Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika...İsrail Başbakanı Netanyahu protestolar sonrası yargı düzenlemesini erteledi!

Son dakika...İsrail Başbakanı Netanyahu protestolar sonrası yargı düzenlemesini erteledi!

Son dakika...İsrail Başbakanı Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu.

Dünya

23.01.2024, 20:38

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'i deyim yerindeyse yangın yerine çeviren  yargı düzenlemesiyle ilgili geri adım atarak ertelediğini açıkladı. 

YÜZBİNLERCE KİŞİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ 

Netanyahu, yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yapan Savunma Bakanı Gallant'ı pazar akşamı görevden almış, bunun üzerine ülke genelinde yüz binlerce İsrailli sokaklara dökülerek eylemde bulundular. Savunma Bakanı Gallant'ın çağrısına, Likud Partisi içinden de destek gelmişti. Likud Partisi milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katılarak yasa tasarısının durdurulması ve diyalog için çağrıda bulundu. 

Zihinsel ve fiziksel sağlığı gündemde! ABD'den anket: Vatandaşlar Biden'ın 'akıl... Haberi Görüntüle

POLİS KONTROLÜ KAYBETTİ 

İsrail'de üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almasının ardından ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlenen gösteriler üzerinde polisin kontrolü kaybettiğini söyledi.

Zihinsel ve fiziksel sağlığı gündemde! ABD'den anket: Vatandaşlar Biden'ın 'akıl... Haberi Görüntüle

TARTIŞMALARA NEDEN OLAN YARGI REFORMU 

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hâkimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis'in çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkeme'nin, Meclis'in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.

ULULARARASI ALANDA DA ELEŞTİRİLDİ 

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara "iç savaş" uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

ABD'den TikTok yasağına ilk hamle! Çin merkezli platform ulusal güvenlik... Haberi Görüntüle

23 MART'TA MECLİSTEN GEÇTİ 

İsrail'de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.

Devam eden tartışma ve tepkilere rağmen "yargı reformu" kapsamındaki "başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran" yasa tasarısı 23 Mart'ta Meclis'ten geçmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading