Şok görüntüler: Tadamon'da çocuklar insan kemikleriyle oynuyor, vahşetin izleri toprağın altından fışkırıyor
Esed rejiminin başkent Şam'da toplu infaz yeri olarak kullandığı noktalardan biri olan Tadamon Mahallesi, soykırım kanıtlarının sessiz çığlığına sahne oluyor. İnfaz sokağında katledilmiş binlerce şehidin kemikleri toprağın altından fışkırıyor. Çocuklar orada insan kemikleriyle oynuyor.
Esed rejiminin Şam'da infaz noktası ve toplu mezar olarak kullandığı adreslerden biri olan Tadamon Mahallesi, geçmişin korkunç izleriyle dopdolu. Tadamon sokaklarında yerin altından mezhepçi rejim vahşetinin tüm izleri fışkırıyor.
Çocuklar katledilmiş insanların kemikleriyle oynuyor. İnşaat molozlarının altında, gözleri bağlanarak kurşunlanmış binlerce şehidin naaşı var.
Rejimin katliamlarına yıllardır duyarsız kalan İngiliz haber ajansı Reuters, sahada durumun değişmesiyle birlikte nihayet Tadamon'u hatırladı ve çarpıcı bir habere imza attı.
Maya Gebeily imzalı haber, çarpıcı görüntüleri ve korkunç gerçeği ortaya koymasıyla tüyleri diken diken etti.
ÖNCE SİLAH SESİ, SONRA YANIK ET KOKUSU
Katliamın canlı tanığı bir mahalleliyle de konuşan Reuters muhabiri, bölgedeki manzarayı şu ifadelerle anlatıyor:
Yıkılmış bir binada bir kalça kemiği, molozların arasında bir omurga parçası, yıpranmış bir çorapta birkaç ayak kemiği... Şam'ın Tadamon bölgesi, Suriye'nin Beşar Esed yönetimi altında yıllar süren cinayetlerin ardından kemiklerle dolu.
Tadamon, askerî üniforma giymiş bir görevlinin silahsız ve gözleri bağlı adamları büyük bir hendeğe ittikten sonra onları vurduğunu gösteren görüntülerin 2022 yılında yayınlanmasıyla kötü bir üne kavuştu.
Olay 2013 yılında meydana gelmişti ancak bölge sakinleri, cinayetlerin yakın zamana dek sürdüğünü, Suriye güvenlik güçlerinin bölgeye düzenli olarak sivilleri getirdiğini, silah sesleri duyduklarını ve sonrasında yanık et kokusu aldıklarını söylüyor.
ÇOCUKLARIN OYUNCAĞI İNSAN KEMİKLERİ
Tadamon'da yaşayan yaşlı bir Suriyeli Muhammed el-Darra, 2011'de iç savaş başladıktan sonra evleri yağmalanmasın diye evlerinde kalmaya devam ettiklerini söyledi.
Suriye ordusuna ait arabaların her yıl Tadamon katliamının gerçekleştiği yere paralel dar bir sokağa 'bağlı insanlar' getirdiğini gördüğünü belirten Darra, "Geceleri bunu duyuyorduk. Atılan her kurşun bir adama isabet ediyordu. Tüm bu sokaklar aslında birer mezarlık" dedi.
Binaların altında çöpler, yanmış plastikler, kirli giysiler arasında yığılmış kemikler var. Çocukların kaburga kemiği ya da uyluk kemiği gibi şeylerle oynadığı görülüyor.
Bölgede bir tamir dükkanı işleten Halid Huriye, 2019'da mahalleye döndükten sonra sık sık silah sesleri duyduğunu ve yanık et kokusu aldığını belirtiyor. Huriye, "Burası 'idam sokağı' olarak bilinirdi. Bu sokağa gelen herkes kaybolmuş sayılırdı. Güvenlik güçleri sık sık komşularımdan toplu mezar kazmalarına yardım etmelerini istiyordu. Tüm bunlar hafızamdan hiç silinmeyecek. Yerlerde cesetler vardı ve insanlar için bu normal bir şey haline gelmişti" diyor.
KORDON ALTINA ALINIP HER YER İNCELENMELİ
Tadamon sakinleri, o yıllarda Esed rejiminin baskı ortamında konuşmaya cesaret edemediklerini anlattı. Muhammed Darra, "Hiçbir şey söyleyemedik, yoksa evinizi yakarlardı veya oğlunuzu öldürürlerdi. Çok çok kötüydü" ifadelerini kullandı.
Esed'in devrilmesinin ardındn bölge sakinleri ve insan hakları aktivistleri bölgenin kordon altına alınmasını, cinayetlerden sorumlu olanların hesap vermesini bekliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Suriye araştırmacısı Hiba Zayadin, "Buranın güvenliğinin sağlanması, toplu mezarın açılması, uluslararası kurumların bu bölgeye engelsiz bir şekilde erişebilmesi için bu çalışmanın dikkatli, ihtiyatlı ve iyi bir şekilde yapılması acildir" dedi.
Esed rejiminin buradaki toplu mezarları çoktan boşaltmış olabileceğine dikkat çeken Zayadin, "Aileler burada ne olduğunu bilmeyi hak ediyor. Toplu mezarın etrafındaki tüm alana dağılmış insan kalıntıları, kemikler, bir kafatası parçası, parmaklar, kaburgalar bulduk. Bu da burada bildiğimizden çok daha fazla şeyin yaşandığını gösteriyor" açıklamasında bulundu.
Rejimin iç savaşın başladığı 2011 yılından buyana yüzbinlerce Suriyeliyi öldürdüğü tahmin ediliyor.