Yandex Metrica

Savaş köprüsü hazır! Uydu görüntüleri paylaşıldı: Tanklar ve askerler Hindistan'a çıkarma yapabilir

Savaş köprüsü hazır! Uydu görüntüleri paylaşıldı: Tanklar ve askerler Hindistan'a çıkarma yapabilir

Son uydu görüntülerinde, Çin'in Ladakh'taki Pangong Gölü üzerindeki köprüsünün tamamen hazır olduğu görülüyor. Hindistan medyası "Yakında olası bir çatışma sırasında adam ve malzeme taşımak için kullanılabilir" ifadeleri ile olası Çin, Hindistan çatışmasının yakın olduğunu duyurdu.

Dünya

30.07.2024, 16:19

Hindistan ile Çin arasında gerginlik giderek artarken, Pekin hükümeti gölde konuşlanmış birliklerini desteklemek için bölgede yeni bir tümen seviyesinde karargah ve garnizon inşa etti. Karargah, Hindistan'ın hak iddia ettiği topraklarda kuruldu ve 2020'deki gerginlik sırasında gelen kampların üzerine inşa edildi.

İki nükleer silahlı ülke arasındaki fiili sınır olan LAC karadan geçiyor. Pangong Tso'da ise sudan geçiyor. Ancak, Hindistan ve Çin tarafları arasında örtüşen iddialar var. Doğu Ladakh'taki Pangong Tso Gölü, 19 Ağustos 2017'de Doklam gerginliği sırasında, Hint ve Çin askerleri arasındaki tekme ve yumruklama, taş atma, sopa ve çelik çubukların kullanıldığı ve ciddi yaralanmalara yol açan arbedeyi gösteren bir videonun sosyal medyada yayılmasıyla ilgi odağı haline geldi.

Hinditan ve Çin arasındaki gerilimi ele alan Hindistan merkezli The Eurasian Times gazetesi, "Bu, iki ülke arasında 2020 yılında yaşanan ve her iki tarafta da can kaybının yaşandığı Galwan çatışmasının habercisiydi.

İsrail basınından dikkat çeken iddia: Hizbullah’la topyekun savaş yakın! İsrail basınından dikkat çeken iddia: Hizbullah’la topyekun savaş yakın! Haberi Görüntüle

SAVAŞ KÖPRÜSÜ TAMAM

Çin birlikleri Mayıs 2020'de burada bir kamp kurdu ve Haziran 2020'de bunu daha kalıcı bir tesisle değiştirdi. Bu yeni tesis daha sonra 2021'in büyük bölümünde sürekli olarak genişledi ve gelişti." ifadelerini kullandı.

Bölgenin son uydu görüntüleri, Pangong Tso üzerindeki yeni köprünün rekabete yaklaştığını gösterdi. Köprü, gölün en dar kısmı olan Khurnak'ta inşa ediliyor.

Uydu görüntüleme uzmanı Damien Symon, "Pangong Tso'dan alınan görüntüler, yeni köprünün neredeyse hazır olduğunu ve yüzeyinin yakın zamanda asfaltlandığını (asfaltlandığını) gösteriyor. Köprü, bölgedeki Çin güçlerinin hareketliliğini artırarak, göl çevresindeki çatışma bölgelerine ve Hint mevzilerine daha hızlı erişim sağlıyor." ifadelerini kullandı.

2020'de Hindistan, aldatıcı bir konuşlanmayla Pangong Tso'nun güney kıyılarına hakim oldu. Hindistan Ordusu'nun özel unsurları, 29 Ağustos gecesi Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nu alt etmek için görevlendirildi ve Pangong Tso'nun güney kıyısına yakın her iki tarafın da iddia ettiği en az dört yeri ele geçirdi.

Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında: Yeni dönem başlıyor Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında:... Haberi Görüntüle

ÇİN BİRLİKLERİNİN HAREKET KABİLİYETİ ARTTI

Yeni köprü, ihtiyaç duyulması halinde Çin'in kısa sürede Hindistan'ın hakim olduğu bölgelere ulaşmasını sağlayacak.

Sözlerine devam eden Symon, “Pangong Gölü'nün kuzey ve güney kıyılarını birbirine bağlayan köprü, kısa süre içinde kullanıma hazır olabileceğine dair işaretler gösteriyor. Köprü, Çin güçlerinin hareket kabiliyetini artırıyor ve gölün çevresinde gezinmek için gereken süreyi kısaltarak stratejik bir avantaj sağlıyor. Bu iyileştirme, 4. parmak güney kıyısındaki Spanggur Tso yakınlarındaki Rezang La ve kuzey kıyısındaki zirveleri gibi alanlar da dahil olmak üzere çatışma ve çıkmaz bölgelere daha hızlı erişimi kolaylaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi,  2022 yılında yayınladığı raporda, PLA'nın önemli bir varlığının bulunduğu bölgede kapsamlı bir altyapı inşası yapıldığını dikkate aldı.

China Power projesi kapsamında hazırlanan raporda, "Merkezinde, ekipmanı depolamak ve güvence altına almak için bir dizi siper ve koruma duvarı ile çevrili karargah ve destek binaları bulunmaktadır. Güney tarafında silahlar için çok sayıda sığınak bulunmaktadır muhtemelen topçu ve uçaksavar sistemleri. Kuzey kısmında zırhlı personel taşıyıcılarının (APC'ler) yanı sıra araç sığınakları ve ek silah mevzileri yer almaktadır," ifadeleri kullanıldı.

İki büyük felaket senaryosu! Bill Gates yatıyor kalkıyor bunu düşünüyor! Geceleri uykularını kaçırıyor! İki büyük felaket senaryosu! Bill Gates yatıyor kalkıyor bunu düşünüyor!... Haberi Görüntüle

ÇİN HİNDİSTAN'I MI VURACAK?

Pangong Tso yakınlarındaki karargah, "göl kıyısındaki birlikleri, binlerce kilometre ötede bulunan PLA Batı Cephesi Komutanlığı'ndaki askeri yetkililerle bağlayan yeni bir düğüm noktası" görevi görecek.

Raporda, "Tesisin önemli miktardaki ekipman ve silah donanımı, Hindistan ile gelecekteki bir çatışmada veya çatışmada kritik öneme sahip olabilir. Orada konuşlandırılmış zırhlı personel taşıyıcıları ve diğer araçlar, birlikleri göl boyunca önemli yerlere gönderebilir ve tesisin obüsleri ve hava savunma silahları PLA mevzilerini tutmak veya ilerletmek için kullanılabilir" iddiasında bulunuluyor.

Pangong Tso, 14.000 fit yükseklikte bulunan uzun, dar, derin ve karayla çevrili bir göldür. Göl yaklaşık 135 kilometre uzunluğundadır ve en geniş noktasında 6 kilometre genişliğindedir.

Göl kışın donar ve buz pateni ve polo sporu yapılabilir. 19. yüzyılın efsanevi Dogra generali Zorawar Singh'in Tibet'i işgal etmeden önce askerlerini ve atlarını donmuş Pangong Gölü'nde eğittiği söylenir.

Hindistan, yerli tankına bu efsanenin adını verdi ve tanklar bölgede de konuşlandırılacak.

Göl, Çin'in Hindistan'ın elindeki topraklara saldırı için kullanabileceği ana yaklaşımlardan biri olan Chushul yaklaşımının yolunda yer almaktadır. 1962 savaşı sırasında Çin, ana saldırısını buradan başlattı.

1999 yılında Hindistan Ordusu'nun Kargil bölgesindeki işgalcilere karşı operasyonlara katılmak üzere birliklerini buradan taşıması üzerine Çin, göl kıyısındaki Hindistan toprakları içerisinde 5 kilometrelik yol inşa etti.

1999 yolu, Çinlilerin bölgede inşa ettiği ve G219 Karakoram Otoyolu'na bağlanan geniş yol ağına eklendi. Bu yollardan biri Çin ordusuna Pangong Tso'nun kuzey kanadındaki Hint pozisyonuna bir tepe verdi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading