Şimon Peres'in danışmanı: Türkiye İran gibi değil, bir süper güç! Ona karşı ittifaklar kurmalıyız

Türkiye ile İsrail arasındaki savaş senaryoları Yahudi basınında gündem olmayı sürdürüyor. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in bir dönem danışmanlığını yapmış Jonathan Adiri, son yazısında Netanyahu yönetimine 'çatışmayı önlemek için' bazı önerilerde bulundu.
Türkiye ile İsrail arasında yaşanması muhtemel bir savaş Yahudi basınında tartışılmaya devam ediyor. İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in danışmanı Jonathan Adiri, Ynet'te kaleme aldığı yazıda Ankara ile çatışmadan kaçınmak için İsrail yönetiminin yapması gerekenleri sıraladı.
Tel Aviv'e 'bölgesel ittifaklar kurma' çağrısında bulunan Adiri, Mısır ve Suudi Arabistan gibi Sünni ülkelerin Türkiye'ye karşı İsrail'in yanına çekilmesi gerektiğinden bahsediyor.
TÜRKLERİN SURİYE'DE ÜS KURMASI İRAN'DAN DAHA BÜYÜK TEHLİKE
Türkiye'yi 'hem Avrupa hem de doğuda nüfuz sahibi bölgesel bir süper güç' olarak tanımlayan Adiri, "Türkiye'nin Ortadoğu hırsları İsrail için büyük bir tehdit oluşturuyor" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin yeni Suriye rejimiyle anlaşmaya yaklaştığını gösteren son raporlar İsrail'de büyük endişeye neden olmalı. Ankara ile Şam arasındaki ittifak, Türkiye'nin Suriye'de askerî üsler bulundurmasını sağlayacaktır. Böyle bir senaryo İsrail için İran'dan gelen tehdidi aşarak daha büyük bir tehdit oluşturacak.
İran'ın aksine Türkiye bir parya devlet olarak kabul edilmiyor. Batı ile yakın bağları var ve NATO üyesi. Hem Avrupa hem de doğuda nüfuz sahibi bölgesel bir süper güç.
Ahmed Şara liderliğindeki güçlerin Esed rejimini devirmesini aktif bir şekilde planlayıp desteklemesi ve uluslararası alanda tanınmaya başlamasıyla Suriye'deki İran ve Rus nüfuzunun ortadan kalktığını gören Türkiye artık hak ettiği yeri alabilir, bölgedeki stratejik hedeflerini ilerletebilir."
TÜRKİYE'NİN HAKİMİYETİ AÇIKÇA ORTADA
"Türkiye'nin iç siyasetine yakından bakıldığında Ankara'nın jeopolitik hedeflerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın oynadığı önemli rol ortaya çıkıyor. Fidan, Türkiye'nin Libya'ya müdahalesi, Suriye'de kurulması planlanan üsler ağı, Akdeniz'de donanma varlığı ve bir yanda Rusya diğer yanda NATO ile ilişkilerde denge unsuru olma gibi hedeflerin mimarı konumunda.
Türk ordusu NATO ittifakının en büyüğüdür ve stratejik olarak Rusya ile Ortadoğu arasında konumlanmıştır. Türkiye'nin askerî ihracatı şu anda 7 milyar doları aşmış olup son 14 yılda 4 katına çıktı.
Türkiye'nin ayrıca topraklarından geçen boru hatları da dahil olmak üzere askerî olmayan nüfuzu da var. Bu da onu Avrupa'nın enerji bağımsızlığında anahtar konuma getiriyor. Sınırları içinde 3,5 milyondan fazla Suriyelinin yaşadığı düşünüldüğünde kıta üzerindeki hakimiyeti açıkça ortada."

MISIR, BAE VE SUUD'U YANIMIZA ÇEKELİM
"İsrail'in bölgede ittifaklar kurarak Türkiye ile gelecekteki bir askerî çatışmayı önlemek için politika hamlesi başlatması kritik önem taşıyor. Bunlardan biri ABD himayesinde Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ılımlı Sünni Arap ülkeleriyle olabilir.
Zaten devrede olan diğer ittifak ise Yunanistan ve Kıbrıs'ı (Güney Kıbrıs) içeriyor. İsrail enerji ve diplomasi gibi sivil konularda olduğu kadar iki ülkeyle askerî işbirliği içindedir. Böyle bir ittifak, İsrail'in ortaklarına askerî olarak sağlayabileceği avantajları da kapsayacak biçimde Türkiye'nin uyması gereken sınırları tanımlıyor.
Benjamin Netanyahu, kuzeydoğu sınırındaki tehdit ve Ankara'nın bunda oynayabileceği rol hakkında görüşmek üzere güvenlik yetkililerini çağırdı. Bu, İsrail'in yalnızca askerî yollarla değil, aynı zamanda karşılıklı İsrail-Türkiye çıkarlarını tespit etmek ve iki ülkenin çarpışmasını önlemek için bölgesel ittifakları güçlendirme konusunda hızlı tepki verme yeteneğini test edecektir."
TRHABER