Bosna Hersek son yılların en sıkıntılı günlerini yaşıyor. Sırplar yeniden gerilimi tırmandırıyor. Bosna Hersek'te iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemleri ülkede endişeleri büyütüyor.
Harris Trump'ı yoldan çıkardı! TIME dergisi dün geceyi analiz etti:...DAYTON'UN KARANLIK MİRASI
Bosna Savaşı sonrası fiilen ikiye bölünen ülkenin bir yarısı etnik Bosnalı Sırpların yönetiminde. Diğer yarısı Müslüman-Hırvat federasyonuna ait. İki taraf, yıllar içinde bir BM yüksek temsilcisi tarafından kademeli olarak güçlendirilen federal kurumlar tarafından birleşmiş durumda. Ancak bu üçlü yapı, Dayton Barış Anlaşması'ndan bu yana ülkedeki siyasi huzursuzluğun ve her dönemde var olan Sırp tehdidinin de en büyük nedeni.
Trablus'ta kritik zamanda kritik temas: MİT Başkanı Kalın, Libya Başbakanı...DODİK: DÜNYADA BİZİ DURDURACAK KİMSE YOK
Sırp yönetimi savaş sonrası sürdürdüğü gerilim politikasını bir süredir tırmandırmaya çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda ülkedeki üç kutuplu siyasi anlaşmazlığın çözülebilmesinin tek yolunun "Bosna Hersek'in ortadan kaldırılması'' olduğunu savunan Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Devlet Başkanı Milorad Dodik'e göre Bosna Hersek "başarısız bir ülke". Ülkenin askeri, yüksek yargı ve vergi yönetiminden çekilme tehdidinde bulunan Dodik'in hedefi kendi Bosnalı Sırp ordusunu oluşturmak. Bosna Hersek'teki kurumlara meydan okuyan Dodik, "Dünyada bizi durdurabilecek hiçbir otorite yok" sözleriyle özgüvenini ortaya koyuyor.
Yunan keşiş Paisius'un Ayasofya kehaneti Atina medyasına umut olduÖZGÜVENİN NEDENİ RUSYA'NIN DESTEĞİ
Sırbistan'ın Bosna Hersek merkezi yönetimine karşı büyük bir tehdide dönüşen bu cesaretinin arkasında Moskova yönetiminden aldığı destek var. Diplomasi, ekonomi, enerji ve savunmada Sırbistan'a büyük destek veren Rusya, Belgrad'la işbirliğini bölgede artan Avrupa nüfuzuna karşı sağlam tutuyor. Bosna'da bir Sırp ordusu oluşturmak isteyen Dodik'in planın ayrıntılarını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a sunduğu ve planın Moskova'nın zımni desteğini aldığı ifade ediliyor.
BM'nin Bosna'daki Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt Sırp yönetimine uyarılarda bulunsa da Belgrad Rusya'dan aldığı destekle gerilimi tırmandırıyor. Dodik, bu hafta başlarında bir meclis oylamasıyla Sırp Cumhuriyeti'nin kendi ilaç düzenleme dairesini oluşturmak için de düğmeye bastı.
Kardeş ülke ile dev enerji anlaşması! Ticari hedefler iki katına...BM TEMSİLCİSİNİN SREBRENİTSA YASASI SIRPLARI KIZDIRDI
Ülkedeki mevcut krizin kökleri, Schmidt'ten önce BM Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi görevini yürüten Valentin Inzko'nun ülkede soykırımın inkarının cezalandırılmasına ilişkin çıkardığı yasaya dayanıyor. BM yüksek temsilcisinin bu hareketi, Srebrenica'daki soykırımı reddeden Bosnalı Sırplar arasında öfkeye yol açtı. Bosnalı Sırp yetkililer, misilleme olarak, federal kurumları boykot etme yoluna gitti.
Ancak Dodik'in tepkiyi giderek tırmandıran ve savaş çağrısı gibi yorumlanan ayrılık söylemi, Bosnalı Sırpları da tedirgin etmiş durumda.
Katil meclisi karıştı: En büyük terörist İsrail'dir dedi yaka paça...BOSNA SAVAŞI SONRASI EN BÜYÜK KRİZ
Sırbistan'ın bu çıkışı, Dayton Anlaşması'ndan bu yana Bosna Hersek'in karşı karşıya kaldığı en tehlikeli kriz olarak yorumlanıyor. AB ve ABD'ye müdahale çağrısı yapılsa da uluslararası toplum Dodik'in son hamleleri konusunda sessiz. Bosnalı köşe yazarı Gojko Beriç, Oslobodjenje gazetesinde yazdığı makalede "Bütün analizler, eski Yugoslavya'daki savaşın başlamadan önce bir noktada durdurulabileceğini gösteriyor. Ama savaşın ertesi gün zaten çok geçti." ifadeleriyle dünyayı harekete geçmeye çağırdı.
İsrail keyfi gözaltılara devam ediyor: İşgalci askerler Batı Şeria'da mülteci...BATI BALKANLAR İÇİN YENİ BİR PLAN MI VAR?
Bu yılın başlarında Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'e gönderdiği iddia edilen bir belge gündeme oturmuştu. O belgede Batı Balkanlarda 5 ülkenin sınırlarını değiştirilmesi ifadesi yer alıyordu.
Belgede, Bosna Hersek'in parçalanması, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin Sırbistan'a bağlanması, Hırvatların yoğunlukta olduğu kantonların Hırvatistan'a bağlanması ve Kosova'nın Arnavutluk ile birleşmesi maddeleri olduğu ifade edilmişti.