileri, ilişkilerin 1915 Olayları'ndan bağımsız yürütüleceğini belirtiyor.

Dünya

23.01.2024, 18:31

Türkiye ile Ermenistan arasındaki en büyük kriz konularından biri durumundaki Dağlık Karabağ meselesinin Azerbaycan lehine halledilmesinin ardından sıra normalleşme adımlarına geldi. 

Geçtiğimiz yılki Karabağ Savaşı'nda yaşadığı ağır hezimete rağmen Ermeni halkı tarafından yüksek bir oranla yeniden başbakan seçilen Nikol Paşinyan, Ankara ile normalleşmeye istekli. 

Middle East Eye internet gazetesinden Ragıp Soylu'ya konuşan Türk Dışişleri yetkilileri, Paşinyan'ın yeniden seçilmesine başta çok şaşırdıklarını ancak bu durumun normalleşmeye Ermeni halkının da destek verdiği anlamına geldiğini kaydetti. 

"Paşinyan'ın yeniden seçilmesi bizi Ermeni hükümetiyle normalleşme hakkında konuşmaya teşvik etti, çünkü artık güçlü bir yetkisi var ve popülaritesi Ermeni halkının da bir değişiklik istediğini gösteriyor" diyen Dışişleri yetkilisi, iki ülke arasında bundan sonra devam edecek sürecin 2009 yılındakinden farklı olacağını belirtiyor. 

Maldivler'de İsrail pasaportu yasaklandı! Dünya Gazze soykırımının finansör markalarına karşı boykot başlattı Maldivler'de İsrail pasaportu yasaklandı! Dünya Gazze soykırımının finansör markalarına karşı... Haberi Görüntüle

O KONU ARTIK GÜNDEMDE DEĞİL

Alınan bilgiye göre iki ülke arasında sözde 'soykırım' konusu artık masada olmayacak; ilişkiler bu konudan bağımsız olarak normalleşecek. Dışişleri yetkilisi, "1915'te Ermenilerin öldürülmesine ne ad verileceği tartışması ya da başka konular gündemimizde yok" diyor. 

Ankara, Erivan'ın Türkiye toprakları üzerindeki hayallerinin de ilişkileri geliştirmek için -şimdilik- sorun olmayacağını düşünüyor. Ragıp Soylu'ya konuşan ikinci bir Türk yetkili ise bundan sonraki sürece ilişkin şunları söylüyor:

"Elbette sınırların açılması ve ticaret akışının sağlanması, başta sınır kasabaları olmak üzere iki ülkenin her iki halkı için de hayırlı olacaktır. Bundan İran ve Gürcistan'ın da yararlanacağına inanıyoruz. Erivan'la önemli ticari ve siyasi çıkarı olan Rusya'nın süreci engellemeyeceğini düşünüyoruz."

Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Ermenistan Özel Temsilcisi sıfatıyla normalleşme sürecini koordine edecek.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading