Yandex Metrica

Şi Cinping Suudi Arabistan'da: Çin ABD'ye meydan mı okuyor?

Şi Cinping Suudi Arabistan'da: Çin ABD'ye meydan mı okuyor?

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ticari, ekonomik ve askeri bir dizi anlaşma imzalamak üzere Suudi Arabistan'a gitti. Çin ile Suudi Arabistan ilişkilerinde dönüm noktası olarak görülen bu görüşme ABD'ye Riyad'ın yeni konumu konusunda üstü kapalı bir mesaj verirken Şi'nin ziyaretinin Muhammed bin Selman'ın diplomatik zaferi olduğu düşünülüyor.

Dünya

23.01.2024, 20:09

Asya Pasifik'in yükselen gücü Çin, ABD'ye karşı Orta Doğu'ya yöneldi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Suudi Arabistan'da düzenlenecek olan Arap-Çin, Körfez-Çin ve Suudi Arabistan-Çin zirvelerine katılmak üzere Riyad'a gitti. Şi'nin ziyaretlerinde Çin ile Suudi Arabistan arasında stratejik ortaklığın güçlendirilmesi, ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret alışverişinin artırılması ele alınacak. 

Avustralya'da kilise saldırısı: Piskopos canlı yayında defalarca bıçaklandı Avustralya'da kilise saldırısı: Piskopos canlı yayında defalarca bıçaklandı Haberi Görüntüle

TİCARİ, EKONOMİK VE ASKERİ ANLAŞMALAR İMZALANACAK

BBC'nin haberine göre Riyad'ın Şi'yi ABD'ye mahsus olan şatafatla karşılaması bekleniyordu. Şi'nin birkaç günlük ziyaretinde on milyonlarca dolar değerinde ticari, ekonomik ve askeri anlaşmanın imzalanacak.

Üniversite öğrencilerinin Filistin gösterileri Netanyahu'yu korkuttu: ABD'ye 'gösterileri durdurun' çağrısı Üniversite öğrencilerinin Filistin gösterileri Netanyahu'yu korkuttu: ABD'ye 'gösterileri durdurun' çağrısı Haberi Görüntüle

RİYAD'IN Şİ'YE İLGİSİ ABD'YE MESAJ

Riyad Şi'ye özel karşılama töreni düzenledi. Suudi Arabistan hava sahasına girdikten sonra Şi'nin uçağına Suudi Arabistan uçakları eşlik etti. Şi'ye yapılan bu karşılama töreni ABD'ye mesaj veriyor. Zira ABD Devlet Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz yaz Suudi Arabistan'a resmi ziyeretle gitmiş ve alışılanın dışında bir muamele görmüştü. Muhammed bin Selman ile yapılan toplantıda ABD'nin talepleri karşılanmamıştı. Rİya'ın Şi'ye hazırladığı gösterişli karşılamanın ise bu bağlamda ABD'ye üstü kapalı bir mesaj verdiği düşünülüyor. 

Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Haberi Görüntüle

'ABD HOŞLANSIN YA DA HOŞLANMASIN'

Birleşik Arap Emirlikleri analisti ve Harvard Üniversitesi'nde araştırmacı olan Abdulkhaleq Abdulla CNN'e verdiği demeçte şu şekilde konuştu:

Yeni gerçek şu ki, Çin yükseliyor ve Asya yükseliyor ve ABD bundan hoşlansın ya da hoşlanmasın, biz Çin'le uğraşmak zorundayız.

Haçlı ordusu İsrail için tek yürek! İran İHA'larını ABD, İngiltere ve Ürdün düşürdü! Haçlı ordusu İsrail için tek yürek! İran İHA'larını ABD, İngiltere... Haberi Görüntüle

'MUHAMMED BİN SELMAN'IN DİPLOMATİK ZAFERİ'

Üst düzey bir Arap diplomat CNN'e verdiği demeçte Şi'nin Riyad ziyaretinin Çin-Arap ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bu ziyeretin Muhammed bin Selman için bir diplomatik zaferi temsil ettiğini belirtti. Muhammed bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden bu yana Batı tarafından dışlandığını ve şimdi Şi'nin kısa bir süre içinde 14 Arap liderle toplantıya hazırlandığına dikkat çekti. 

'Sıfır Kovid' politikası dolayısıyla Komünist rejim karşıtı protestolarla karşı karşıya kalan Çin, Suudi Arabistan'ın petrolüne ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. Bu sebeple Çin'İn 'ABD'nin arka bahçesi' Suudi Arabistan'da jeopolitik ayak izini genişletmek için bir şans bulacağı düşünülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading