Yandex Metrica

Sırp uçakları Kosova sınırında! NATO takviye asker gönderiyor: Bölge barut fıçısı!

Kosova yönetimini tanımayan Kosovalı Sırpların bölgeyi ateşe atmasına ramak kaldı. NATO görev gücü askerlerinden 30'unu yaralayan Sırp protestoculara, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan yönetimi destek veriyor. "Çin ve Rusya'ya güveniyoruz" diyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic gözdağı vermek için bölgeye savaş uçaklarını yolladı.

Dünya

05.03.2024, 16:22

Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar bölgeyi alev topuna çevirecek gelişmelere kapı aralıyor. Kosova vatandaşı olmalarına rağmen Priştine yönetimini tanımayan, araçlarına Kosova plakası takmayı reddeden ve yerel seçimlerde sandığa gitmeyip bölgenin Sırbistan tarafından ilhakını savunan Sırp asıllı nüfus ilk kanı dün akıttı. 

Kosova polisi ile Sırplar arasındaki gerilimin çatışmaya dönüşmesini engellemek üzere bölgede bulunan NATO'ya bağlı Kosova Barış Gücü (KFOR) Sırplar tarafından tartaklandı. NATO görev gücünde bulunun İtalyan ve Macar askerlerden 30'u dünkü gerginlik sırasında yaralandı. Kimi askerlerin Sırp protestocuların açtığı ateş sonucu yaralandığı, kimilerinin de vücudunda darp kaynaklı kırıklar oluştuğu belirtiliyor. 

ABD'den İsrail'in savaş kararına ilişkin açıklama: Sürece dahil değiliz ABD'den İsrail'in savaş kararına ilişkin açıklama: Sürece dahil değiliz Haberi Görüntüle

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Haberi Görüntüle

SAVAŞ UÇAKLARINI SINIRA YOLLADILAR

Kuzeyde Sırpların yoğun olarak bulunduğu Zveçan'da meydana gelen olaylara ilişkin açıklama yapan KFOR Misyonu Komutanı Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia, "KFOR Barış Gücü askerleri, taraflar arasında çatışmaları engellemek ve gerginliğin tırmanması riskini asgaride tutmak için Kosovalı Sırplar ile Kosovalı Arnavutların hayatlarına yönelik tehditleri önlemiştir. İki taraf da olanların tüm sorumluluğunu almalı, yanlış söylemlerin arkasına sığınmak yerine gerilimin artmasını önlemelidir" dedi. 

Birlik komutanı, tarafları sükûnete davet etse de bölgede gerilim hızla yükselmeye devam ediyor. NATO, Kosova'ya ek birlikler gönderme kararı aldı. NATO'nun Napoli'deki Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanı Amiral Stuard Munsch Kosova'ya ilave kuvvet gönderilmesinin KFOR'un güvenliği temin etmesi için ihtiyaç duyduğu kabiliyetleri sağlamak üzere ihtiyati tedbir olarak kararlaştırıldığını bildirdi. Munsch, "Tüm taraflar, Kosova'nın tüm bölgelerinde barışı baltalayacak eylemlerden vazgeçmelidir" ifadesini kullandı.

Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan ise ülkenin kuzeyindeki Sırpların hamisi olduğunu iddia ettiği için Priştine ile savaşın eşiğine geldi. Sırbistan Hava Kuvvetleri'ne bağlı Mig-29 savaş uçakları Kosova kuzeyindeki sınır hattında uçuş yaparak gözdağı verdi. 

Ermenistan rahat durmuyor! Azerbaycan mevzilerine taciz ateşi: Bir asker yaralandı Ermenistan rahat durmuyor! Azerbaycan mevzilerine taciz ateşi: Bir asker yaralandı Haberi Görüntüle

Döneri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in elinden kurtardık: Avrupa Parlamentosu 'döner Türkiye'nin' dedi Döneri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in elinden kurtardık: Avrupa Parlamentosu 'döner Türkiye'nin'... Haberi Görüntüle

SIRPLAR BELEDİYE BİNASINI BASMAK İSTEDİ

Son günlerde gerilimin arttığı Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar, yeni Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasını engellemek ve belediye binalarına girmek için Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'te protestolar düzenliyor.

Kosova polisinin belediye binalarından çekilmesini ve yeni seçilen Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamamasını talep eden Sırplar polis kordonunu aşarak belediye binalarına girmeye çalışmıştı. Kosova polisi ve KFOR, belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı.

Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi öldürdü! Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi... Haberi Görüntüle

İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor Haberi Görüntüle

SIRP NÜFUS SEÇİMLERİ BOYKOT ETMİŞTİ 

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde polisin görevlendirilmesine karşı çıkan Kosovalı Sırplar ile güvenlik güçleri arasında 26 Mayıs'ta da arbede yaşanmıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in orduya 'Hazır ol' emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına hareket ettiği belirtilmişti. Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Bölgede 23 Nisan'da yapılan olağanüstü yerel seçimleri Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanırken seçimler, bölgede çoğunluğu oluşturan Kosovalı Sırplar tarafından boykot edilmişti. Kosova Merkez Seçim Komisyonu, bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567'sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını açıklamıştı.

İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' Haberi Görüntüle

İsrail basınında çarpıcı analiz: 'Heniyye'nin oğullarına yapılan suikast Hamas'ın Filistin halkı arasında güçlenmesine sebep olacak' İsrail basınında çarpıcı analiz: 'Heniyye'nin oğullarına yapılan suikast Hamas'ın Filistin... Haberi Görüntüle

'ORADAKİ SIRPLARI KORUYACAĞIZ'

Tüm bu olaylar esnasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise gerili yükseltecek mesajlar vermeyi sürdürdü. Belgrad'da ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'nın büyükelçileri ile Avrupa Birliği (AB) Sırbistan Delegasyonu Başkanını toplayan Vucic, "Kosova'daki Sırpları koruyacağız" mesajı verdi. 

"Uluslararası toplumun bir kısmının, Priştine'nin Sırplara karşı şiddete yol açan ve bölgede kalıcı barış ve istikrara yol açabilecek seçeneklerin azalmasına neden olan tek taraflı hamlelerine müsamaha göstermeye devam ettiğini" savunan Vucic, NATO görev gücünün de Sırpları korumadığını savundu. 

Vucic, "Uluslararası toplumun bir kısmının Priştine'nin politikasına sert, açık ve net bir tepki vermesinin ve Sırpları, tüm mekanizmaların gözü önünde yürütülen, giderek artan güçlü baskılardan ve şiddetten korumasının tam zamanıdır" ifadelerini kullandı. Vucic, bölgede yaralanan KFOR mensupları için üzüntü duyduğunu dile getirerek, yaralanan Sırp sayısının çok daha fazla olduğunu söyledi.

Bölgede barışın korunmasının önemine dikkati çeken Vucic, Kosovalı Sırpların güvenliğinin kendileri için en önemli husus olduğunu ve Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin Kosova polislerini bölgeden çekmesi gerektiğini ifade etti. Aleksandar Vucic ayrıca, KFOR yetkilileriyle 'barış ve istikrarının korunması inancıyla' görüşmeleri sürdüreceklerini belirtti.

Rusya ve Çin doları tarihe gömdü: Artık ticarette dolar kullanılmayacak Rusya ve Çin doları tarihe gömdü: Artık ticarette dolar kullanılmayacak Haberi Görüntüle

ABD soykırımı finanse etmeye devam ediyor: İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri destek ABD soykırımı finanse etmeye devam ediyor: İsrail'e 1,3 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

VUCIC: RUSYA VE ÇİN'E GÜVENİYORUZ

Sırp lider Vucic, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'nın Belgrad Büyükelçileri ve AB Sırbistan Delegasyonu Başkanı ile görüşmesinin ardından, Rusya'nın Belgrad Büyükelçisi Aleksandar Bocan-Harcenko ve Çin'in Belgrad Büyükelçisi Chen Bo'yu kabul etti.

Bocan-Hercenko ve Chen'i Kosova'nın kuzeyinde yaşananlarla ilgili bilgilendiren Vucic, Rusya ve Çin'in adaletine güvendiğini ifade etti.

Büyükelçi Chen, Kosova'nın kuzeyinde yaşananların 'endişe verici' olduğunu ifade ederek, "Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruma çabalarını desteklediklerini" söyledi.

Rus Büyükelçi Bocan-Hercenko da ülkesinin Kosova'nın kuzeyinde yaşananları takip ettiğini belirterek 'yaşananların tüm bölgede krize sebep olabileceğini' kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading