Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Zelenski ile görüşecek

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Zelenski ile görüşecek

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşecek.

Dünya

23.01.2024, 20:15

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir TV kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kalın, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile telefonda görüşeceğini söyledi.

Kalın'ın açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

Sırbistan'dan ABD ve İngiltere iddiası: Moskova'daki terör saldırısını biliyorlardı Haberi Görüntüle

"BİRÇOK ÜLKE BİZDEN İHA VE SİHA SATIN ALMAK İSTİYOR"

Türkiye Yüzyılı" 21. yüzyılda Türkiye'nin kendini dünya sisteminde nasıl konumlandırdığı ve gitmek istediği yeri ifade ediyor. 15-20 yıl öncesine kadar İHA-SİHA teknolojisinde dışa bağımlı bir ülkeydik. Şimdi Türkiye, dünyaya İHA ve SİHA satan ve bunun da ötesinde bu teknolojinin standardını belirleyen ülke haline geldi. Birçok ülke bizden İHA ve SİHA satın almak istiyor. Sadece kullanmak için değil teknolojiyi de transfer etmek için.

Rusya teröristlere işkence görüntülerini paylaştı: Putin kime gözdağı veriyor? Haberi Görüntüle

"TOGG'UN ULUSLARARASI BAYİLİĞİNİ ALMAK İÇİN YAPILAN ONLARCA BAŞVURU VAR"

Türkiye dünyanın çok ciddi otomotiv merkezlerinden bir tanesi. Biz bunun farkında değiliz ama dünyanın bütün büyük otomotiv markaları otomasyonlarını Türkiye'de yapıyor. Bütün bunların üzerine biz kendi aracımızı, Togg'u ürettik. Daha şimdiden Togg'un uluslararası bayiliğini almak için yapılan onlarca başvuru var. TANAP ve TürkAkım boru hatları Türkiye'yi enerjinin önemli bir kaynağı haline getirdi. Önümüzdeki 10-15 yıllık perspektifle baktığınız zaman Türkiye adeta kendini bugünlere ve yarınlara hazırlayan adımları atmaya devam ediyor. Bu bizi önümüzdeki 10-20 yıllık vadeler içerisinde dünya sistemi içerisinde çok daha güçlü, avantajlı noktaya getirecek. Dışa bağımlığımızı azaltacak.

Mescid-i Aksa'da İsrail zulmü! İsrail askerlerinden Ramazanın ilk cuma namazını... Haberi Görüntüle

ŞAM'LA MOSKOVA'DA YAPILAN GÖRÜŞME

Bu ilk toplantıydı, Dışişleri Bakanlarımızın üçlü toplantıları olacak. Suriye ile görüşmenin yapacağı katkı önemli. Biz baştan beri bu krizin daha fazla derinleşmiş savaşla değil, ancak müzakere yoluyla BM parametreleri çerçevesinde çözüleceğini söyledik. Ama rejim ayak diredi. Çeşitli bahanelerle Anayasa sürecini sabote etti, Astana sürecini tıkadı, Cenevre süreci adeta buharlaşmış oldu. Bizim temel kaygımız, savaşın devam etmemesi ve Suriye kaynaklı terör saldırılarının Türkiye'ye tehdit oluşturmaması ve insani krizin derinleşmemesi. Suriye perspektifimiz aynı, değişmedi. Suriye'ye yaptığımız harekatlar olmasaydı terör koridoru kurulacaktı. PKK-YPG gitmeli ve mültecilerin dönmesi sağlanmalı.

Husiler duyurdu: Kızıldeniz'de ABD ve İsrail gemileri başarıyla vuruldu Haberi Görüntüle

"REJİMİN ATACAĞI ADIMLARI GÖRMEK İSTİYORUZ"

O yönde bir olumlu işaret var. 28 Aralık'ta olumlu bir görüşme oldu. Olumlu işaretler, mesajlar alındı. Biz orada bir ucu belli olmayan bir sürecin içine giremeyiz. Biz mültecilerin geri dönüşü ve yerlerinden edilmiş Suriyelilerin insani bir muamele görmesi için de rejimin atacağı adımları da görmek istiyoruz. Tabii ilk görüşmede hepsinini karara bağlanması beklenemez, bu bir süreç. 11 yıl sonra ilk defa bu konularla ilgili bir temas kurduk. Bunun hayırlı neticeler vermesi rejimin bundan sonra atacağı adımlara, taşıdığı niyete ve sahip olduğu bir perspektife bağlı. Tabii ilk görüşmede hepsinin karara bağlanması beklenemez, bu bir süreç. Eğer bunları bizim iyi niyetimizle birleştirip kararlılığa dönüştürürse biz bu iki konuda, terörle mücadele ve mülteciler konusunda rahatlıkla adım atabiliriz. Yeni görüşme için bir tarih ve yer belirlenmedi.

LİDERLER GÖRÜŞECEK Mİ?

Bununla ilgili belirlenmiş bir takvim yok. Öncelikle belki savunma bakanı, istihbarat başkanımızın yaptığı toplantının takibi ve devamı mahiyetinde toplantılar olabilir. Dışişleri bakanımızın toplantısı olacak ama takvimi belli değil.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading