Yandex Metrica

Sırada Putin ve Biden görüşmesi var

Sırada Putin ve Biden görüşmesi var

Gözler, 16 Haziran Çarşamba günü gerçekleşecek olan Putin ve Biden görüşmesinde. İki lider, iplerin iyice gerildiği Rusya-ABD ilişkilerine dair birçok konuyu masaya yatıracak.

Dünya

23.01.2024, 17:34

Kullandığı diplomatik dil ve izlediği dış politika ile bir taraftan güçlü ittifaklar kurarken, diğer taraftan NATO'da da eleştirilerin odağı haline gelen Rusya, bu kez Brükselde zirveyi Çin'le paylaştı.

Şimdi sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 16 Haziran Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden'la İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştireceği ikili görüşme var.

İki ülkenin son dönemlerde daha da gerginleşen ilişkilerinin gidişatını bu görüşmenin belirleyeceği düşünülürken, henüz resmi bir gündem yayımlanmasa da ABD’deki siber saldırılar, Kuzey Akım-2, Ukrayna krizi, NATO’nun Rus sınırındaki tatbikatları ve Rus muhalif Navalnıy meselelerinin masada olması bekleniyor.

BIDEN, PUTİN İÇİN "KATİL" YAKIŞTIRMASI YAPMIŞTI

Daha önce ABC kanalındaki röportajında Biden, Putin için "katil" ifadesini kullanmış, Rusya, bu ifadeyi kınayan bir mesaj yayınlarken, Putin ise Biden'ın bu tutumunu Hollywood maçoluğu olarak değerlendirip, "kötü söz sahibinindir" diyerek, karşılık vermişti.

ABD VE BATI ÜLKELERİNİN RUSYA'YA UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR

Kırım meselesinin ortaya çıkışından bu tarafa Batı'lı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan Rusya'nın milyarlarca dolar kaybederek zarar uğradığını ve Putin'in diplomatik bir yol izlediğini gözler önüne seriyor. Putin, bu sebeple Biden'a halka açık bir görüşme teklifi sunmuştu. 

ABD'NİN RUSYA'YI SORUMLU TUTTUĞU SİBER SALDIRILAR

ABD'nin son zamanlarda sıklıkla maruz kaldığı siber saldırılar kuşkusuz görüşmenin ana maddelerinden biri olacak. ABD, Rusya'nın siber saldırıda bulunduğunu iddia ederek, ülkeyi suçlamıştı. Ele alınacak diğer önemli bir konu ise Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattı projesi olacaktır. Çünkü elindeki sıvı doğal gazı Avrupa'ya satmak isteyen ABD, Rusya'nın Avrupa ile arasındaki projeye ticari kaygılarla karşı çıkıyor.

UKRAYNA KRİZİ

Elbet masanın başlıca konularından biri de Ukrayna. 2014 yılından beri  Ukrayna’nın doğusunda  Rusya yanlılarının yönetimi altındaki Donbas’ın artık Kiev yönetiminin kontrolü altına girmesini isteyen ABD, Ukrayna sınırı yakınlarında bulunduğu belirtilen Rus askerlerinin güçlendirilmesinden son derece rahatsız. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Biden'ın kendisine Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunu Putin'le pazarlık konusu yapmayacağına dair söz verdiğini belirtse de masada bu durmunun en azından Putin tarafından gündeme getirilmesi söz konusu olabilir.

RUS MUHALİF ALEKSEY NAVALNIY

Zehirlendiği için Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın tedavi gördüğü Almanya’dan döndükten sonra bu yıl yolsuzlukla alakalı eski bir davadan aldığı mahkumiyet sebebiyle hapse atılması, ABD’nin Rusya’daki “demokrasi ve insan hakları” konusunda rahatsız olduğu meselelerden biri olsa da bunu iç işlerine karışmak olarak kabul eden Putin'in görüşmede Biden'a aktaracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading