Yandex Metrica
SON DAKİKA
Somali'de darbe girşimi! ABD eğittiği askerlerle darbe yapmaya çalıştı

Somali'de darbe girşimi! ABD eğittiği askerlerle darbe yapmaya çalıştı

Somali'de bürokratik darbe girişimi yaşandı. Somali Başbakanı'nın ABD yanlısı İstihbarat Başkanı ataması kriz çıkardı. Somali Cumhurbaşkanı atamayı veto etti. Tansiyon düştü ama kriz sürüyor.

Dünya

14.03.2024, 20:30

Somali'de ABD destekli güçler bürokratik darbe girişiminde bulundu. Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ve Başbakan Muhammed Hüseyin Roble arasında istihbarat başkanının kim olacağına ilişkin yaşanan gerilim, darbe kalkışması olarak yorumlandı. 

Ya seçim ya darbe! İsrail halkı sokaklara indi: Tel Aviv’de... Haberi Görüntüle

ABD YANLISI İSTİHBARAT BAKANI ATAMASI KRİZ ÇIKARDI

Başbakan Roble, eski bir kadın istihbaratçı olan İkran Tahlil'in ölümü sonrası istihbarat başkanını değiştirdi. Roble, 6 Eylül'de, eski NISA Başkanı Fahad Yasin Haji'yi görevden alarak yerine ABD yanlısı olduğu ifade edilen Bashir Muhammed Gobe'nin atandığını açıkladı. 

NISA Başkanı Haji'nin görevden alınmasının eski bir kadın istihbaratçı olan İkran Tahlil'in ölümüyle ilgili olduğu öne sürüldü. Şüpheli şekilde haziran ayında hayatını kaybeden Tahlil'in ailesi, başkent Mogadişu'da değişiklikten hemen önce Roble ile görüşme gerçekleştirmişti. NISA'ya göre Tahlil, terör örgütü Eş-Şebab tarafından kaçırılarak infaz edildi. Örgüt ise iddiaları reddettiğini duyurdu. 

Belçika'dan Gazze açıklaması: Filistin devletinin tanınması yarın hükümetin gündeminde olacak Haberi Görüntüle

SOMALİ CUMHURBAŞKANI İSTİHBARAT BAŞKANI'NI VETO ETTİ

Somali Başbakanı'nın bu ani değişikliği Somali Cumhurbaşkanı'nı kızdırdı. Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah yaptığı yazılı açıklamada, kararın "hukuk dışı" olduğunu belirterek Haji'nin göreve devam etmesini istedi. Değişiklikten rahatsız olan Somali Cumhurbaşkanı yeniden değişikliğe gitti. Fahad Yasin'in yeni İstihbarat Başkanı olduğunu duyurdu. 

Somali Cumhurbaşkanı, Başbakan Roble'nin yaptığı atamanın yasa dışı olduğunu savundu; Yasin Abdullah Muhammed'i yeni Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı (NISA) Başkanı ilan etti. Muhammed yemin ederek görevine başladı. İstihbarat binası önünde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Putin 'Garip bir tesadüf' diyerek duyurdu: 'DEAŞ, genellikle ABD'nin düşmanlarına... Haberi Görüntüle

Rus istihbaratı açıkladı: Kanlı saldırının arkasında 3 ülke var Haberi Görüntüle

SOMALİ'DE İÇ SAVAŞ ENDİŞESİ

Son yaşanan gerilim ülkede aylardır süren hararetli tartışmaların son noktası. Ülke bir süredir büyük krizde. Seçimlerin ertelenmesi ve Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah'ın görev süresini 2 yıl daha uzatılması tartışmaları beraberinde getirmişti. Cumhurbaşkanı Mayıs başında geri adım atıp seçimlere gidileceğini söylese de  muhalifler ile iktidar arasında yaşanan gerilim sokak çatışmalarına dönüştü, ülkede "iç savaşa dönüş" korkusu hakim. 

İsrail Mescid-i Aksa'ya girişleri kısıtlamaya devam ediyor: Kapılara demir bariyerler... Haberi Görüntüle

ABD'NİN EĞİTTİĞİ ASKERLER KIŞKIRTTI

Cumhurbaşkanı Abdullah, seçim krizini aşmak için buldukları çözümün, amaçları Somali'yi istikrarsızlaştırmak olan birkaç kişi ve yabancı hükümetlerce engellendiğini ifade ediyor. İstihbarat Başkanı krizinde de bu ifadeleri doğrulayan gelişmelerin yaşandığını görmek mümkün. Somali Başbakanı'nın ABD'nin eğittiği ve 'Alfa Grup' adı verilen Somali askerleri ile darbe kalkışmasına giriştiği ifade edildi. Somalililere göre ülke seçim atmosferindeyken Başbakan'ın İstihbarat'a yönelik attığı adım anlamsız. Güvenli bir seçim atmosferi oluşturmak yerine ülkedeki karışıklığı artırıcı adımlar atılması şüpheyle karışlanıyor. 

BBC'den çarpıcı seçim analizi: Muhalefet çöktü İmamoğlu'na zarar verebilir Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ÜLKEDEKİ GÜCÜ RAHATSIZ ETTİ 

Aslında ülkede yapılan seçim anketleri, yapılacak seçimde mevcut Somali Başkanı Abdullah'ın önemli bir oy oranına sahip olduğunu gösteriyor. Muhammed ABdullah Türkiye ile ilişkilerin güçlenmesinden yana olan bir isim. 

Türkiye, iki ülke arasında yapılan askeri anlaşma kapsamında 2017 yılından bu yana Mogadişu'daki TÜRKSOM üssünde ve Türkiye'de Somalili askerlere eğitim veriyor. Binlerce Somali askeri Türk askeri tarafından eğitiliyor. Bölgedeki barış gücü Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) 2022'de çekilecek olmasıyla Türkiye'nin eğittiği birliklerin sorumluluğu da artmış olacak. Somali'ye sadece Milli Ordu'nun inşasında değil kurumsal ve insani bir çok alanda destek veriliyor. Ancak Türkiye bölgedeki Batılı aktörler gibi ülkenin iç işlerine müdahale etmiyor. 

Türkiye'nin Somali'ye olan gönülden desteği sadece Somali'nin istikrarı için değil, Afrika Boynuzu'nun istikrarı ve refahı için de önem arz ediyor. Yıllarca Batılı sömürgeci aktörler tarafından kaynakları tüketilen ancak varlığı yok sayılan Somali'deki 'Türkiye dönüşümü' bölgede etkin aktörlerin huzurunu kaçırıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading