Yandex Metrica

Savaş suçu işleyen İsveçli şirket davalık oldu

Savaş suçu işleyen İsveçli şirket davalık oldu

Sudan'da 1999-2003 yılları arasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle İsveçli petrol şirketi Lundin Energy'ye dava açıldı.

Dünya

23.01.2024, 18:17

Stockholm Savcılığı, Lundin Energy Yönetim Kurulu Başkanı Ian Lundin ile şirketin eski üst yöneticisi Alex Scheniter'in hukuku tanımayarak, Sudan'da savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yargılanacağını bildirdi. 

Savcılık, 2010 yılından beri ön soruşturmasının sürdüğü, 80 bin sayfadan oluşan davanın 1.5 yılda tamamlanmasını öngördüğünü ifade etti. 

İsveç devlet televizyonu SVT, savcılığın Sudan Petrolü Avrupa Koalisyonu (ECOS) tarafından hazırlanan rapordaki suçlamalara yer verdiğine işaret etti.

Hazırlanan raporda, şirketin Hartum hükümeti ile o dönemde güneydeki bir imtiyaz alanında petrol çıkarmak için anlaşma imzaladığı hatırlatılarak, 'Block 5A' olarak adlandırılan alanda petrol aramalarının başlamasıyla bölgede savaşın patlak verildiği bildirildi. 

100 sayfalık raporda "Block 5A" denilen bölgede, Lundin şirketinin arama faaliyetleri yürüttüğü 6 yıl içinde 12 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ya da açlıktan öldüğü, yaklaşık 160 bin Sudanlının evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Savcı Henrik Attorps, Lundin'in bölgede petrol araması yapmak için ekinleri yakarak sivillerin kaçmasını sağladığını ifade etti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading