Yandex Metrica
SON DAKİKA

Şoke eden istihbarat raporu: Tek cephede 20 bin asker öldü, 100 bini yaralandı!

Ukrayna doğusundaki Bahmut ve çevresinde bataklığa saplanan Rus ordusu, akıllara durgunluk verecek miktarda kayıplar verdi. ABD istihbaratına göre Rusya, sadece son 5 ayda yarısı Wagner milisleri olmak üzere 20 bin askerini kaybetti. 100 bini aşkın personel ise yaralanarak savaş dışı kaldı.

Dünya

23.01.2024, 20:49

Ukrayna doğusundaki Bahmut kenti ve çevresi, Rus ordusu için aylardır adeta kara delik halini aldı. Burada bataklığa saplanan Rusların aralık ayından beri 5 aylık süre zarfında toplamda 120 bin kayıp verdiği ortaya çıktı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby'nin açıkladığı istihbarat raporuna göre merkezinde Bahmut'un bulunduğu cephe hattında 5 ayda 20 bin Rus personel öldürüldü, 100 bini de yaralanarak savaş dışı kaldı. 

ABD istihbaratına göre, öldürülenlerin yaklaşık yarısını Wagner milisleri oluşturuyor. Paralı asker şirketi Wagner yoğunlukla cezaevi mahkûmlarını Ukrayna cephesinde 'istihdam' etmesiyle tanınıyor. 

Verdiği büyük kaybı önemsemeden Ukrayna birliklerinin karşısına sürekli yeni asker sevk eden Ruslar, yoğun çarpışmalarla geçen ayların ardından Bahmut'un büyük bölümünü kontrol etmeyi başarsa da bu kenti tamamen ele geçiremedi. 

ABD'nin Gezi Parkı'nda ağaç katliamı: Cennet gibi bahçeyi mahvedecekler Haberi Görüntüle

Bahmut bölgesinde Ukrayna ordusunun Javelin tipi güdümlü antitank sistemleriyle Rus zırhlı araçlarını vurduğu anlar böyle görüntülendi.

Somali Başbakanı Barre kardeşliğe dikkat çekti: 'Türkiye değişmez müttefikimizdir' Haberi Görüntüle

RUS ORDUSU ASKERİ STOKLARI TÜKETTİ

Bölge son olarak Wagner şefi Yevgeni Prigozhin'in Rus Savunma Bakanlığı'na yolladığı 'imdat' mesajıyla gündeme geldi. Tanınmış bir Rus analiste verdiği röportajda Prigozhin, cephane sıkıntısının had safhada olduğunu ve böyle giderse Bahmut'tan çekilmek zorunda kalacaklarını ifade ederek Rus ordu kurmaylarını kesin bir dille uyardı. 

Cephede Rusların yaşadığı cephane-erzak-lojistik sıkıntısının Wagner'e özel bir durum olmadığı, bu sorunların Rus ordusunun genelinde yaşandığı sanılıyor. Çünkü işgalin başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden buyana geçen 15 ay boyunca Ruslar mühimmat stoğunu önemli ölçüde eritti. 

İran ve Kuzey Kore'den mühimmat tedarik ettiği bilinen Kremlin, yaşanan sıkıntıyı aşmak için askeri sanayi tesislerinde tam kapasite üretime hız verdi. Ancak Amerikan istihbaratı Rus ordusunun mühimmat ve cephane açısından bitme noktasına geldiğini düşünüyor. 

"Rusya askeri stoklarını ve silahlı kuvvetlerini tüketti" diyen John Kirby, aylarca süren çatışmalara rağmen Rus ordusunun Bahmut ve çevresinde üstünlük kuramadığını, bu bölgede taarruzun geri teptiğini söyledi. Kirby, "Rusya tüm askeri çabalarına rağmen stratejik açıdan önemli herhangi bir bölgeyi ele geçiremedi" dedi. 

Mescid-i Aksa'da İsrail zulmü! İsrail askerlerinden Ramazanın ilk cuma namazını... Haberi Görüntüle

Ukrayna bomba atar dronlarının Rus personeline yaşattıkları akıllara durgunluk veren görüntüler ortaya çıkardı. 

Netanyahu BMGK kararı üzerinden Gazzelileri tehdit etti: Bu baskıya güvenmeyin,... Haberi Görüntüle

8 YENİ TUGAY, TANK VE ZIRHLILAR TAMAM

Mühimmat sıkıntısı yaşayan Rusya'nın aksine Ukrayna, ABD ve Avrupa ülkelerinden aldığı yoğun askeri destekle birlikte taarruz hazırlıklarını tamamladı. Ukraynalı yetkililerden haftalardır yükselen 'karşı taarruz' seslerine bir tepki olarak Rus ordusu yine ülkenin değişik noktalarına füzeli saldırılarda bulundu. 

Dün ateşlenen çeşitli tipte 18 adet füzenin 15'i, hava savunma sistemlerince imha edildi. Hedefini bulup infilak eden 3 füze ise 2 sivilin ölümüne, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 40 kişinin de yaralanmasına yol açtı. 

Ukrayna ordusunun büyük karşı taarruzu hangi cephede başlatacağı ise şimdilik meçhûl. Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Rusya’ya taarruz için 8 tugay oluşturulduğunu bildirdi.

Yeni tugayları silahlarla donattıklarını belirten Klimenko, "Ek ekipleri oluşturma planımız var, çünkü buna talep var ve kapasitemiz yeterli. Ek tugayları 2-3 haftalık eğitimden geçireceğiz. Bu tugayların görevi askeri operasyonlar sırasında savunma güçleriyle birlikte karşı taarruz eylemi gerçekleştirmektir" dedi. 

Ukrayna'ya şimdiye dek 230'u aşkın tank sevk edildi. Hem ABD'li yetkililere hem de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e göre Kiev, vaat edilen tank ve zırhlı araçların önemli bir kısmına kavuştu. Yeni teslimatların son birkaç haftada -tanklar hariç- 1550'yi aştığı belirtiliyor. Bu durum Ukrayna ordusunun beklenen taarruzunun başlamasının artık an meselesi olduğunu gösteriyor. 

Ukrayna askerlerinin Bahmut yakınlarında gerçek çatışma görüntüleri miğfer kamerasına böyle yansıdı.

İsrail İstihbarat eski başkanından itiraf: Filistinli olsaydım savaşırdım Haberi Görüntüle

SERGEY ŞOYGU TAM AKSİNİ İDDİA ETTİ

Öte yandan Rus kayıpları ve mühimmat stoğunun tükendiğine ilişkin Beyaz Saray Sözcülüğünden yapılan açıklamayı Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu yalanladı. Savunma sanayiinin Rus ordusu ve donanmasının ihtiyaçlarını karşılayabilir düzeyde olduğunu savunan Şoygu, bunun yanında akıllı füze sistemleri üretiminin ikiye katlanması gerektiğini dile getirdi. 

Sergey Şoygu

Askerî yetkililerle yaptığı toplantıda, Batılı ülkelerin Ukrayna ordusuna yoğun destek verdiğine dikkat çeken Şoygu, buna rağmen Ukrayna'ya büyük kayıplar yaşattıklarını iddia ederek şöyle konuştu:

"Batılı ülkelerden benzeri görülmemiş askeri desteğe rağmen düşman ciddi kayıplar veriyor. Sadece son bir ayda 15 binden fazla askerini kaybetti. Askerlerimiz 8 uçak, 277 insansız hava aracı (İHA), 430 tank ve zırhlı araç, 18 çok namlulu roketatar, 225 obüs ve havan topunu yok etti. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda Batı tarafından sevk edilen silahları imha etmeye devam ediyoruz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading