Yandex Metrica

Son dakika: ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı açıklaması

Son dakika: ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı açıklaması

Son dakika haberleri... ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin yaptığı açıklamada "NATO'nun değerli bir üyesi olan Türkiye'nin karşılaştığı risklere karşı kendini savunabilmesi gerekiyor. Türkiye'ye F-16 satışı konusunda kilit rol Kongre'ye ait" ifadelerini kullandı.

Dünya

23.01.2024, 20:19

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin önemli bir adım geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'ye F-16 satışı ile ilgili kararı ön inceleme için Kongre'ye ilettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la yaptığı görüşme devam ederken Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD'den yeni bir açıklama geldi.

İsrail'de Savaş Kabinesi İran konusunda karara varamadı! Herzog'tan 'barış' vurgulu İran açıklaması İsrail'de Savaş Kabinesi İran konusunda karara varamadı! Herzog'tan 'barış' vurgulu... Haberi Görüntüle

''KİLİT ROL KONGRE'YE AİT''

Dışişleri Sözcüsü Ned Price, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Başkan Biden, haziran ayında F-16'ların Türkiye'ye satılması gerektiğini söylemişti. NATO'nun değerli bir üyesi olan Türkiye'nin karşılaştığı risklere karşı kendini savunabilmesi gerekiyor. Türkiye'ye F-16 satışı konusunda kilit rol Kongre'ye ait. Önemli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye meşru güvenlik tehditleriyle karşı karşıya" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Rusya'yı kızdıracak çağrı: Ukrayna daha fazla bekleyemez NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Rusya'yı kızdıracak çağrı: Ukrayna daha fazla... Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE'YE MİNETTARIZ''

NATO üyesi olarak Türkiye'nin ittifaka önemli katkılar sunduğunu ifade eden Price, "Türkiye ile oldukça yapıcı bir ilişkimiz var. Türkiye'ye, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırıları dahil günümüzün en acil sorunlarının birçoğunun ele alınmasında oynadığı rol için minnettarız." diye konuştu.

Türkiye'nin yapıcı rolü olmasa Tahıl Koridoru Anlaşması'nın imzalanamayacağını söylemenin abartı olmayacağını söyleyen Price, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetinin Ukrayna'daki savaş bağlamında münhasır pozisyonunu kullanarak attığı adımlar için Türkiye'ye minnettar olduklarının altını çizdi.

Price, diğer taraftan Türkiye'nin kendi güvenliğine yönelik tehditlerle karşı karşıya olduğunun farkında olduklarını dile getirerek "Türkiye, kendi topraklarında, diğer tüm NATO müttefiklerinden daha fazla terör saldırısına maruz kaldı." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin "yapıcı bir NATO üyesi" olduğuna işaret eden Price, DEAŞ'la mücadele dahil terör ile mücadelede Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı.

Price ayrıca Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki diyaloğun da yapıcı bir şekilde ilerlemesini teşvik etmeye devam edeceklerini kaydetti.

İran'ı haritadan silmek istiyorlar! İngiliz basını yazdı: Dron fabrikası vurulabilir İran'ı haritadan silmek istiyorlar! İngiliz basını yazdı: Dron fabrikası vurulabilir Haberi Görüntüle

ÇAVUŞOĞLU: F-16 TALEBİMİZİN KABULÜNÜ BEKLİYORUZ

Mevlüt Çavuşoğlu, Blinken'la yaptığı görüşme öncesi şu ifadeleri kullandı; ''F-16 talebimizi tekrar gündeme getireceğiz. Bu talep sadece Türkiye için değil, NATO'nun stratejik hedefleri için de önemli. Ortak stratejik çıkarlarımız doğrultusunda F-16 talebimizin kabulünü bekliyoruz. Müttefikler olarak stratejik diyaloğumuzu devam ettireceğiz. Terörle mücadele konusundaki işbirliği beklentilerimizi artıracağız"

 

ABD, Nijer'i terk ediyor: Artık askeri varlık barındırmayacak ABD, Nijer'i terk ediyor: Artık askeri varlık barındırmayacak Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE, DÜNYADA ÖNEMLİ BİR ORTAK''

Hatırlanacağı gibi ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, dün akşam saatlerinde Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin yaptığı açıklamada "Bu Kongrenin karar vereceği bir konu. Buradan onlara ne yapacaklarını söyleyemem. Türkiye ile ABD bir ittifakı paylaşıyor ve Türkiye sadece bölgede değil dünyada önemli bir ortaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading