• G.ALTIN

    3.548,95

  • DOLAR

    36,6481

  • EURO

    40,0169

  • BIST 100

    10.862,14

  • BITCOIN

    $83.219

Son dakika... Suriye'de flaş gelişme! Terör örgütü SDG/YPG devlet kurumlarına katılacak

Son dakika... Suriye'de flaş gelişme! Terör örgütü SDG/YPG devlet kurumlarına katılacak

Suriye Cumhurbaşkanlığı, terör örgütü SDG/YPG'nin devlet kurumlarına katılması için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Suriye Cumhurbaşkanlığı, terör örgütü SDG/YPG'nin devlet kurumlarına katılması için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Buna göre terör örgütünün kontrolünde bulunan sınır kapıları ve petrol sahaları Şam yönetimine devredilecek.

Anlaşmaya Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile SDG/YPG'nin sözde komutanı Mazlum Abdi imza attı attı. İmza altına alınan maddeler şöyle:

1- Tüm Suriyelilerin, dinî ve kültürel geçmişlerinden bağımsız olarak, yeteneklerine dayalı olarak siyasi süreçte ve devlet kurumlarında temsil edilme ve katılım hakkı güvence altına alınacaktır.

2- Kürt toplumu, Suriye devletinin asli bir parçasıdır ve devlet, onların vatandaşlık hakkını ve tüm anayasal haklarını güvence altına alacaktır.

3- Suriye genelinde ateşkes sağlanacaktır.

4- Kuzeydoğu Suriye'deki tüm sivil ve askeri kurumlar, devlet yönetimi altına alınacak, buna sınır kapıları, havaalanları, petrol ve gaz sahaları da dâhil olacaktır.

5- Tüm Suriyeli mültecilerin, köylerine ve ülkelerine geri dönüşü sağlanacak ve devlet tarafından güvenlikleri temin edilecektir.

6- Suriye devleti, terörizmle ve ülke güvenliği ile birliğini tehdit eden tüm tehditlere karşı mücadelede desteklenecektir.

7- Bölünme çağrılarına, nefret söylemine ve Suriye toplumunun tüm bileşenleri arasında fitne çıkarma girişimlerine karşı çıkılacaktır.

8- İcra komiteleri, anlaşmanın bu yıl sonuna kadar uygulanmasını sağlamak için çalışacak ve çaba gösterecektir.

Suriye hükümetinin bu sabahtan itibaren terör örgütü SDG/YPG/PKK'nın işgali altında bulunan topraklardaki sınır kapılarını, hapishaneleri, havaalanları ve askeri üsleri devralması bekleniyor. Ayrıca Suriye ordusu Haseke'ye hareket ederek terör örgütünün elindeki petrol sahaları ve devlet kurumlarını kontrol altına alacak.

ŞARA: "ÜLKEDE YABANCI SİLAHLI GRUPLARI İSTEMİYORUZ"

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, terör örgütü SDG/YPG/PKK'nın ülkesindeki varlığına karşı olduğunu belirterek Türkiye ile aynı çizgide olduklarını belirtmiş ve terör örgütlerine karşı tutumunu net bir biçimde açıklamıştı. Ülkede yabancı silahlı grupları istemediklerini ve özellikle Türkiye'yi tehdit eden oluşumlara Surşye topraklarında izin vermeyeceklerini vurgulayan Şara şu ifadeleri kullanmıştı: "Biz yabancı silahlı grupları istemiyoruz. Özellikle Türkiye’yi tehdit eden grupları kabul etmemiz mümkün değil. İstanbul’daki, Ankara’daki patlamayı PKK/YPG yaptı. Türkiye’ye yönelik bir tehdide topraklarımızda müsaade edemeyiz. Oradaki Arap ve Kürt aşiretler de PKK/PYD’yi istemiyor. Kan dökülmesini istemiyoruz. Türkiye de durumu yakından izliyor. Türkiye sınırını korumak için elimizden geleni yapacağız."

Ahmed Şara, diğer silahlı grupların aksine PKK/YPG’nin silah bırakmayı kabul etmediğini söyledi. Yeni yönetim olarak ilk günden itibaren tüm grupların silah bırakmasını ve Savunma Bakanlığı çatısı altına girmesini talep ettiklerini belirten Şara, şu sözlerle devam etti:

"Biz ilk günden itibaren tüm gruplar silah bırakacak, Savunma Bakanlığı çatısı altına girecek dedik. Hepsi kabul etti. Ancak maalesef PKK/YPG bunu kabul etmedi."

Avatar
İdris Kartal