Yandex Metrica
SON DAKİKA
Şok iddia: İran ordusu Zengezur'a saldıracak, Türkler gözaltına alınıyor

Şok iddia: İran ordusu Zengezur'a saldıracak, Türkler gözaltına alınıyor

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtardığı savaş sırasında açık biçimde Ermenileri destekleyen İran rejimi şimdi de ordudaki Türk asıllı subayları gözaltına alıyor. Tahran'ın Zengezur hattına engel olmak için operasyon hazırlığında olduğu iddiası da sosyal medyada gündemi sarstı.

Dünya

24.02.2024, 21:50

22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisince gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından İran'da patlak veren ve haftalardır süren olaylar farklı bir boyuta evriliyor. Gösterilere müdahale sırasında 100'e yakın kişinin ölümüne yol açan İran rejimi, bu ülkedeki en kalabalık etnik unsur olan Azerbaycan Türklerini de karşısına aldı. 

Polisin öldürdüğü göstericiler arasında çok sayıda Türk de bulunuyor. Bu nedenle sokak gösterilerinde rejime öfke kusan kalabalıklara Tebriz merkezli Türkler yön verdi. Bugün ortaya atılan bir iddia ise herkesi şok etti: Söylentilere göre İran Devrim Muhafızları, orduda görev yapan Türk subayları gözaltına almaya başladı. 

Tahran'ın Zengezur Koridoru'na saldırı hazırlığı yaptığını da gösteren şok bilgiler aslında bir dizi kritik gelişmenin son halkası niteliğinde...

Ramazan öldürmek için en iyi zaman! İsrailli vekilden soykırım çağrısı:... Haberi Görüntüle

VARAN 1: SÜRGÜNDE MECLİS KURULUYOR

Rejime yönelik protestoların yoğun biçimde devam ettiği 1 Ekim 2022 tarihinde sosyal medyada enteresan bir duyuru dikkat çekti. Kendilerini Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi olarak adlandıran bir platform, 'sürgünde hükümet' kurma çalışmalarını başlattıklarını açıkladı. 

Yayınlanan bildiride şu ifadeler yer aldı: "Bugün, 1 Ekim 2022 tarihinde, Türkiye'nin Ankara şehrinde Güney Azerbaycan'ın özgürlüğü ve kurtuluşu uğrunda İran-Fars rejimi ile yorulmadan, korkmadan savaşan Güney Azerbaycanlı siyasi aktivistlerin ulaştığı ortak kanaate binaen, yurtdışında Güney Azerbaycan Geçici Milli Meclisi Teşkilat Komitesi kurulmasına karar verilmiştir."

Bir ay içerisinde tüzük hazırlanıp en az 91, en fazla 101 kişi belirlenerek oluşturulacak meclisin ilk toplantıyı yapacağı da bildirildi. 

İsrail'de Gideon Saar hükümetten istifa etti: 'Savaşın gidişatı uluslararası siyaset... Haberi Görüntüle

VARAN 2: ERMENİSTAN'A DESTEK BARDAĞI TAŞIRDI

İran'da nüfusun yüzde 30'u ilâ 40'ının Türklerden oluştuğu biliniyor. Bu rakam, İran'da kabaca 30 milyonun üzerinde Türk bulunduğunu gösteriyor. 2020 Ekim-Kasım döneminde Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını Ermenistan'dan kurtardığı 44 günlük İkinci Karabağ Savaşı'nda İran rejimi net bir biçimde Erivan'ın tarafını tuttu. Ermenistan ordusunu Nurduz Gümrük Kapısı üzerinden destekleyen Tahran rejimi, Bakü'nün savaşı kazanmasına da, işgal altındaki toprakların kurtarılmasına da itiraz etti. 

Kasım 2020'de imzalanan anlaşmada Zengezur Koridoru maddesinin bulunması ise Tahran'ı iyice çileden çıkardı. Türkiye'yi Kafkaslar ile doğrudan buluşturacak böyle bir koridora sürekli itiraz eden İran, Azerbaycan'a gözdağı vermek için geçtiğimiz yıl eylül ayında Karabağ sınırında tatbikat düzenledi.

Hudut hattına yapılan askeri sevkiyat Türkiye-Azerbaycan ordularını alarm durumuna geçirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "Neden biz bu toprakları kurtardıktan sonra, 30 yıllık esaret ve işgale son verdikten sonra bu yapılıyor?" diyerek tepki gösterdiği tatbikat sırasında başta Tebriz olmak üzere Erdebil, Urmu, Sulduz ve Zencan gibi Türk kentlerinde halk ayaklandı. 

Putin 'Garip bir tesadüf' diyerek duyurdu: 'DEAŞ, genellikle ABD'nin düşmanlarına... Haberi Görüntüle

VARAN 3: İRAN'IN BOZKURTLU TÜRK ASKERLERİ

Azerbaycan'a gözdağı vermek için ordusunu Karabağ sınırına yığan ve 'Hayber Fatihleri' adında bir tatbikat başlatan İran, birliklerde bulunan Türk askerlerin yayınladığı bozkurtlu fotoğraflarla sarsıldı.

İran ordusunda görevli Türk askerler bozkurt işareti yapıp yüzlerini kapatarak bunları sosyal medyada yayınlıyordu. Azerbaycan'a karşı Ermenileri destekleyen Tahran'a yönelik uyarı niteliğindeki bu fotoğraflar 2021 Ekim döneminde binlerce kez paylaşıldı. 

Rusya'daki terör saldırısının kurbanı oldu! Eski güzellik kraliçesi Moskova saldırısında... Haberi Görüntüle

VARAN 4: ZENGEZUR'A SALDIRI HAZIRLIĞI: TÜRK ASKERLER GÖZALTINA ALINIYOR

İran ile 'Türkler' arasındaki derin ayrışmayı olgunlaştıran sürece bugün itibariyle bir gelişme daha eklendi. İran Devrim Muhafızları'nın Zengezur Hattı'nın geçeceği topraklara büyük bir saldırı hazırlığı yaptığı ve operasyon sırasında sorun çıkarabileceği düşünülen Türk askerlerinin gözaltına alındığı iddia edildi. İran ordusunda görevli Türk subayların tutuklanmakta olduğu, bu sırada Azerbaycan ve Nahçıvan sınırlarına yığınak yapıldığı belirtiliyor.

İran ordusu geçtiğimiz yıl Azerbaycan sınırına tatbikat adı altında büyük miktarda yığınak yapmıştı.

Gözaltına alınanların son dönemde protestolara destek verenlerden mi yoksa geçtiğimiz yıl bozkurt işareti yapan askerlerden mi oluştuğu şimdilik bilinmiyor. Rejime bağlı İran medyasında da bu iddiaya ilişkin net bir bilgi yayınlanmadı. Ancak bu gelişme, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu kabul etmesi ve Zengezur için harekete geçmesi sonrasında gerçekleşti. Çekya'nın başkenti Prag'da yapılan görüşmelerde taraflar uzlaşma sağlamıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading