Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: Pakistan Seçim Komisyonu İmran Han'a 5 yıl siyasi yasak kararı verdi

Son dakika: Pakistan Seçim Komisyonu İmran Han'a 5 yıl siyasi yasak kararı verdi

Pakistan Seçim Komisyonu (ECP), Cuma günü Toshakhana referansında yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle PTI başkanı Imran Khan'a beş yıl süreyle siyasi yasak kararı verdi.

Dünya

09.02.2024, 01:18

ABD'nin siyasi darbeyle başbakanlık görevinden uzaklaştırdığı İmran Han'a siyasi yasak kararı verildi.

Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu tarafından verilen kararla beraber, İmran Han'ın herhangi bir kamu görevi alması da 5 yıllığına resmen yasaklanmış oldu.

Bu şekilde İmran Han seçimlerde aday olarak yarışmaktan ve ülkeye başbakan olmaktan da men edildi.

Karara gerekçe olarak, İmran Han'ın görevi sırasında, dış ülkelerin liderlerinden ve yabancı elçilerden aldığı devlet hediyelerini hukuk dışı bir şekilde sattığı iddiası gösterildi.

Husilerden İngiltere ve ABD duyurusu: Havalimanını vurdular Haberi Görüntüle

PARLAMENTODAKİ GÖREVİNE DE SON VERİLDİ

Kararla beraber İmran Han'ın Pakistan Parlamentosu'ndaki görevine de son verildi.

ABD'nin siyasi darbe girişimiyle Pakistan Meclisi'nde 10 Nisan'da yapılan güven oylamasında İmran Han hükümeti 174 "hayır" oyu alarak düşmüştü.

Han sonrasında ülkede üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif 11 Nisan'da Meclis'te gerçekleştirilen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak Pakistan'ın yeni başbakanı seçilmişti.

Katliam terörist kamerasında! En uzun 91 saniye: DEAŞ neden Rusya'ya... Haberi Görüntüle

ARA SEÇİMLERDE ZAFER KAZANMIŞTI

Pakistan'da geçtğimiz pazar günü Ulusal Mecliste 8, Pencap Meclisinde 3 sandalye için ara seçimler yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Han’ın liderliğini yaptığı PTI, Ulusal Meclisteki 8 sandalyenin 5’ini elde etti, Pencap’ta da 3 sandalyeden 2’sini kazandı. Federal hükümetteki koalisyon ortağı Pakistan Halk Partisi, Ulusal Meclisteki ara seçimde 2 sandalye, Başbakan Şahbaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz ise 1 sandalye elde etti.

ABD ve İsrail'in Türkiye-Rusya planı: DEAŞ/IŞİD'i kim kurdu? sorusunun cevabı... Haberi Görüntüle

PROTESTOLAR BAŞLADI

Pakistan Eski Başbakanı İmran Han'ın binlerce destekçisi, Seçim Komisyonu'nun Han'ı beş yıl boyunca kamu görevinden men etme kararını protesto etmek için gösteri yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, protestolar başkent İslamabad'ın yanısıra, Lahor, Faisalabad, Multan, Sialkot, Peşaver, Karaçi ve Quetta'da yoğunlaştı.

Polis İslamabad'a yürümek isteyen protestocuları dağıtmaya çalışırken Ravalpindi kasabasında çatışmalar yaşanıyor.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde, Khan'ın destekçileri ana yolu trafiğe kapattı ve trafiği engellemek için lastikleri ateşe verdi.

İmran Han, gelecek yıl Ekim ayında yapılması planlanan erken seçim çağrısı amacıyla İslamabad'a doğru "uzun bir yürüyüş" düzenleme sözü verdi ve ayrıca partisinin gelecekteki eylemleri tartışmak için acil bir toplantı yapması çağrısında bulundu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading