Yandex Metrica
SON DAKİKA
SINIRDA SES TOPLARI

SINIRDA SES TOPLARI

Bot batırma, dayak, soygun ve çıplak bırakma gibi uygulamalarıyla bilinen Yunan polisi, sığınmacılara yönelik yeni bir işkence aleti buldu: Ses topu!

Dünya

27.01.2024, 03:29

Denizde sığınmacı botlarını kasten batırarak faciaya yol açan, karada ise yakaladığı göçmenleri cüzdan ve elbiselerini çalarak çıplak halde Türkiye'ye gönderen Yunanistan, sınır hattında hiç de insani olmayan yöntemler bulmaya devam ediyor. Atina yönetiminin Avrupa Birliği finansmanıyla devreye soktuğu 'dijital bariyer' tepkiyle karşılandı. Türkiye-Yunanistan arasındaki 200 km'lik hudut hattında kullanıma giren 'ses topu' (sound cannon), insanları taciz ederek bölgeden uzaklaştırmayı amaçlayan keskin frekanslı bir işkence aracı. Zırhlı araç üzerine yerleştirilmiş hoparlörlerle Yunan polisi, drone'ların ikazıyla otomatik devreye giren sistem sayesinde göçmenlere ses işkencesi yapıyor. 

AVRUPA FİNANSE EDİYOR

Sözde insan haklarına saygılı Avrupa Birliği yetkilileri ise 'dijital kale' olarak tanımladıkları otomatik gözetim ağını finanse ediyor. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerle birlikte büyük tepki çeken uygulama, Yunanistan'ın son yıllarda aşırılığı normalleştirmeye hizmet eden adımlarından biri oldu. 

SİSİ DE KULLANMIŞTI 

Ses topu işkencesi, Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kanlı darbeyle devrilmesinin ardından Sisi yönetiminin protestoculara yönelik katliamları sırasında da uygulanmıştı. 14 Ağustos 2013'te bir günde 900 kişinin öldürüldüğü Rabia Katliamı'nda Sisi'ye bağlı Mısır ordusu, halka kurşun yağdırırken ses topu sistemini de kullanmıştı. 

Türkiye sınırına yeni bariyerler inşa eden Yunan polisinin ses topu dışında bundan sonra ne gibi işkence aletleri kullanacağı merak konusu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading