Yandex Metrica
SON DAKİKA
Sırbistan'ın amacı Kosova'yı Bosnalaştırmak: Türk teknolojisi dengeleri değiştirecek

Sırbistan'ın amacı Kosova'yı Bosnalaştırmak: Türk teknolojisi dengeleri değiştirecek

Kosovalı gazeteci Süleyman Çesko, Kosova-Sırbistan arasındaki gerilimi TRHaber'e değerlendirdi. Sırbistan'ın nihai amacının Kosova'yı Bosnalaştırmak olduğunu söyleyen Çesko, Sırbistan'ın Kosova'nın Türk teknolojisi ile donatılması halinde bölgede dengelerin değişmesinden korktuğuna dikkat çekti.

Dünya

03.02.2024, 01:04

Kosova ile Sırbistan arasında gerilim had safhaya ulaştı. Plaka ve kimlik kartı sorunu ile başlayan krizin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic dün Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic'i Kosova sınırına gönderdi. Mojsilovic'in ardından bugün ise Sırp ordusuna ait askeri araçların yer aldığı konvoy sınıra gönderildi. Kosova'nın kuzeyi başta olmak üzere birçok bölgeden silah sesleri duyulmaya devam ediyor. Öte yandan Kosova da Arnavutluk'un ardından Türkiye'den Bayraktar TB2 almak istediğini açıklamıştı. Kosovalı gazeteci Süleyman Çesko, Kosova-Sırbistan gerilimi, Kosova'nın Bayraktar talebi hakkında TRHaber'e konuştu. Sırbistan'ın nihai amacının Kosova'yı Bosnalaştırmak olduğunu söyleyen Çesko, Sırbistan'ın Kosova'nın Türk teknolojisi ile donatılması halinde bölgede dengelerin değişeceğinden korktuğuna dikkat çekti. 

Gençler artık yaşlılardan daha mutsuz! 2024 mutluluk araştırmasında Türkiye kaçıncı... Haberi Görüntüle

'SIRBİSTAN'IN HEDEFİ KOSOVA'YI BOSNALAŞTIRMAK'

Bugün Kosova’nın kuzeyinde, Belgrad merkezli “Paralel Devlet Yapılanması’na” ait silahlı grupların, yollara barikatlar kurmasının 16. Günü. Sizinle yaptığımız bir önceki röportajda  bu konulara değindik ama bazıları durumu abarttığımızı, Sırbistan’ın Kosova’ya saldırmaya cesaret edemeyeceğini düşünüyor. Tekrarlamakta fayda var, Sırbistanın ilk hedefi “Sırp Belediyeler Birliğini” kurdurarak Kosova’yı Bosnalaştırmaktır.

Amaç ABD kamuoyunu etkilemekti! İsrail'in trol ordusu ifşa oldu Haberi Görüntüle

'KOSOVA'DA BELGRAD MERKEZLİ OLUŞUM KURMAYI HEDEFLİYORLAR'

Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde bir nevi kanton bölgeler oluşturarak, Sırpların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde Belgrad merkezli oluşumlar kurmayı hedefliyorlar. Sırbistan bu ilk hedefine ulaştıktan sonra 10 yıl, 50 yıl, 100 yıl geçse bile buldukları ilk fırsatta ikinci hedeflerini gerçekleştirmek, yani Kosova’nın tamamını işgal etmek isteyecektir. Bu bir iddia değil, tarihin bize öğrettiği bir gerçek. 

Birinci dünya savaşını çıkaran meşhur Gavrilo Princip (Avusturya - Macaristan veliahtı Franz Ferdinand’a suikast düzenleyen Sırp milliyetçi) ile övünen bir zihniyetin, Kosova’ya da saldırmaya cesaret edemeyeceğini söylemek fazla iyimserlik olacaktır. Bunun en net örneği de geçtiğimiz günlerde NATO bünyesinde görev yapan KFOR güçlerine bağlı Letonya askerlerine barikatlardan ateş açılması oldu. 

Netanyahu Refah'ta yeni bir katliam için Biden'ı ikna etmeye çalışıyor:... Haberi Görüntüle

'KOSOVA BARİKATLARI KALDIRMAYA HAZIR'

Kosova bu tehlikeye birçok kez dikkat çekmeye çalıştı ama Sırpların bu şımarıklığına halen sessiz kalınıyor. Kosova Cumhuriyeti Başbakanı Albin Kurti ve İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla barikatları kaldırmaya hazır olduklarını, Kosova Polisi’nin bu güce sahip olduğunu açıkladı. KFOR’un 2 gün mühlet istediğini belirten Başbakan Kurti, bu sürenin 2 haftayı geçtiğini hatırlatarak en kısa zamanda Kosova Polisi’nin barikatları kaldırmaya yönelik operasyon gerçekleştireceği sinyalini vermiş oldu.

 

Rusya'daki kanlı saldırıyı bilen ABD'den o ülkeye uyarı! Terör alarmı... Haberi Görüntüle

'SIRBİSTAN KOSOVA'DAN VAZGEÇMEYECEK'

Kosova liderlerinin bu açıklamalarının ardından Sırbistan medyasında yeni haber yayıldı. Sırbistan Savunma Bakanı Miloš Vučević, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in “ordu ve polis güçlerine savaşa hazır olma emri” verdiğini açıkladı. Sırbistan, sürekli Sırpların Kosova'da baskı altında olduklarını iddia ederek bir oldu bitti ortamı yaratma niyetinde. Durumun ne yöne doğru evrileceğini zaman gösterecek fakat tekrar tekrar söylemek gerekirse, Sırbistan Kosova’dan vazgeçmeyeceğini açıkça göstermiş oldu.      

 

Sırbistan Savunma Bakanı Miloš Vučević

Bu kareler büyüleyici! İman gücü İsrail zulmünü dinlemedi: Mescid-i Aksa’da... Haberi Görüntüle

'BAYRAKTAR'A ALICI GÖZLE BAKMAYAN ÜLKE YOKTUR'

Türkiye’nin övünç kaynağı olan Bayraktar insansız hava araçlarına alıcı gözle bakmayan ülke yoktur herhalde. Özellikle bölgemizde Arnavutluk, Kosova ve Sırbista’nın, Bayraktar TB2 ile ilgilendikleri bilinen bir gerçek. Arnavutluk geçtiğimiz günlerde ilk adımı atarak 3 Bayraktar TB2 alımı için sözleşmeyi imzaladı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bayraktarların “Kuçovë” askeri üssüne yerleştirileceğini, yeni SİHA’ların da alımının gerçekleşeceğini açıkladı.

İsrail İstihbarat eski başkanından itiraf: Filistinli olsaydım savaşırdım Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE'NİN VERDİĞİ DESTEK SIRBİSTAN'I RAHATSIZ EDİYOR'

Türkiye’nin bölgede Arnavut ve Boşnaklara askeri, siyasi ve ekonomik yardımları herkesin malumu. Özellikle Kosova Güvenlik Gücü’nün (FSK) eğitiminden tutun donanıma kadar Türkiye’nin verdiği destek bizleri memnun etse de Sırbistan’ı rahatsız ediyor. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic

100 bin kişilik yeni ordu iddiası: ABD 'Rusları vurmayın' diyor Haberi Görüntüle

'SIRBİSTAN KOSOVA'NIN TÜRK TEKNOLOJİSİ İLE DONATILMASINDAN KORKUYOR'

Sırbistanda güvenlik uzmanları, Kosova’nın Türk teknolojisi ile donatılması halinde bölgede dengeleri değiştireceğinden korkuyor. Tüm bunlara rağmen Türkiye denge politikasıyla Sırbistan ile güçlü ilişkiler kurmayı başardı. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Bayraktar TB2’lerin Kosova’ya verilmesi durumunda “İkili ilişkilerinde büyük sorunlara yol açacağını” söyledi. İleriki yıllarda Türkiye; Kosova, Bosna-Hersek ve Sırbistan arasında seçim yapma durumunda kalabilir. 


ÖZEL HABER: Beyza Türkyılmaz

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading