banner2

Sinirlioğlu'dan Suriye sınır kapısı Cilvegözü'nün 12 ay daha açık tutulması çağrısı

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, Suriye’de BM yardımlarının durdurulmasının 4 milyon insanın hayatını tehdit edeceğini söyledi.

Dünya 24.06.2021, 12:03 24.06.2021, 16:21
Abone ol
Sinirlioğlu'dan Suriye sınır kapısı Cilvegözü'nün 12 ay daha açık tutulması çağrısı

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu'nun da katıldığı BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) "Ortadoğu'daki durum" başlığı altında Suriye'nin kuzeybatısındaki milyonlarca kişiye ulaşan ve hayati önem taşıyan uluslararası insani yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü’nün açık tutulma süresinin uzatılması tartışıldı.

Toplantıda konuşan Sinirlioğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve diğer üst düzey yetkililerinin, Suriye'deki BM sınır ötesi insani yardım mekanizmasının uzatılması yönünde çağrıda bulundu.

BMGK’nın 2014 yılından beri BM sınır ötesi insani yardım operasyonlarına izin vermesine neden olan koşulların unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Sinirlioğlu, halkını acımasızca öldüren ve kritik insani altyapıları hedef alan Esad rejimine karşı BMGK’nın sınır ötesi mekanizmayı Suriye içinde yerinden edilmiş insanlara güvenli ve sürekli insani erişim sağlamak için tesis ettiğini aktardı.

"SURİYE'DE MİLYONLARCA SAVUNMASIZ İNSAN TOPLU CEZALANDIRMA TEHLİKESİNDE"

Esad ve destekçilerinin insanlığa karşı birçok savaş suçu işlediğini hatırlatan Büyükelçi Sinirlioğlu, "Bugün, Suriye'nin kuzeybatısındaki milyonlarca savunmasız insan hala toplu cezalandırma ile karşı karşıya. Aktif bir savaş bölgesinde hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Hayatta kalmak için tek umutları BM tarafından sağlanan yardımlardır." dedi.

Esad rejimi ile PKK/YPG terör örgütünün Suriye’deki uzantısının sivillere karşı sistematik ihlallere devam ettiğini vurgulayan ve BM sınır ötesi mekanizmayı durdurmanın rejimin ve terör örgütlerinin cinayetlerini daha da büyütmesine izin vereceği uyarısında bulunan  Sinirlioğlu, şöyle devam etti:"BM gıda yardımının, kritik tıbbi malzemelerin ve diğer hayat kurtaran yardımların dağıtımının durdurulması, onları hayatta tutmak için bize güvenen 4 milyon insanın hayatını tehdit edecektir. Ayrıca, sınır ötesi mekanizma olmadan Suriyeliler Kovid-19 aşılarını alamayacaklar. Bu mekanizma olmadan, BM kurumlarının artık sahada sivil toplum kuruluşlarına mali olarak yardım etme yetkisi olmayacak. Şimdi söyleyiniz, Suriye'de insani mukabelede en büyük aktör olarak BM'nin sizin gözetiminizde devreden çıkmasını mı istiyorsunuz?"

"DÜNYA BİZİ İZLİYOR"

Yardım dağıtımını gerçekleştirmek için hiçbir ülke veya kuruluşun bu kadar karmaşık bir sistemi BM kadar yürütme kapasitesine sahip olmadığına işaret eden Sinirlioğlu, Konsey üyelerine, "Sınır ötesi mekanizmanın yokluğunun siyasi çözüm umutlarını baltalayacağını da unutmayınız." diye seslendi.

Sinirlioğlu, "Dünya bizi izliyor. Güvenlik konseyi üyelerini doğru olanı yapmaya ve bu vazgeçilmez mekanizmayı, ilave geçiş noktaları ile birlikte, en az 12 ay daha muhafaza etmeye davet ediyorum.” çağrısında bulundu.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!